Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tento bylinný DOPLNOK je vraj rakovinový ako CIGARETOVÝ dym: O čo presne ide?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hoci posilní imunitný systém, dokáže zamávať s obličkami a pečeňou. Aspoň to tak vyzerá podľa doterajších výskumov, ktoré ukázali zaujímavé výsledky.

Jeden výskum ukázal, že bylinný liek, ktorý sa používal v doplnkoch na chudnutie, by mohol byť rovnako rakovinový ako cigaretový dym, ako sa píše na express.co.uk. Ide o paradox, keďže bylinné doplnky sú používané hlavne pre svoje protirakovinové vlastnosti. V zriedkavých prípadoch sa medzi nimi našli tie, ktoré by mohli spustiť zákerné ochorenie. Jednými z takýchto bylín sú rastliny z rodu Aristolochia, pričom u nás je známy vlkovec obyčajný. Podľa Oxfordskej univerzity mala táto zložka „rôzne využitie v tradičných liečebných systémoch“.

Prečo je nebezpečný?

Podľa zdravotnej platformy RXlist môže pomôcť predchádzať záchvatom, zvýšiť sexuálnu túžbu, posilniť imunitný systém a dokonca aj naštartovať menštruáciu.

Čítajte tiež: Neskutočné, čo dokáže bežný MINERÁL s IMUNITNÝMI bunkami: Silnejšia OBRANA tela!

„Používa sa aj na liečbu po uhryznutí hadom, bolesti čriev, žlčníka, artritídu, dnu, boľavé kĺby, ekzémy, chudnutie a rany,“ vysvetľuje Health Body.

Doplnok sa však považuje za nebezpečný z dôvodu, že môže byť toxický pre pečeň a je známe, že spôsobuje rakovinu. Napriek vážnym obavám o bezpečnosť je však stále súčasťou tradičných liekov, ktoré pred vstupom na trh nepodliehajú prísnym kontrolám. Kyselina aristolochová sa nachádza predovšetkým v doplnkoch stravy určených na chudnutie, menštruačné príznaky a reumatizmus.

Varovania o zložke sa prvýkrát objavili v 90. rokoch minulého storočia v správe publikovanej v časopise Lancet po tom, čo u niekoľkých pacientov došlo k závažnému zlyhaniu obličiek. Podľa science.org zistenia dvoch nasledujúcich štúdií naznačujú, že zložka „môže byť rovnako rakovinová ako fajčenie“. V roku 2010 dokument, ktorý sa objavil v časopise Science Translational Medicine, poukázal na to, že doplnky sú široko dostupné od tradičných čínskych lekárov.

Vlkovec.
Zobraziť galériu (2)
Vlkovec.  (Zdroj: gettyimages.com)

Horšie ako u rakoviny pľúc a kože

Tím vedcov z Národného centra pre rakovinu v Singapure a Národnej univerzity v Singapure skúmal tkanivá deviatich pacientov s rakovinou horných močových ciest, ktorí hlásili, že užívali túto bylinku. Keďže rakovina horných močových ciest sa zvyčajne vyskytuje v obličkách, vedci skúmali rakovinové tkanivo obličiek a porovnávali ho s okolitým nenádorovým tkanivom. Objavili až 1 500 génov s mutáciami vo vnútri malígneho tkaniva, čo je vyššia úroveň, ako sa zistilo u pacientov s rakovinou pľúc alebo kože.

Autori napísali: „Analýza celého genómu a vyšetrenia odhalili vysokú mieru somatických mutácií, ktorá prevyšuje rakovinu pľúc súvisiacu s fajčením a melanóm spojený s ultrafialovým žiarením.“

Ba čo viac, vedci si všimli, že pacienti s inými druhmi rakoviny vykazovali podobný genetický postup. Použitím rovnakej metódy sekvenovania ich zistenia naznačili, že bylinka môže byť zodpovedná napríklad aj za rakovinu pečene. 

Zaujme vás: NAJKRUTEJŠIE veci, ktoré robíte svojim OBLIČKÁM: Tieto NÁVYKY odstráňte, ZACHRÁNITE si orgán!

Výsledky sa zhodovali s výsledkami neskoršej štúdie, ktorú uskutočnila skupina vedcov v USA a na Taiwane. Po sekvenovaní tkaniva odobraného od 19 taiwanských pacientov s rakovinou močových ciest tím zistil, že pacienti s rakovinou horných močových ciest, ale bez anamnézy, mali rôzne vzory mutácií.

Medicinenet vysvetľuje: „Zdravotnícke úrady na celom svete prijali opatrenia na ochranu  pred aristolochiou a kyselinou aristolochovou. Aristolochia je zakázaná v Nemecku, Rakúsku, Francúzsku, Veľkej Británii, Belgicku a Japonsku."

V Spojených štátoch Food and Drug Administration odstráni z trhu produkty, o ktorých sa domnieva, že môžu obsahovať toxické zložky. Ale keďže sa zložka zvyčajne predáva ako výživový doplnok na rozdiel od liekov, je preto oslobodená od prísnych kontrol zo strany zdravotníckych úradov.

Viac o téme: Rakovina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9