Cestovinami a ČOKOLÁDOU k vysnívanej POSTAVE: Takto vám pomôžu SCHUDNÚŤ

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-05 06:00:00

Ak chcete schudnúť, zrejme si myslíte, že obmedzenie potravín, ako sú cestoviny a čokoláda, je cestou k štíhlosti. Podľa jedného odborníka je však trikom dať si jednoducho to, na čo máte chuť.

Chcete zhodiť nejaké to kilo? Dajte si na večeru cestoviny! Podľa Marka Schatzekera, ktorý napísal knihu o výžive „Koniec túžby“ ide o riešenie, ktoré vás priblíži k štíhlej postave. Na prvý pohľad postavené na hlavu, no v skutočnosti kľúč k úspešnému chudnutiu.

Čítajte tiež: CHYBA, ktorou si PRIVOLÁVATE zdravotné PROBLÉMY: Ako často treba PRAŤ obliečky!

Keď vynecháte chutné vysokokalorické jedlá v prospech umelých náhrad, vaše telo a mozog nebudú podľa Schatzkera oklamané, ako sa píše na insider.com. Výsledkom je, že sa zbavíte lahodnej chuti a spustíte reťazec fyziologických a psychologických reakcií, ktoré môžu viesť k nezdravým návykom.

Ako vysvetlil odborník, ak budete konzumovať jedlo, ktoré si budete zároveň vychutnávať, vaše telo vyšle signál, že dostáva to, čo potrebuje a chce. Údajne vám to pomôže v zdravšom a šťastnejšom živote a hlavne schudnete, keďže sa nebudete neustále obmedzovať v tom, čo dávate do úst. 

Oklamú mozog a spôsobia väčšie chute

Jesť to, čo máte radi, je súčasťou obľúbeného „hnutia“ proti diéte nazývanej intuitívne jedenie. Schatzkerova filozofia sa však od intuitívneho stravovania líši v dvoch smeroch.

Na rozdiel od mnohých zástancov intuitívneho stravovania a anti-diét, Schatzker hovorí, že veľa ľudí potrebuje schudnúť zo zdravotných dôvodov. Tiež tvrdí, že nie všetky potraviny sú dobré k tomu, aby ste jedli intuitívne – niektoré sa vás snažia oklamať, aby ste jedli viac. 

"Myšlienka, že ak budete nasledovať svoje chute, dobre sa nasýtite, je správna," povedal Schatzker. „Intuitívne jedenie funguje, pokiaľ jete jedlo, ktoré neoklame váš mozog, vrátane spracovaných potravín, ako sú čipsy, zákusky a limonády.

Spracované potraviny majú silnú kombináciu umelých chutí, ktoré podnecujú mozgové chemikálie spojené s túžbou. Priťahujú naše chute, ktoré sa zvyčajne spájajú s kalóriami, tukmi a sacharidmi. 

Vychutnajte si jedlo

Podľa Schatzkera je dôležitý rozdiel medzi „chcením“ a „mať rád“. Jedlo, ktoré sa zdá byť lákavé, nemusí byť uspokojujúce, čo vás v konečnom dôsledku núti zjesť viac.

"Existujú jedlá, ktoré vás dostanú do začarovaného kruhu a neprinášajú veľa potešenia," povedal.

Napríklad môžete zistiť, že jete zemiakové lupienky bez toho, aby ste si ich skutočne užívali alebo si vôbec všimli a uvedomovali si, že ich konzumujete. Naopak, pokojné vychutnanie si dobre pripraveného jedla ponúka fyzické aj emocionálne uspokojenie, takže je menej pravdepodobné, že po ňom budete mať znova chuť.

Schatzker povedal, že to vysvetľuje, prečo určité kultúry, ako napr. Taliani, sú známe tým, že si doprajú veľa, no majú stále výrazne nižšiu mieru obezity ako Američania. Sociálne faktory ako čas, peniaze a prístup k jedlu môžu byť tiež významnými prekážkami príjemného a zdravého stravovania.

Aby ste sa dobre najedli, nemusíte kupovať talianske cestoviny. Schatzker povedal, že môžete začať tým, že sa zameriate na vychutnávanie si jedla, či už je to sústo čokolády alebo jednoduché domáce jedlo.

"Nikto sa nikdy nepozrie späť a nespomenie si na skvelý balíček zemiakových lupienkov, ktoré jedol pred niekoľkými rokmi," povedal. "Je to o tom, ako sa zbaviť myšlienky počítania kalórií a živín a viac o zážitku z jedla."

Fotogaléria


Tagy:
zdravie čokoláda chudnutie prevencia

2021-11-05 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia