Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

LEKÁRI upozorňujú na UŽÍVANIE týchto doplnkov a čajov: Vážny DOPAD na PEČEŇ, tu sú dôkazy

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Päť nových prípadov žltačky bolo spojených s pravidelnou konzumáciou doplnkov kurkumy a čajov. Odborníci preto vyzývajú na opatrnosť a poradiť sa radšej s lekárom.

Kurkumové doplnky a čaje môžu za päť nových prípadov poškodenia pečene, ako sa uvádza na newscientist.com. Spôsobili zožltnutie pokožky. 

Korenie s temnou stránkou

Kurkuma je žlté korenie z rastliny Curcuma longa. Stala sa populárnym doplnkom, pretože obsahuje zlúčeninu nazývanú kurkumín, ktorá v malých štúdiách mierne zmiernila zápalové stavy, ako je artritída a senná nádcha. Odjakživa sa považovala skôr za zdravé korenie, o to väčší šok je, že tentokrát sa spája s negatívnymi následkami. 

Od mája 2021 bolo americkému National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases hlásených viac ako tucet prípadov poranení pečene súvisiacich s kurkumou. Na výročnom vedeckom stretnutí American College of Gastroenterology v Severnej Karolíne bolo minulý týždeň predstavených päť nových prípadov.

Od nevoľnosti po poškodenie orgánu

Jedným zo spomínaných prípadov, ktorý predstavila Angeline Luongová z Kaiser Permanente Los Angeles Medical Center v Kalifornii, je 49-ročná žena, ktorá nemala žiadne zdravotné problémy až dovtedy, kým sa u nej neobjavila nevoľnosť a zvracanie po užití doplnku kurkumy. Mal sa užívať každý deň po dobu 3 mesiacov, ako bolo uvedené na obale.

Jej príznaky ustúpili, keď doplnok na nejaký čas prestala užívať, no problémy sa vrátili, keď obnovila režim. Zožltla jej pokožka a očné bielka. Krvné testy a biopsia pečene neskôr odhalili, že mala vážne poranenie tohto dôležitého orgánu. Jej pečeň nebola schopná vykonávať normálnu funkciu spracovania bilirubínu, žltej látky, ktorá vzniká počas prirodzeného rozpadu červených krviniek, čo vedie k žltačke, hovorí Luongová.

Žena sa zotavila po tom, čo dostala steroidy a N-acetylcysteín, liek bežne používaný na liečbu predávkovania paracetamolom (acetaminofénom). Po troch týždňoch v nemocnici ju prepustili.

LEKÁRI upozorňujú na UŽÍVANIE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podobné prípady prezentovali výskumníci v New Yorku, na Floride a v New Jersey, pričom všetci postihnutí užívali odporúčanú dávku na obale doplnkov.

Prisca Pungweová z Baylor College of Medicine v Texase zase opísala, ako sa u 62-ročnej ženy po troch týždňoch pitia čaju z kurkumy objavila nevoľnosť, bolesť brucha a žlté oči, pričom testy potvrdili, že mala poškodenú pečeň. Žena sa uzdravila liečbou.

"Prsty" má v tom genetika

U veľkej väčšiny ľudí, ktorí užívajú doplnky kurkumy, sa nevyvinie poškodenie pečene, no genetika môže spôsobiť väčšiu náchylnosť.

"Keď užívate bylinný doplnok, strávi sa a absorbuje do krvného obehu, následne sa dostane do pečene, kde sa metabolizuje pred tým, ako pôjde do zvyšku tela," vysvetľuje Ken Liu z Royal Prince Alfred Hospital v Sydney. "Tento metabolizmus vykonávajú enzýmy v pečeni, ktoré sú u každého geneticky odlišné, takže niektorí ľudia ho spracujú tak, že neutrpia žiadne škody, zatiaľ čo u iných môže byť spracovanie toxické."

Čoraz viac prípadov

Doplnky sú rizikovejšie ako konzumácia kurkumy prostredníctvom jedla, pretože často obsahujú prísady na zvýšenie absorpcie kurkumínu. Napríklad pridávanie čierneho korenia do doplnkov a čajov môže zvýšiť vstrebávanie kurkumínu až 30-násobne. Kurkuma a čierne korenie sa pri varení často používajú spolu, ale je to v rámci zložitých zmesí iných zložiek, ktoré obmedzujú ich vstrebávanie.

LEKÁRI upozorňujú na UŽÍVANIE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako sa bylinné a potravinové doplnky stávajú čoraz populárnejšie, Liu hovorí, že vidí viac ľudí s poraneniami pečene, pričom niektorí vyžadujú transplantáciu. Podobné trendy boli zaznamenané v USA a Európe. Najhorší je na tom fakt, že málokoho napadne, že by bylinný doplnok mohol byť za problémami s pečeňou. Pacienti si často nespomenú na užívanie doplnkov, keď sa ich lekár pýta na lieky. 

Týka sa to nielen kurkumy

Na stretnutí boli prezentované aj prípady poranení pečene spôsobených nekurkumovými bylinnými doplnkami. Napríklad Connor Wayman z University of Nevada opísal, ako sa u 19-ročného muža po užití doplnkov obsahujúcich rastlinu ashwagandha vyvinulo silná svrbenie kože, žltačka a tmavohnedý moč.

Khushboo Bhatia v nemocnici Mount Auburn v Massachusetts zase poznamenala, ako sa u 55-ročnej ženy objavilo svrbenie, tmavý moč a strata chuti do jedla po konzumácii bylinného čaju obsahujúceho koreň rastliny šišiaka vajkalského, ovocie gardénie a koreň rebarbory. Oba prípady mali poškodenú pečeň. Pomohlo až stopnutie užívania produktov. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaKurkuma
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9