Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Takto vyzerá SPRÁVNE skladovanie olivového OLEJA: Mnohí o tom stále nevedia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si vyberáte olivový olej, obvykle sa pozeráte na značku, ktorá produkuje kvalitné oleje. To však, bohužiaľ, ani zďaleka nestačí, ak chcete mať v kuchyni kvalitný výrobok s cennými prospešnými látkami. 

Olivový olej je jednou z najchutnejších základných potravín, ktorá nie je práve najlacnejšia. Preto by málokto chcel míňať peniaze za nesprávne skladovaný olej. Katerina Mountanosová, certifikovaná someliérka olivového oleja a zakladateľka značky olivového oleja so stredomorskými koreňmi na portáli tastingtabel.com radí, ako uchovávať tento vzácny olej.

Jedno z najväčších varovaní od odborníčky je skladovanie olivového oleja v plastových fľašiach. Mountanos hovorí, že neskladovanie olivového oleja v plastových nádobách "bolo doslova prvou vecou, ktorú sa naučila, keď študovala, aby sa stala someliérom olivového oleja." Zároveň cituje štúdiu UC Davis Olive Center, ktorá ukázala, že olivový olej je korozívny pre plasty. To znamená, že keď leží na poličke dlhší čas, môže rozbiť plastové nádoby, čo má za následok vznik a uvoľnenie mikroplastov vo vašom oleji.

Mountanosová síce uznala, že šéfkuchári niekedy používajú plastové fľaše, ale na druhej strane, keďže rýchlo narábajú s tým najčistejším extra panenským olejom, skladujú ich takto len na obmedzený čas. To sa nedá porovnať s olejom z obchodu, ktorý tak môže byť na poličke v regáloch  obchodov dlhé mesiace.

Takto vyzerá SPRÁVNE skladovanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Radšej sklo alebo hliník

„Najbezpečnejšími a najlepšími materiálmi na skladovanie olivového oleja sú sklenené a hliníkové nádoby. Olivový olej možno uchovávať aj v keramických nádobách alebo nádobách z nehrdzavejúcej ocele. Pozor však na akékoľvek reaktívne kovy, ako je meď, ktorá môže interagovať s olejom a ohroziť tak chuť," zdôrazňuje odborníčka. 

Okrem vyhýbania sa plastovým fľašiam existujú ďalšie tri veci, ktoré treba pri skladovaní olivového oleja zvážiť: svetlo, teplo a kyslík. Olej by mal byť skladovaný na tmavom mieste, ako napr. v skrini, ktorá je zatvorená a mimo zdrojov tepla vrátane radiátorov a kachlí, pretože môžu potravinu degradovať, aj keď je v správnej nádobe. Vyhýbanie sa svetlu zase znamená, že nepriehľadné sklenené fľaše sú lepšie ako číre.

Čo sa týka kyslíka, je to o niečo zložitejšie. Ak chcete použiť olej, musíte otvoriť fľašu. Najlepším spôsobom, ako zabrániť znehodnoteniu zo vzduchu pri skladovaní, je rýchle použitie po otvorení, pričom ideálna doba je menej ako dva mesiace. Nenechávajte olej príliš dlho na vzduchu a po použití ho rýchlo zatvorte.

Ak si na to dáte pozor a budete dbať na správne skladovanie, bude vám dopriaty jeden z najbohatších a najchutnejšíchz olivových olejov, aký svet ponúka. 

Viac o téme: SkladovanieZdravieOlivový olejPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9