Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

ROZPUSTITE obličkové KAMENE v domácom prostredí: TIPY, ktoré ich VYPLAVIA z tela von!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zatiaľ čo vy si môžete myslieť, že ide len o bolesť krížov, v skutočnosti sa môže hlásiť dôležitý telesný orgán. Keď sa v obličkách hromadia kamene, je čas zakročiť. Čo by mohlo pomôcť?

 

Obličky mnohí zvyknú podceňovať. Orgán, ktorý filtruje krv a odstraňuje odpad prostredníctvom moču, pokiaľ nevyvoláva bolesti, je zabudnutý. Pokiaľ teda nemáte čo do činenia s obličkovými kameňmi.

Čítajte tiež: Dva druhy ZELENINY, ktoré by ste si nikdy NEMALI dať pred SPÁNKOM: Okradnú vás o relax!

Obličkové kamene sú hnedé hmoty, ktoré sa tvoria v obličkách. Môžu byť maličké ako zrnko soli alebo – v zriedkavých prípadoch – veľké ako golfová loptička. Vytvárajú sa vtedy, keď máte v moči vysoké hladiny určitých minerálov, ktoré potom kryštalizujú do hrudkovitých „kamienkov“, ako sa píše na livestrong.com. Sú bolestivé - Národný inštitút zdravia (NIH) hovorí, že medzi najčastejšie príznaky patrí ostrá bolesť v boku, chrbte, žalúdku alebo slabinách, krvavý, zakalený alebo páchnuci moč, časté močenie a pocit pálenia pri močení.

Ak máte znepokojujúce príznaky, prvým krokom je zavolať svojmu lekárovi.

"Keď budete vedieť, s čím máte do činenia, váš lekár vám môže dať plán na zníženie pravdepodobnosti, že sa u vás vytvorí viac kameňov. Súčasťou plánu môže byť zmena stravy alebo predpisanie liekov," upozorňuje Matthew Weir, MD, riaditeľ divízie nefrológie na University of Maryland Hospital z Baltimoru.

Pokiaľ ide o odstránenie existujúceho obličkového kameňa, musí prejsť močom. Ak je dosť veľký alebo bolestivý, urológ môže kameň chirurgicky odstrániť alebo roztrieskať na malé kúsky, ktoré sa dajú ľahšie vymočiť.

Kamene v obličkách.
Zobraziť galériu (3)
Kamene v obličkách.  (Zdroj: gettyimages.com)

Okrem toho existujú opatrenia, ktoré môžete urobiť sami, aby ste znížili bolesť a riziko vzniku kameňov v budúcnosti. 

1. Pite veľa vody

Analýza v ​Medicine​ z júla 2015 zistila, že na každý ďalší polliter (asi dve šálky) vody, ktorý vypijete, sa riziko, že vám narastie obličkový kameň, zníži o 8 percent.

"Voda zriedi koncentráciu minerálov vo vašom moči, takže je menej pravdepodobné, že budú kryštalizovať," hovorí Dr. Weir.

Odborník odporúča ľuďom náchylným na kamene, aby vypili tri litre (asi 12 šálok) vody denne. Ak však cvičíte alebo trávite čas v horúčavách, zvýšte príjem ešte viac. 

2. DASH ako súčasť zdravej stravy

Podľa National Kidney Foundation znižuje diéta DASH (čo znamená Dietary Approaches to Stop Hypertension) riziko obličkových kameňov. Tento stravovací plán má nízky obsah nasýtených tukov a cukru, je bohatý na ovocie, zeleninu a celé zrná a zahŕňa aj nízkotučné mliečne výrobky, orechy, semená, ryby, hydinu a fazuľu.

DASH diéta by mohla pomôcť ľuďom zhodiť kilá. Dobrá správa, pretože obezita a prírastok hmotnosti sú spojené so zvýšeným rizikom obličkových kameňov, uvádza štúdia 2020 ​Reviews in Urology​.

3. Zníženie príjmu sodíka

Štúdia v časopise Urology zo septembra 2014 zistila, že sodík zvyšuje riziko obličkových kameňov o 11 až 61 percent. Americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb odporúča dospelým prijať menej ako polievkovú lyžicu soli denne, takže sa uistite, že sa tohto usmernenia držíte.

ROZPUSTITE obličkové KAMENE v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Na obmedzenie sodíka NIH navrhuje kontrolovať nutričné ​​štítky na balených potravinách, aby ste sa uistili, že denná hodnota sodíka je 5 percent alebo menej na porciu. Jedzte viac doma a vyhýbajte sa spracovaným potravinám, rýchlemu občerstveniu, mäsu na obed a konzervovanej polievke a zelenine, ktoré majú tendenciu mať vysoký obsah soli. Keď kupujete balené potraviny, hľadajte štítky s nízkym alebo žiadnym obsahom sodíka alebo soli.

4. Obmedzenie potravín s vysokým obsahom oxalátov

Riziko vzniku kameňov môžete minimalizovať zmenou stravy konkrétnejšími spôsobmi, prispôsobenými typu obličkových kameňov, ktoré máte. 

Ak viete, že ste náchylní na kamene z oxalátu vápenatého, možno budete chcieť obmedziť počet potravín bohatých na oxalát, ktoré zjete za deň. Patria sem zelenina ako špenát, rebarbora, okra a repa, fazuľa a sójové bôby a orechy ako mandle a kešu oriešky. Pretože väčšina potravín s vysokým obsahom oxalátov je súčasťou zdravej výživy, poraďte sa so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že obmedzenie oxalátov je pre vás to pravé, a zvážte spoluprácu s registrovaným dietológom.

5. Dajte prednosť určitým liekom proti bolesti

Zatiaľ čo voľne predajné lieky proti bolesti, ako je ibuprofén a acetaminofén, obličkový kameň nevyriešia, Harvard Health Publishing tvrdí, že vám môžu pomôcť zmierniť nepohodlie.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaObličkyObličkové kamene
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9