Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Čo o vás prezradí TVAR postavy v priebehu pár SEKÚND: Tomuto TYPU hrozia OSLABENÉ kosti!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rozloženie telesného tuku je dôležitejšie, ako mnohí predpokladajú. Všímajte si tvar svojho tela, tak zistíte, ako ste na tom zdravotne. Aký typ postavy znamená väčšie riziko pre zdravie?

Najpodstatnejšie je byť zdravý a cítiť sa tak dobre vo svojej koži bez ohľadu na postavu. Avšak, to ako je vaše telo stavané a na akom mieste je viditeľný tuk, má vplyv na vaše orgány.  Aby ste sa mohli udržiavať v top kondícii, je dôležité o tom vedieť, informuje thesun.co.uk.

Dokonca v závislosti od typu vášho tela, môžete byť vystavení väčšiemu riziku srdcových problémov alebo cukrovky. Aj preto je dôležité si uvedomiť potenciálne problémy, aby ste na nich mohli pracovať a vyhnúť sa tak komplikáciám. 

4 základné typy tela a ich riziká

Postava v tvare jablko

Majitelia s takýmto tvarom postavy majú väčší pás v porovnaní s bokmi. Ženy sú dokonca vystavené väčšiemu riziku infarktu ako muži, ako tvrdia vedci z Oxfordskej univerzity. Viac tuku okolo pása tiež súvisí so zvýšeným rizikom rakoviny a cukrovky.

Čítajte tiež: 6 nezvyčajných spôsobov, ako SPÁLIŤ kalórie BEZ námahy: CHUDNUTIE pre LENIVCOV!

Expertka Jacqui Fennerová spolupracujúca so spoločnosťou Deleo dodala: „Ľudia, ktorých postava je v tvare ''jablka'', majú často nadváhu v strede tela. Aj keď môže byť ľahšie schudnúť z hornej časti tela než v bokoch či stehnách, prebytočný tuk okolo pása alebo môže byť pre vaše zdravie nebezpečný.’'

Čo o vás prezradí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odporúča preto sledovať množstvo sacharidov, ktoré jete, a konzumovať jedlá s vyšším obsahom bielkovín. Plávanie, bicyklovanie a beh sú tiež vynikajúce aktivity pre zdravie vášho srdca!

Postava v tvare presýpacích hodín

Tento typ postavy sa považuje za najviac atraktívny u nežnejšieho pohlavia. Niektoré štúdie tvrdia, že tieto ženy majú menšiu pravdepodobnosť depresie a sú plodnejšie.

"S väčším hrudníkom, veľkými bokmi a útlym pásom sú postavy ''presýpacích hodín'' považované za jeden z najžiadanejších tvarov tela a majú tendenciu rovnomerne priberať ," povedala Fennerová.

To znamená, že ak ľudia s týmto tvarom priberú, nie je to na prvý pohľad vidieť na ich postave. Hoci to možno považovať za výhodu, na druhej strane sú majiteľky tejto postavy vystavené riziku chorôb spojených s priberaním, ako sú srdcové choroby, mŕtvica, vysoký krvný tlak a cukrovka 2. typu. Keďže je možné, že pri tomto type je poprsie väčšie, môže to spôsobiť bolesti krku, ramien a chrbta a následne aj sťažiť cvičenie.

Postava v tvare hrušky

Ide o ďalší klasický ženský tvar, pri ktorom sa tuk ukladá v oblasti stehien, bokov a zadku. Aj keď sa to nemusí zdať, pri tomto type sú menšie zdravotné riziká než pri iných tvaroch tela.

Doktorka Ana vysvetlila: „Hruškové tvary majú štíhle ruky a ramená a ich hmotnosť je sústredená v oblasti okolo stehien, bokov a zadku. Môže sa im však tiež vytvoriť malý tukový vačok okolo spodnej časti brucha. Tieto oblasti našťastie fungujú ako "zásobníky tuku" a neovplyvňujú orgány, ako je pečeň alebo srdce, čím sa znižuje riziko infarktu, mŕtvice a cukrovky.” 

Štúdia publikovaná v European Heart Journal zistila, že sústredenie tuku na nohách znižuje riziko srdcových chorôb v porovnaní s tukom v oblasti brucha. Avšak môžu nastať problémy ako sú kŕčové žily a degeneratívne poruchy kolien či kĺbov. Kolená a kĺby sa totiž môžu opotrebovať rýchlejšie pri zvýšenom riziku zadržiavania tekutín v tele. 

Čo o vás prezradí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: Cestovinami a ČOKOLÁDOU k vysnívanej POSTAVE: Takto vám pomôžu SCHUDNÚŤ

Preto odborníčka povedala, že „hrušky“ by sa mali snažiť cvičiť aspoň 30 minút každý deň, najmä cviky na boky a stehná, ako sú drepy a výpady, s dôrazom na kardiovaskulárnu aktivitu.

Postava v tvare obráteného trojuholníka

"Ľudia s touto postavou majú štíhly pás a boky, no väčšie ramená a poprsie," dodala odborníčka.

Tento typ je opakom hrušiek.

“Trpia nedostatkom tuku a svalov, zatiaľ čo hrušky bojujú s opačným problémom, teda s pretrvávajúcim tukom," vysvetlila.

Muži a ženy s menším množstvom tuku a celkovo menšou postavou sú vystavení vyššiemu riziku osteoporózy, pretože majú menej kostnej hmoty, z ktorej sa dá čerpať. Môže to viesť k zlomeninám súvisiacim s osteoporózou. Objavili sa totiž tvrdenia o oslabovaní kostí, ktoré sa môže objaviť pri tomto type postavy. 

Viac o téme: ZdravieTeloPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9