Pred príchodom BÚRKY sa ohlási táto CHOROBA: Hrozí zhoršenie príznakov, netýka sa to aj vás?

2020-08-30 12:50:00

Už dlho je známe, že náhle zmeny počasia a zloženia vzduchu pred búrkou môžu mať na svedomí zhoršenie niektorých zdravotných problémov. Povestné ticho pred búrkou môže byť dokonca až smrteľné. A to najmä pre astmatikov!

Nový výskum z Harvardu zistil, že u ľudí trpiacich astmou či inými respiračnými problémami sa najväčšie ťažkosti objavujú niekoľko dní pred búrkou. Vedci hovoria o tzv. „búrkovej astme“, ktorá si ročne vyžiada stovky životov, informuje populárno-náučný portál IFLScience.com

Čítajte tiež: Ako zväčšiť svoju MUŽNOSŤ? 8 tipov, ako získať CENTIMETRE navyše

Najhoršie sú tri dni pred búrkou

Štúdia publikovaná v časopise JAMA Internal Medicine sa niekoľko rokov zaoberala údajmi o atmosférických a bleskových emisiách od Národnej správy pre oceánske a atmosférické prostredie USA (NOAA). Odborníci získané informácie kombinovali so záznamami o pacientoch vo veku 65 a viac rokov, konkrétne so zameraním na návštevy pohotovostí s dýchacími ťažkosťami. Pomocou štatistického modelu hľadali korelácie medzi klimatologickými a zdravotnými záznamami.

Zistili, že pred príchodom búrky výrazne stúpa teplota prostredia a koncentrácia tuhých znečisťujúcich látok vo vzduchu. K poklesu prichádza v deň búrky a pokračuje po jej odznení. Ako sa uvádza v štúdii, tri dni pred búrkou sa pravidelne zvyšuje na pohotovostiach najmä počet pacientov s astmou alebo chronickou obštrukčnou chorobou pľúc.

Je za tým peľ v ovzduší? 

Predchádzajúce výskumy zaoberajúce sa búrkovou astmou uvádzali, že hlavnou príčinou toho je zvýšená koncentrácia peľu v ovzduší. Tú však teraz nezaznamenali. Znamená to, že nová štúdia ho ako hlavný faktor ťažkostí vylúčil?  

Naša štúdia v žiadnom prípade nevylúčila peľ ako príčinu búrkovej astmy a je veľmi pravdepodobné, že peľová teória prispieva k astmatickým záchvatom po celom svete,“  uviedol pre IFLScience Christopher Worsham z Harvard Medical School.

Ako vysvetlil, ich štúdia bola zameraná iba na pacientov nad 65 rokov a astma a obštrukčná choroba pľúc sa u nich môžu prejavovať inak ako u mladších ľudí, pretože u seniorov zvyknú alergie ustupovať.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba búrka astma

2020-08-30 12:50:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia