Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KDE mať uloženú CIBUĽU, aby ste ju mohli použiť aj po 6 MESIACOCH? Vyhnite sa chladničke!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Neuveriteľne všestranná! Je kľúčovou zložkou mnohých receptov, aj preto ju treba správne skladovať, aby sa zabezpečila jej maximálna trvanlivosť. Ako to docieliť?

Expertka na bezpečnosť potravín Sarah Taylorová prezradila pre express.co.uk najlepšie miesta na uchovávanie rôznych druhov potravín vrátane cibule. 

„Cibuľa je základom mnohých jedál a vždy sa hodí mať ju doma. Z tohto dôvodu je výhodné uchovávať ju čo najdlhšie, aby ste zbytočne nechodili opakovane do obchodu,“ radí odborníčka, podľa ktorej by sa mala skladovať na suchom a tmavom mieste. 

Príkladom je skriňa alebo zásuvka, kde môžete mať odložené zásoby cibule. Je tu však ešte jeden trik. 

"Kúsky cibule môže uložiť do nepoužitých pančúch. Jednoducho odrežte konce a vložte cibuľu do pančúch pred tým, ako zaviažete uzol. Môžete pokojne pridať aj ďalšiu cibuľu. Potom ich zaveste v suchom, tmavom priestore. Ak ich budete chcieť použiť, stačí len rozviazať uzol," odporúča. 

KDE mať uloženú CIBUĽU,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zlá kombinácia

Taktiež môžete zavesiť cibuľu v červenom sieťovanom vreci. Ak ju budete udržiavať v správnych podmienkach, môže vydržať celé mesiace. To isté dosiahnete tiež v miske na kuchynskej linke, no vyberte cibuľu z plastového obalu, aby sa uľahčila cirkulácia vzduchu. 

„Taktiež by nemala byť v blízkosti iných druhov ovocia alebo zeleniny, ako sú zemiaky. Je to preto, že veľa ovocia a zeleniny, ako napríklad cibuľa a spomínané zemiaky, pri dozrievaní uvoľňujú plyny. Spoločné skladovanie zrejúcich plodín spôsobí, že zrejú a zhnijú oveľa rýchlejšie, ako keby ste ich skladovali oddelene,“ pokračovala odborníčka.

Chladnička len v tomto prípade 

Vyhýbajte sa skladovaniu celej cibule v chladničke. Je to z dôvodu, že potravina absorbuje vlhkosť okolo seba, takže hrozí, že zmäkne, zatiaľ čo skladovanie na chladnom a tmavom mieste zaistí, že bude chrumkavá a svieža. Ak ju však plánujete použiť v blízkej budúcnosti, chladničky sa báť nemusíte. Stačí ju nakrájať a dať do vrecka, určeného do mrazničky. Je jedno, či bude putovať do chladničky alebo mrazničky, ide o vhodné miesto na uskladnenie. 

"Pri optimálnych podmienkach skladovania môže cibuľa vydržať 6 mesiacov alebo viac, hoci produkt je lepší, keď je čerstvejší, takže sa ho pokúste použiť do mesiaca," povedala Taylorová.

Viac o téme: SkladovanieZdravieCibuľaPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9