Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

SKLAMANIE pre milovníkov KÁVY: Všetko je v HLAVE, ranný ŽIVOTABUDIČ ako NEZMYSEL

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak nedokážete fungovať bez rannej šálky kávy, keďže vás povzbudí a dodá energiu, zamyslite sa, či má skutočne takéto účinky. Podľa vedcov by totiž mohlo ísť o pocit, ktorý je skôr psychologický než fyziologický.

Závan energie, ktorý získate po vypití čierneho moku, môže byť podľa nového výskumu v skutočnosti placebom. Prišla na to štúdia portugalských vedcov, ktorí sa zamerali na konzumentov kávy. Pozreli sa bližšie, či za účinkami bdelosti sú vlastnosti kofeínu, alebo, či nie je za tým len zážitok z pitia nápoja.

Účastníci pili minimálne jednu šálku kávy denne, pričom boli požiadaní, aby sa minimálne na tri hodiny pred začiatkom štúdie zdržali jedenia alebo pitia čohokoľvek, čo obsahuje kofeín, píše sa na eurekalert.org. Potom sa podrobili skenovaniu magnetickou rezonanciou (MRI) - toto vyšetrenie absolvovali pred a 30 minút po užití kofeínu alebo vypití štandardizovanej šálky kávy.. Počas skenovania bolo účastníkom povedané, aby sa uvoľnili a na nič konkrétne nemysleli.

Tím vedcov očakával, že funkčné skeny MRI ukážu u tých, ktorí pili kávu, vyššiu integráciu sietí, ktoré sú spojené s prefrontálnym kortexom - spojeným s výkonnou pamäťou - a sieťou predvoleného režimu (DMN), ktorá je spojená s introspekciou a sebareflexnými procesmi. Namiesto toho však zistili, že konektivita siete predvoleného režimu sa znížila po vypití kávy a tiež po užití kofeínu.

SKLAMANIE pre milovníkov KÁVY:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Iné faktory sa na tom podieľajú

Podľa vedcov to naznačuje, že konzumácia kofeínu alebo šálky kávy spôsobila, že ľudia boli viac pripravení prejsť od „odpočinku“ k „práci“ na úlohách. Pitie kávy taktiež zvýšilo konektivitu s časťami mozgu, ktoré sa podieľajú na pracovnej pamäti, kognitívnej kontrole a cielenom správaní. K tomu však nedošlo, ak účastníci užívali len kofeín. Inými slovami, ak chcete zvýšiť bdelosť a postaviť sa na nohy, samotný kofeín vám nepomôže – šálku kávy by ste mali "prežiť" a vychutnať si. 

Doktorka Maria Picó-Pérezová, autorka štúdie, povedala: „Účastníci boli po káve viac pripravení na akciu a pozornejší na vonkajšie podnety. Keď vezmeme do úvahy, že niektoré z účinkov, ktoré sme zistili, boli reprodukované kofeínom, mohli by sme očakávať, že to isté nastane aj u iných kofeínových nápojov. Iné však boli špecifické a poháňané skôr faktormi, ako je konkrétna vôňa, chuť, nápoja alebo psychologické očakávania spojené s konzumáciou nápoja."

Podľa autorov štúdie je veľmi pravdepodobné, že to isté sa deje aj pri pití kávy, predovšetkým tej bezkofeínovej. To by znamenalo, že energia, o ktorej si mnohí myslia, že ju získali z tohto nápoja, by mohla byť len placebom. Inak povedané, ide len o efekt vo vašej hlave. 

Viac o téme: KávaEnergia ZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9