Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prečo tak milujeme ČOKOLÁDU? Psychológovia majú ODPOVEĎ, je za tým oveľa VIAC než len CHUŤ

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Čokoláda je veľkým lákadlom nielen kvôli tomu, ako chutí. V našom tele spúšťa rôzne procesy, ktoré zintenzívňujú zážitok z jej konzumácie. No spôsobujú aj pravý opak. Stačí pár tabličiek!

Čokoládu jeme pri príjemných chvíľach, aby sme sa povzbudili a užívame si pôžitok z lahodnej chuti. Avšak, je tu aj negatívnejšia emócia, ktorá nás núti k otvoreniu čokolády - stres, ako informuje  dailymail.co.uk. Čokoláda býva často prvá, ​​po ktorej siahame pri pocite preťaženia. Podľa lekárov to súvisí s naším systémom "boja alebo úteku", teda reakciou nášho tela na nebezpečenstvo.

Odpoveď na stresový hormón

Kortizol je hlavným stresovým hormónom a akonáhle sa dostane do tela, odvádza energiu z imunitného systému, čo vyvoláva túžbu po cukre.

Túžba po čokoláde je odpoveďou na stresovú situáciu a prejavuje sa ako potreba energie,“ hovorí doktor Nicky Keay, endokrinológ a klinický lektor medicíny na University College London. "Stres zvyšuje kortizol, ktorý využíva naše energetické zásoby, takže máme pocit, že potrebujeme niečo sladké na zvýšenie energetickej hladiny.”

Ale paradoxne, jedenie sladkých dobrôt, ako je čokoláda, môže tiež spôsobiť prudký nárast hladiny cukru v krvi, po ktorom nasleduje stav, ktorý môže spustiť kolotoč stresu a túžby.

„Keď hladina cukru v krvi klesne príliš nízko, spustí stresovú reakciu tela „bojuj alebo uteč“, aby pomohla zvýšiť hladinu glukózy a mastných kyselín v obehu ako nevyhnutného paliva pre svaly a mozog,“ hovorí lekárka Sarah Brewerová. „Táto reakcia na stres spúšťa hlad, takže budete chcieť jesť a doplnniť hladiny “paliva”. Môžete pociťovať túžbu, najmä po sladkých, tučných jedlách s vysokým obsahom sacharidov, aby sa vám rýchlo zvýšila hladina cukru v krvi,“ dodala.

Prečo tak milujeme ČOKOLÁDU?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Rastúce hladiny glukózy v krvi následne spúšťajú produkciu inzulínu, čo môže spôsobiť, že hladiny glukózy opäť klesnú nižšie ako zvyčajne, čím sa vytvára začarovaný kruh.

"Úrovne kortizolu sú najvyššie ráno kvôli fyzickému "stresu" po vašom nočnom pôste,” objasňuje odborníčka. 

Návyková čokoláda

Zaujímavé je, že čokoláda má také účinky na mozog, ktoré vám pomáhajú relaxovať a cítiť sa dobre. Zvyšuje hladiny niekoľkých chemikálií v mozgu, vrátane PEA (fenyletylamín, príbuzný amfetamínu), ktorý mení náladu.

„Čokoláda obsahuje aj tryptofán, chemickú látku, ktorá sa v mozgu mení na serotonín, aby pozdvihla náladu a zvýšila eufóriu, plus teobromín, stimulant, ktorý vás povzbudí. Čokoláda je prakticky jedinečná v tom, že sa topí v ústach pri telesnej teplote a vytvára hodvábny, zvodný pocit, ktorý jej pridáva na príťažlivosti a podľa psychológov je to jeden z hlavných dôvodov, prečo je taká návyková,“ hovorí.

Odborníčka odpoúča siahnuť skôr po čokoláde, bohatej na antioxidanty, ktorá má minimálne 70% kakaa. Je to lepšia voľba ako mliečna či biela. 

Prečo sa odpoúčajú malé porcie jedla? 

Ak máte zlú náladu, čokoláda je pre mnohých aspoň chvíľkovým riešením. Podobne je to vtedy, keď pociťujete hlad. Niektorí, ktorí sú hladní, dokážu byť riadne nervózni a nahnevaní. Dokonca prežívajú agresiu. Tá je v podstate mechanizmom prežitia, ktorý pomáhal našim predkom prežiť a nájsť si potravu. 

Prečo tak milujeme ČOKOLÁDU?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Keď ste hladní, mozog trpí nedostatkom glukózy, čo má vplyv na vašu sebakontrolu. To znamená, že je pravdepodobnejšie, že budete mať zlú náladu alebo pociťovať agresivitu. Navyše, keď sú hladiny glukózy nízke, mozog uvoľňuje stresové hormóny, čo tiež prispieva k zlej nálade. Aby ste sa vyhli nervozite, vedci odporúčajú jesť malé porcie potravín bohatých na živiny v pravidelných intervaloch,“ dodala odborníčka. 

Stres sa zmení za stres

Rob Hobson, registrovaný odborník na výživu hovorí: „Niektoré štúdie na zvieratách ukázali, že fyzické alebo emocionálne utrpenie zvyšuje príjem potravy, ktorá má vysoký obsah tuku a cukru. Predpokladá sa, že za to môžu zvýšené hladiny kortizolu v kombinácii s inzulínom."

Ak zjeme potraviny s vysokým obsahom tuku a cukru, utlmia sa reakcie a emócie súvisiace so stresom. Hoci prinášajú potešenie, trvá iba pár minút. Potom sa dostanete opäť tam, kde ste boli. Zase budete pociťovať hnev a zlú náladu. Tentokrát kvôli tomu, že ste opäť podľahli nezdravým jedlám. Stojí vám to naozaj za to? 

Viac o téme: ČokoládaStresTeloSladkosťPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9