Nezvyčajné MIESTO na tele, kde sa ukáže vysoký CHOLESTEROL: Znak na NECHTOCH ako signál

Zdroj: gettyimages.com
2022-05-04 14:00:00

Hoci je tichý a nenápadný, predsa len sa môže ukázať. Stačí byť len pozorní a všímať si určité časti na tele. Hoci by to mnohých nenapadlo, medzi ne patria aj nechty.

Cholesterol je pre ľudské telo nevyhnutný, problém však nastáva vtedy, keď je jeho hladina príliš vysoká. Hlavne, čo sa týka typu LDL, teda zlého cholesterolu, ktorého hladinu treba mať pod kontrolou.

Najhorší je na tom fakt, že zvýšený cholesterol nemá žiadne špecifické prejavy, ako sa uvádza na express.co.uk

„Zlý cholesterol sa takmer nijako neprejavuje, väčšinou ho odhalí iba krvný test,“ konštatovala medicínska riaditeľka spoločnorsti Olio Lusso Monika Wassermannová. 

Príznak na nechtoch

Vysoká hladina cholesterolu podľa nej upcháva tepny a vytvára v nich plak. Ten spôsobuje, že sú úzke, keďže ich veľké usadeniny blokujú.

Čítajte tiež: Varovné ZNAMENIE vysokého CHOLESTEROLU, o ktorom vie málokto: Tento ZÁPACH ho prezradí

Zablokované tepny obmedzujú prietok krvi do rôznych častí tela vrátane nechtov,“ vysvetlila odborníčka. 

Ako dodala, práve tie sú miestom, na ktorých môžete zbadať, že váš cholesterol je príliš vysoký.

„Zanecháva na nich totiž tmavé čiary,“ poznamenala. 

Tento prejav sa niekedy označuje aj ako "trieskovité krvácanie". Odborníci ho popisujú ako tenké, červené až červenohnedé čiary pod nechtami, pričom sa objavujú v smere rastu nechtov. Ich názov pochádza z ich vzhľadu, ktorý pripomína triesku pod nechtom. 

„Hoci tento príznak môže poukazovať na vysoký cholesterol, najlepším spôsobom, ako zistiť jeho skutočnú hladinu, je nechať si odobrať krv,“ povedala Wassermannová.

Ako dodala, buď vám ju odoberú priamo zo žily, alebo si môžete urobiť test, na ktorý stačí pichnutie do prsta. Ak vám výsledky potvrdia, že ho máte vysoký, obvodný lekár zvolí najlepší spôsob, ako ho opäť dostať do normálu.

Ako znížiť vysoký cholesterol?

Je toho veľa, čo môžete urobiť, aby sa vaša hladina cholesterolu vrátila na bezpečnú úroveň. Čo sa týka stravy, dôležité je obmedziť príjem tučných jedál plných nasýtených tukov. Do jedálnička by ste mali zaradiť väčšie množstvo vlákniny, rýb, orechov a strukovín. Ak fajčíte, prestaňte s tým, obmedziť by ste mali aj príjem alkoholických nápojov. Hýbte sa. Niektorí ľudia však i napriek zmene životného štýlu budú musieť užívať lieky nazývané statíny, aby udržali svoje hladiny pod kontrolou.

Zaujme vás: Vysoký CHOLESTEROL doslova VYPLAVÍ z tela von: Bežné OVOCIE odstráni tukové látky!

Príčiny nebezpečného stavu

  • nedostatok pohybu
  • sedavé zamestnanie
  • zlá životospráva
  • fajčenie
  • alkohol
  • nadváha

Fotogaléria


Tagy:
nechty cholesterol prevencia príznaky

2022-05-04 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia