Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nedá priestor CHOROBÁM v ľudskom tele: SILU tohto ovocia využívali letci z druhej svetovej vojny!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čučoriedky sú modrým zlatom našich lesov. Blahodarne pôsobia na naše zdravie, chutia skvele a môžete z nich pripravovať rôzne dobroty. Vyrazte do lesa na čučoriedky a pripravte si napríklad čučoriedkovú zmrzlinu alebo sviatočný chia puding.

Konzervácia čučoriedok mrazom

S tým, že čučoriedky vystavíme mrazu, aby nám dlhšie vydržali a boli tak dostupné počas celého roka, si nemusíme robiť starosti. Toto ovocie je tak silným adaptogénom, ktorý sa vie geniálne prispôsobiť každej situácii, a to vrátane lesných požiarov, že počas zamrazovania ešte posilní svoje antioxidačné schopnosti. Beztak sú tieto skutočne mimoriadne. 

Čítajte tiež: Veľký potenciál KÁVY: Stačia dve šálky obľúbeného nápoja denne a v PEČENI nastanú zmeny!

„Vysoký obsah účinných farbív obsahujúcich antokyány, antokyanidíny, polyfenoly, dimetyl resveratrol a ďalšie polyfenoly ich nominuje na kráľa uchádzačov v nepísanej súťaži - kto potlačí a zneutralizuje viac voľných radikálov brázdiacich našim organizmom a vytvárajúcich priestor pre radu civilizačných chorôb vrátane starnutia,“ upozorňuje Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE.

Čučoriedky proti nádorom 

Jedným takým strašiakom je v civilizovanom svete rakovina. S čučoriedkami v ústach však získate rovnocenného súpera vybaveného k jej potlačeniu a pravdepodobne nenájdete žiadny jej druh, ktorý by sa ich pozitívnemu účinku vymykal. Pripomíname, že požiare je potrebné riešiť včas a teda s ich konzumáciou neotáľame ani jediný deň a už dnes si pripravíme lahodné smoothie, čučoriedkový kokteil, čučoriedkovú zmrzlinu, raw čučoriedkový koláč či inú zdraviu prospešnú dobrotu. 

Nedá priestor CHOROBÁM v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čučoriedky a diabetes 

Už naše babičky diabetičky si šuškali o vplyvoch sušeného čučoriedkového lístia, z ktorého si pripravovali čaj na zníženie a stabilizáciu hladiny krvného cukru. Tento fakt bol potvrdený. Listy obsahujú glukokiníny. 

„To sú látky, ktoré uľahčujú uvoľňovanie inzulínu z pankreasu a mierne zvyšujú jeho tvorbu. Listy tiež obsahujú pomerne veľké množstvo mystillinu, ktorý zlepšuje využitie cukru. Niekedy sa mu hovorí rastlinný inzulín. Množstvo cukru v krvi však pomáha regulovať aj pterostilben, jeden z čučoriedkových antioxidantov, ktorý pracuje podobne ako lieky predpisované na znižovanie škodlivého cholesterolu. Čučoriedkové extrakty sú významným spojencom aj proti ďalším diabetickým problémom, ako je diabetická neuropatia, nefropatia a retinopatia,“ vysvetľuje Štěpánka Kutišová, výživová poradkyňa NATURHOUSE.

Pre bystré oči 

Zaujímavým bonusom čučoriedok je, že ani varenie a tepelná úprava ich nedokáže odzbrojiť  
a aj naďalej nám pomáhajú. Tak to bolo aj za druhej svetovej vojny, v ktorej bol britským letcom podávaný čučoriedkový džem a ten, ako sa ukázalo, zlepšoval ich schopnosť videnia za šera. Čučoriedkový výťažok posilňuje kapilárne cievy a uľahčuje prísun okysličenej krvi do sietnice. Preto je tiež užitočný pri riešení degeneratívnych ochorení sietnice, ako je retinopatia, rovnako tak je podstatný pre potlačenie makulárnej degenerácie a katarakty - zákalu očnej šošovky a glaukómu spôsobeného vysokým vnútroočným tlakom.

Nedá priestor CHOROBÁM v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zavodnenie a čučoriedky

Čučoriedkového vplyvu na zdravie ciev a kapilár využijeme aj v prípade redukcie nadváhy, zvlášť vtedy, ak je sprevádzaná zadržiavanou tekutinou a tvorbou skrytého lymfedému. Väčšie okysličenie, zlepšený obeh a aktivácia kolobehu tekutín umožňuje obohatiť zdravo použitý jedálniček o látky napomáhajúce uvoľneniu a vylúčeniu zadržiavanej tekutiny spolu s množstvom naviazaných toxínov. Srdcovo-cievne zdravie posilníme protizápalovými účinkami čučoriedok, ktoré zdravo riedia krv, lebo znižujú množstvo toxínov v tele a dokážu taktiež uvoľňovať ťažké kovy.

Čučoriedkami na zdravý mozog i črevá

Ani tí, čo riešia tráviace ťažkosti, však neprídu skrátka. Čučoriedka trávenie zlepšuje, chráni sliznicu tráviaceho traktu, pomáha rozpúšťať žlčníkové aj obličkové kamene, a tak zápalové ochorenia čriev, močového mechúra, vredových chorôb i chronická bronchitída, zápaly ďasien a hrdla sú čučoriedkami riešiteľné. Spojenie čriev, nervovej sústavy a mozgu je preukázané. Snáď aj práve preto sú čučoriedky fantastickou potravinou pre zdravý mozog a psychickú pohodu. Čučoriedky pomáhajú vyrovnávať sa so stresom a jeho dôsledkami, a to vrátane posttraumatického stresového syndrómu, snáď ešte dokonca lepšie ako predpisované lieky na zvýšenie sérotonínovej produkcie.

Viac o téme: Ovocie ZdravieČučoriedkyBobule
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9