Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľký potenciál KÁVY: Stačia dve šálky obľúbeného nápoja denne a v PEČENI nastanú zmeny!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niekto ju považuje za neškodnú, iní ju odmietajú, lebo má na nich utlmujúci účinok. Žiadny nápoj nemá toľko odporcov a zároveň zástancov a ešte k tomu je prepieraný vedcami ako káva. Málokto však vie, ako vplýva na ľudskú pečeň.

Vplyv na rakovinu pečene

Stačí si dopriať dve šálky čierneho moku denne a jeden z najdôležitejších telesných orgánov z toho bude profitovať! Takéto množstvo kávy denne totiž znižuje riziko úmrtia na rakovinu pečene o 46 percent, ako zistili odborníci podľa thesun.co.uk. Aby toho nebolo málo, podľa vedcov konzumácia dvoch alebo troch šálok každý deň zase môže znížiť riziko rozvoja choroby o 38 percent. Hoci môže ísť pre väčšinu o prekvapujúce odhalenie, už dávnejšie bolo známe, že pitie dvoch šálok životabudiča denne by mohlo znížiť riziko predčasnej smrti kvôli takým chorobám, ako je mozgová porážka a rakovina pečene.

Čítajte tiež: MÝTUS o bielej ČOKOLÁDE, ktorý vám otvorí oči: Po tomto sa na ňu budete pozerať inak!

Prišiel na to výskum uverejnený v časopise Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Okrem iného vedci taktiež prišli na to, že ak by človek zvýšil svoju spotrebu kávy na štyri alebo viac šálok denne, mal by znížené riziko choroby o 41 percent. 

Zomrelo by menej ľudí

Vedci z rôznych inštitúcií v Austrálii študovali informácie zo súboru údajov Global Burden of Disease 2016. Výsledky filtrovali a všímali si úmrtia na rakovinu pečene. Ich zistenia ukázali, že v tom roku bolo na rakovinu pečene zapísaných 1,2 milióna úmrtí. Potom vytiahli súbory údajov týkajúce sa pitia kávy a vložili ich do modelu, ktorý bol schopný odhaliť súvislosti medzi pitím kávy a znížením rakoviny pečene. 

Veľký potenciál KÁVY: Stačia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Model dospel k záveru, že ak by každý človek na svete v roku 2016 skonzumoval dve šálky kávy denne, na rakovinu pečene by zomrelo o 452 861 osôb menej! Taktiež sa ukázalo, že keby každý pil štyri šálky denne, umrelo by až o 723 287 osôb menej.

Konzumácia kávy by sa mala podporovať

Európania skonzumujú v priemere dve šálky kávy denne, rovnako ako Juhoameričania a obyvatelia Austrálie a Nového Zélandu. Vedci odhadujú, že ľudia žijúci v Severnej a Strednej Amerike si dajú jeden pohár denne, zatiaľ čo ľudia v Škandinávii si doprajú štyri šálky denne. Vedci teraz tvrdia, že vlády na celom svete by mali podporovať konzumáciu kávy ako spôsob zníženia miery rakoviny pečene.

Podľa odborníkov je potrebný ďalší výskum, ktorý by objasnil súvislosti medzi pitím kávy a rakovinou pečene: „Na základe dostupných údajov káva predstavuje jednoduchý, relatívne bezpečný a dostupný zásah do verejného zdravia, ktorý môže globálne znížiť úmrtnosť spojenú s rakovinou pečene. Ak sa v klinických štúdiách potvrdí vplyv kávy na mortalitu súvisiacu s pečeňou, ktorá sa prejavuje v kohortových štúdiách, zvýšenie spotreby kávy na jedného obyvateľa na viac ako dve šálky denne má potenciál odvrátiť stovky tisíc úmrtí na ochorenie pečene ročne. Je potrebný ďalší výskum na potvrdenie prínosov a efektívnosti kávy pri úmrtnosti na rakovinu pečene.“

Viac o téme: KávaZdraviePečeňRakovina pečene
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9