Chutí výborne, neobsahuje žiadny lepok a má viacero zdravotných výhod. Môžete ju jesť vo forme semien alebo klíčkov. Prečo by quinoa nemala chýbať na vašom tanieri?
Ouinoa sa v posledných rokoch stala veľmi populárnou. Jej konzumácia je vhodná najmä pre tých, ktorí majú intoleranciu na lepok. Semená môžete jesť ako náhradu ryže v ktorejkoľvek jej farbe - červenej, bielej či čiernej. Ak z nej chcete vyťažiť maximum, môžete konzumovať aj jej listy, píše sa na steptohealth.com. Je vyrobená z komplexných sacharidov.
Každých 100 gramov quinoa vám dodá:
- 16 gramov bielkovín
- 15 gramov nerozpustnej vlákniny
- 200 kalórií
- 39 gramov sacharidov
- 4 gramy tuku
Na quinoe je skvelé aj to, že zasýti na dlhší čas, čo z nej robí jedlo vhodné pri chudnutí. Jej textúra je navyše ideálna na uspokojenie túžby po cestovinách alebo ryži. Je bohatá na minerály ako je horčík, zinok, železo, draslík, vápnik, fosfor, vitamíny B a E, omega-3 a 6 mastné kyseliny.
Aké sú jej ďalšie benefity:
1. Pomáha pri schudnutí
Prvým dôvodom, prečo ju zaradiť do jedálnička, je fakt, že obsahuje málo kalórií. Niektoré potraviny urýchľujú metabolizmus tým, že potláčajú chuť do jedla a quinoa k ním istotne patrí. Obsahuje tiež bielkoviny, o ktorých je známe, že zasýtia na dlhší čas. Navyše má nízky glykemický index, takže hladina cukru v krvi zostane stabilnejšia.
2. Je bohatá na antioxidanty
Antioxidanty sú mimoriadne dôležité pre dobré zdravie. Bojujú s voľnými radikálmi, ktoré urýchľujú proces starnutia a prispievajú k rozvoju artritídy, Alzheimerovej choroby a rakoviny. Najviac ich obsahujú klíčky, stačí ich pridať do šalátov.
3. Má vysoký obsah vlákniny
Obsahuje taktiež viac vlákniny ako väčšina ostatných obilnín.
Pridajte ju do stravy, ak trpíte:
- častou zápchou
- kardiovaskulárnymi problémami ako je vysoký krvný tlak
- hemoroidmi
- cukrovkou
4. Je ideálna pre ľudí, ktorí netolerujú lepok
Ľudia s neznášanlivosťou lepku môžu mať problém jesť pestrú stravu. Jedným z riešení je zaradiť quinou do jedálnička. Funguje rovnako dobre ako kukurica alebo zemiaky. V obchodoch nájdete aj rôzne náhrady cestovín vyrobených napríklad z quinoy. Sú chutné a nespôsobujú zdravotné problémy.
5. Udrží hladinu mangánu na vysokej úrovni
Len jedna šálka tejto obilniny poskytuje tretinu mangánu, ktorý človek denne potrebuje. Hoci sa o ňom nehovorí príliš často, je dôležitý, ak chcete, aby váš metabolizmus fungoval tak, ako má. Riadi množstvo metabolických procesov v organizme. Chráni telo pred vysokým krvným tlakom a cholesterolom, lámavosťou kostí a zubov, ako aj pred Parkinsonovou a aj Alzheimerovou chorobou.
6. Poskytuje železo
Železo je pre telo nevyhnutné. Pomáha pri dôležitých funkciách, ako je tvorba hemoglobínu a distribúcia kyslíka cez krvný obeh. Je preto dôležité jesť potraviny, ktoré ho obsahujú dostatok. V quinoe ho najviac nájdeme v klíčkoch a listoch.
7. Má vysoké množstvo horčíka
Šálka quinoy poskytuje takmer tretinu množstva horčíka, ktoré denne potrebujete. Tento základný prvok pomáha viac ako 300 enzýmom vykonávať svoju prácu. Nachádza sa v zdravých bunkách.
Nízka hladina môže spôsobiť:
- svalové kŕče
- problémy so srdcom
- cukrovku
- migrény
- osteoporózu
- vysoký krvný tlak
Ak ešte nebola súčasťou vášho života, teraz máte niekoľko dôvodov, prečo ju vyskúšať. Ľahko sa varí a hodí sa takmer ku všetkému.