Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

NAJLEPŠIE potraviny na kŕčové žily: Jedlo, ktoré ZLEPŠÍ vzhľad vašich nôh!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kŕčové žily trápia 2- až 3-krát častejšie ženy ako mužov. Ani im sa však úplne nevyhýbajú. Či už ich máte veľké, vystúpené alebo iba drobné rozšírené žilky, nejde len o estetický, ale aj o zdravotný problém. Skúste si pomôcť stravou!

Kŕčové žily majú tendenciu sa so zvyšujúcim vekom a stratou prirodzenej pružnosti rozširovať. K ich vzniku a rozsahu prispievajú mnohé faktory, okrem iného aj fyzická záťaž, hormonálne zmeny, napríklad v období tehotenstva, ale aj strava, informuje portál avogel.co.uk. Viete, ktorým potravinám sa treba vyhýbať a naopak, ktoré by ste si mali dopriať?

Čítajte tiež: Takto hneď zistíte, že máte KORONAVÍRUS: Odhaľte RÝCHLEJŠIE vírus v tele!

Čoho sa vyvarovať?

Vyhýbajte sa potravinám, ktoré spôsobujú zadržiavanie vody v tele, čo vytvára ďalší tlak na žily. Spôsobujú ich poškodenie, čo vedie k hromadeniu krvi vo vnútri žily a opuchu krvných ciev. Vyvarujte sa soli, slanému spracovanému mäsu, polotovarom a hotovým jedlám. 

Rovnako si dávajte pozor na potraviny spôsobujúce zápchu, lebo to má tiež na svedomí tlak na žily, najmä na dolných končatinách, kde sa kŕčové žily tvoria najčastejšie. Obmedzte alkohol. Znížte riziko vzniku zápchy konzumáciou potravín s vysokým obsahom vlákniny. Nezabudnite piť veľa vody. 

Strážte si hmotnosť. Kilogramy navyše sú ďalším faktorom, ktorý vytvára nadmerný tlak na nohy a môže prispievať ku kŕčovým žilám. Zabudnite na vyprážané jedlá, spracované potraviny a nezdravé tuky nahraďte zdravšími.

Tipy na vhodnú stravu pri kŕčových žilách:

1. Chia semienka, ľanové semienka, otruby

Pomáhajú zlepšovať zdravie srdca a podporujú trávenie, čo zabraňuje nadúvaniu a zvýšenému tlaku na oblasť brucha a nôh. Ak nemáte v strave dostatok vlákniny, môže dôjsť k zápche. Napätie, tým spôsobené, vytvára tlak v žilách konečníka, následkom čoho sa tvoria bolestivé hemoroidy a kŕčové žily. 

NAJLEPŠIE potraviny na kŕčové
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Čučoriedky

Vysoko antioxidačné potraviny ako sú čučoriedky, posilňujú žily, zlepšujú zdravie tepien a bojujú proti zápalom. Obsahujú flavonoid známy ako rutín, ktorý je antioxidant. Majú protizápalové účinky a chránia pred krvnými zrazeninami. Je tiež známe, že rutín pomáha znižovať priepustnosť kapilár a tým aj riziko vzniku nových kŕčových žíl.

NAJLEPŠIE potraviny na kŕčové
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Avokádo

Avokádo je plné dôležitých minerálov, ktoré môžu pomôcť zabrániť vzniku kŕčových žíl. Obsahuje vitamín E, ktorý pomáha predchádzať zrážaniu krvi a pôsobí ako prírodné riedidlo krvi a vitamín C, ktorý je protizápalový a priaznivo vplýva na zdravie pokožky.

NAJLEPŠIE potraviny na kŕčové
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Zázvor

Táto protizápalová superpotravina môže tiež veľmi pomôcť zdraviu kŕčových žíl. Zlepšuje krvný obeh a rozpúšťa fibrín v cievach. Fibrín má na svedomí to, že žily sú tvrdé a hrudkovité. Ľudia s kŕčovými žilami majú problém s rozkladom tejto látky, takže zvýšenie príjmu zázvoru pomôže pri riešení ich problému.

NAJLEPŠIE potraviny na kŕčové
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

5. Cvikla

Cvikla alebo červená repa obsahuje chemikáliu nazývanú betacyanín, ktorá pomáha znižovať hladiny homocysteínu, aminokyseliny, ktorá poškodzuje krvné cievy. Cviklová šťava je tiež bohatá na dusičnany, ktoré prirodzene zlepšujú a podporujú krvný obeh. Vďaka tomu je tlak na žily menší a eliminujete tak riziko vzniku či rozširovania kŕčových žíl. Pre prevenciu či zlepšenie stavu si doprajte denne pohár cviklovej šťavy.

NAJLEPŠIE potraviny na kŕčové
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: JedloKŕčové žilyStravaNohy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9