Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Veľká CHYBA pri SPRCHOVANÍ, ktorá vás môže pripraviť o ZRAK: Tento NÁVYK ihneď ODSTRÁŇTE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Odborníčka na optiku upozorňuje na zlé návyky pri sprchovaní, ktoré sa vám môžu vypomstiť. Svoje by o tom vedela rozprávať jedna žena, ktorá na to doplatila krutým spôsobom.

Sprcha je tak samozrejme a pre väčšinu ľudí každodenná činnosť, že si mnohí nevšímajú, či tým neškodia svojmu telu. Ak si pomyslíte, čo by na obyčajnom sprchovaní mohlo byť také zlé, čudovali by ste sa, akým môže byť rizikom. Podľa odborníčky na optiku Tiny Patelovej z Feel Good Contacts treba dávať pozor na kontaktné šošovky v sprche, ako sa uvádza na express.co.uk. Ak ich zvyknete mať v očiach aj počas umývania, zrejme to už po tomto zistení nespravíte.

 

Ak sa kontaminovaná voda dostane do kontaktu s okom, môžete dostať keratitídu Acanthamoeba,“ varuje odborníčka. 

Bežná u nositeľov šošoviek

Riziko, že dostanete keratitídu sa zvyšuje pri nosení kontaktných šošoviek v sprche, takže by ste mali na tento zvyk už zabudnúť! Ide o veľmi bolestivé a závažné ochorenie oka postihujúce rohovku. Acanthamoeba je prirodzene sa vyskytujúca, voľne žijúca améba (jednobunkové organizmy). Žije napr. vo vode z vodovodu, kanalizácii, pôde, bazénoch, vírivke a saunách.

"Ak prídete do kontaktu s Acanthamoebou, vo všeobecnosti vám neublíži. Keď však améba infikuje rohovku, výsledkom je Acanthamoeba Keratitis," vysvetlila optička.

Odborníčka dodáva, že hoci ide o zriedkavú infekciu, je bežnejšia medzi používateľmi kontaktných šošoviek.

Veľká CHYBA pri SPRCHOVANÍ,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"U infikovaných môže mať vážne komplikácie, ktoré vedú až k poruchám zraku alebo trvalej strate zraku. V závažných prípadoch môže byť potrebná transplantácia rohovky," zdôrazňuje odborníčka.

Cudzí organizmus v oku

Jej varovanie prichádza po mrazivej prípadovej štúdii, ktorá odhalila, že jednej žene bolo odstránené ľavé oko po tom, čo sa sprchovala pri nosení kontaktných šošoviek a nakazila sa infekciou. Marie Masonová totiž chytila ​​Acanthamoeba keratitis v dôsledku tejto chyby. Päťdesiatštyri ročná žena z Veľkej Británie nosila 30-dňové kontaktné šošovky. Organizmus sa jej dostal do oka počas sprchovana, keď ich mala v očiach. 

"Dostal sa pod šošovku a potom sa rozmnožil, takže moje oko bolo doslova posiate týmto mikróbom," povedala pre BBC News.

Masonová si prvýkrát všimla, že niečo nie je v poriadku v roku 2015.

"Začala som mať pocit, akoby som mala v oku cudzie teleso, ako napr. zrnko piesku alebo štrku. To normálne zmizne vtedy, keď si oko pretriete. Ale stále som mala nepríjemný pocit," povedala pre BBC News.

Po neúspešnej liečbe prišla o zrak

Patelová odporučila žene, aby išla do nemocnice, kde jej lekári diagnostikovali keratitídu Acanthamoeba a liečili ju rôznymi liekmi, očnými kvapkami a tromi transplantáciami rohovky – všetky však boli neúspešné.

Veľká CHYBA pri SPRCHOVANÍ,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Absolvovala som veľa návštev v nemocnici, mala som v očiach veľa očných kvapiek, podstúpila som veľa operácií a procedúr a veľa bolesti," povedala so smútkom Masonová pre britskú tlačovú agentúru SWNS.

Po piatich rokoch padlo rozhodnutie o odstránení ľavého oka a od operácie pred dvoma rokmi nosí falošnú náhradu. 

"Je dosť ťažké chodiť po ulici, keď na vás ľudia zazerajú kvôli náhrade ľavého oka,“ povedala.

Ako spoznať infekciu? 

Akanthamébovú keratitídu môže byť spočiatku ťažké odhaliť, pretože symptómy sú veľmi podobné iným bežným očným infekciám a často môžu byť nesprávne diagnostikované.

Niektoré bežné príznaky zahŕňajú:

  • Červené oči
  • Zvýšená citlivosť na svetlo
  • Extrémna bolesť očí
  • Rozmazané videnie
  • Neustály pocit niečoho v očiach
  • Nadmerné trhanie
Viac o téme: ZdravieOčiSprchovanieAcanthamoebaKeratitída
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9