Niektorým NECHUTÍ, no prichádzajú o veľa: MLIEČNY zázrak, ktorý upraví CHOLESTEROL i krvný tlak

Zdroj: gettyimages.com
2020-08-17 19:00:00

Zázračná potravina, ktorá pomáha bojovať proti chorobám a zatočí s nadbytočnými kilami. Reč je o kefíre, ktorý je považovaný za nápoj dlhovekosti, podporuje trávenie a zlepšuje imunitu. Aké sú jeho ďalšie zdravotné benefity?

Čím je výnimočný? 

Aj keď na prvý pohľad nevyzerá vábne a niektorým ľuďom možno chutiť nebude, je plný zdravia. Kefír poznali ľudia už pred tisíckami rokov a na jeho zázračné zdravotné účinky nedali dopustiť. Je plný vitamínov, minerálov, bielkovín a probiotík, ktoré telo dokáže lepšie vstrebať, a to vďaka obsiahnutým vitamínom B12, B – karotín a vitamínu K. 

Čítajte tiež: Vyhnite sa katastrofe na GRILOVAČKE: Ako nezabiť CHUŤ klobások a hamburgerov podľa šéfkuchárov!

Konzumácia kefíru má pozitívny vplyv na imunitu, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Práve v tráviacom trakte sa jej nachádza až 80 percent. Okrem toho že pitie kefíru podporuje trávenie, má pozitívny vplyv na znášanlivosť laktózy. Udržuje zdravú črevnú mikroflóru, zatočí so zápchou, plynatosťou, dokonca aj s hnačkou. Pomáha regulovať hormonálnu nerovnováhu.

Je zdrojom živín, vitamínu A, B, K a vápnika a obsahuje zdraviu prospešné kvasinky. 

Práve táto rozmanitosť mikroorganizmov, ktoré sa v kefíre nachádzajú, robí z neho nápoj zdravia,“ konštatoval mikrobiológ Paul Cotter, ktorý sa venuje skúmaniu zdravotných prínosov fermentovaných potravín.

Podľa neho sú tieto pokrmy, ako napríklad biely jogurt, zdravé, no kefír je ešte zdravší. Ako uviedol vo svojej štúdii zverejnenej v časopise Nutrients, konzumácia kefíru prispieva k zníženiu zápalu, hladiny zlého cholesterolu a k zdravému krvnému tlaku. Peptidy, ktoré sa tvoria počas výroby kefíru, pomáhajú lepšie absorbovať vápnik a chránia srdce pred infarktom. Pravidelná konzumácia kefíru pomáha predchádzať ochoreniam ako je diabetes, alergie, či rakovina hrubého čreva. Pitie tohto nápoja podporuje detoxikáciu organizmu a ničí choroboplodné kvasinky candida.

Ako sa vyrába? 

Tento nápoj pochádza z Kaukazu a Tibetu. Je to mliečny výrobok, v ktorom prebehlo kvasenie vďaka baktériám a kvasinkám. Vyrába sa z kefírových zŕn fermentáciou mlieka. Kvasenie prebieha pri izbovej teplote a bez alkoholu. Po fermentácii mlieka sa zrná odstránia. Hotový kefír obsahuje Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, ktoré sú zdraviu prospešné, udržujú zdravú mikroflóru a bojujú s črevnými problémami. Tibetské huby sa živia mliečnym sacharidom a to laktózou. V mnohých prípadoch je preto vhodný aj pre ľudí, ktorí trpia na alergiou na laktózu.

Príprava domáceho kefíru

Na prípravu potrebujete tibetskú hubu, teda kefírové zrná a čerstvé plnotučné kravské mlieko. Pozor, kefírové zrná nesmú prísť do styku s kovom, takže pri výrobe kefíru nepoužívajte kovové sitko.

Postup:

  1. Kefírové zrná vložte do väčšieho zaváraninového pohára a zalejte mliekom približne 2 centimetre pod okraj.
  2. Pohár prikryte servítkou, upevnite gumičkou a nechajte zmes fermentovať.

Ak pohár necháte pri izbovej teplote, fermentácia prebehne do 24 hodín. Keď chcete, aby bol kefír kvalitnejší a obsahoval viac živín, dajte pohár do chladu na minimálne tri dni. Po tom, ako prebehne fermentácia, kefír je hotový. Stačí, keď ho precedíte cez umelohmotné sitko a môžete piť.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie nápoj prevencia kefír

2020-08-17 19:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia