Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MÝTUS o bielej ČOKOLÁDE, ktorý vám otvorí oči: Po tomto sa na ňu budete pozerať inak!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ťažko odolať sladkému prehrešku menom biela čokoláda. Mnohí na ňu nedajú dopustiť a má u nich prednejšie miesto ako klasická hnedá. O to prekvapujúcejší je fakt, že táto biela pochúťka nemá nič spoločné so skutočnou čokoládou!

Kedy možno hovoriť o čokoláde?

Pravá čokoláda by mala obsahovať kakaovú zložku, presnejšie kakaové maslo a kakaovú hmotu. Ich množstvo býva rôzne, záleží od toho, o aký druh čokolády ide (napr. či je to mliečna alebo horká čokoláda). Hoci v bielej čokoláde by ste našli kakaovú súčasť, tú tvorí len kakaové maslo a nie kakaová hmota. Taktiež sa v nej nachádza množstvo mlieka, cukru, vanilková esencia a emulgátor lecitín. Preto nemožno hovoriť, že biela čokoláda je čokoládou v pravom slova zmysle!

Čítajte tiež: Pred príchodom BÚRKY sa ohlási táto CHOROBA: Hrozí zhoršenie príznakov, netýka sa to aj vás?

Ide len o čokoládový výrobok

Na druhej strane, mnohí si nevedia vynachváliť jedinečnú chuť bielej čokolády. Tajomstvom však je, že ide len o „čokoládovú cukrovinku“.

MÝTUS o bielej ČOKOLÁDE,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Gurmánsky web Bon Appetit objasnil, čo vlastne predchádza výrobe čokolády: „Kakaový bôb sa vylúpne, fermentuje, vysuší, upraží a následne sa otvorí a odstráni škrupina a dostaneme tak kakaové hroty, ktoré sa zomelú na pastu nazývanú čokoládový roztok. Tento roztok sa dá rozdeliť na kakaové kúsky, ktoré dodávajú chuť a kakaové maslo, čo ja vlastne tuk.“

Určitý výrobok možno považovať za pravú čokoládu vtedy, ak obsahuje pevné kakaové časti, vznikajúce pri delení čokoládového roztoku. Tie však v bielej čokoláde nenájdete. Ako dodali potravinári, ak si doprajete bielu čokoládu, v skutočnosti jete len čokoládový výrobok, nie samotnú čokoládu.  

Jesť, či nejesť? 

Biela čokoláda býva väčšinou veľmi sladká a „tučná“. Na druhej strane, v porovnaní s ostatnými druhmi obsahuje viac vápnika, vitamínov B1 a B2. Ak si pochutnáte na 28 gramoch tejto bielej pochúťky, prijmete približne 150 kalórií, 9 g tuku, 5 g nasýtených tukov, 17 g sacharidov, vlákninu a 1 g bielkovín. Lepším variantom je však tmavá čokoláda, ktorá obsahuje aspoň 70% kakaovej zložky. Ide síce o väčšiu investíciu do peňaženky, ale zdravie by malo byť cennejšie ako pár eur navyše. 

Viac o téme: ZdravieČokoládaSladkosťBiela čokoláda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9