Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalší následok COVIDU, ktorý sa už PREJAVUJE na Slovenku: Je ohrozená ZÁCHRANA životov?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na celom svete sa dnes 14. júna 2023 oslavuje Svetový deň darcov krvi. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií máme na Slovensku 258 309 darcov krvi. Počet pravidelných darcov a prvodarcov výrazne klesá.

Ako sa ďalej uvádza v tlačovej správe od Národného centra zdravotníckych informácií, Svetový deň darcov krvi, ktorý oficiálne vyhlásilo Svetové zdravotnícke zhromaždenie (World Health Assembly - WHA) v roku 2005 poskytuje každoročne špeciálnu príležitosť na poďakovanie sa dobrovoľným darcom krvi z celého sveta.

Ako je to vo svete? 

Svetová  zdravotnícka organizácia (WHO) prízvukuje, že v mnohých krajinách je aj v 21. storočí veľkou výzvou zabezpečiť dostatok krvi, jej kvalitu a bezpečnosť. Nedostatočný prístup k bezpečnej krvi a krvným produktom, najmä v krajinách s nízkymi a strednými príjmami, má dopad na všetkých pacientov vrátane tých, ktorí vyžadujú pravidelnú transfúziu.

  • Zo 118,5 milióna darcov krvi po celom svete, 40 % z nich je z krajín s vysokými príjmami, kde žije 16 % svetovej populácie.
  • V krajinách s nízkymi príjmami sa až 54 % krvných transfúzií podáva deťom do 5 rokov.
  • Na základe vzoriek od 1 000 ľudí je miera darcovstva krvi: 31,5 darcov v krajinách
    s vysokými príjmami, 16,4 darcov v krajinách s vyšším stredným príjmom, 6,6 darcov
    v krajinách s nižším stredným príjmom a 5,0 darcov v krajinách s nízkymi príjmami.
  • Od roku 2008 do roku 2018 bol zaznamenaný nárast o 10,7 milióna darcov krvi od dobrovoľných neplatených darcov.

Ďalší následok COVIDU, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Celkovo 79 krajín odoberá viac ako 90 % svojej krvi od dobrovoľných neplatených darcov krvi; 54 krajín však odoberá viac ako 50 % zásob krvi od rodinných/náhradných alebo platených darcov.
  • Len 56 zo 171 reportujúcich krajín vyrába lieky odvodené z plazmy (PDMP).
  • Celkovo 91 krajín uviedlo, že všetky PDMP sa dovážajú, 16 krajín uviedlo, že počas sledovaného obdobia sa nepoužívali žiadne PDMP a 8 krajín na otázku neodpovedalo.

Darcovstvo krvi v SR

Údaje o počte darcov krvi pravidelne sleduje a eviduje aj Národné centrum zdravotníckych informácií. Zo zverejnených údajov sa javí, že obdobie Covidu negatívne zasiahlo do vývoja počtu prvodarcov a pravidelných darcov krvi. Rozdiel v počte pravidelných darcov krvi v období pred Covidom a po ňom, je vyše 10-tisíc. Počet prvodarcov krvi medzi rokmi 2019 a 2021 klesol o takmer 7-tisíc, oproti roku 2015 ubudlo vyše 11-tisíc prvodarcov.  

Ďalší následok COVIDU, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Národné centrum zdravotníckych informácií)

Na čo sa sústredí kampaň? 

Motto tohtoročnej kampane Svetového dňa darcov je „Give blood, give plasma, share life, share often“ (Daruj krv, daruj plazmu, zdieľaj život, zdieľaj často, pozn. preklad). V centre sú pacienti, ktorí potrebujú celoživotnú podporu vo forme transfúznych liekov. Vyzdvihuje úlohu, ktorú môže zohrať každý jeden človek vďaka dobrovoľnému a bezodplatnému darovaniu krvi alebo plazmy. Zdôrazňuje tiež význam pravidelného darcovstva, ktoré vytvorí bezpečné a udržateľné zásoby krvi a krvných produktov dostupné všetkým, vždy a všade.

Viac o téme: ZdravieKrvPrevenciaDarovanie krvi
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9