AFRODIZIAKUM, ktoré zaženie CHOROBY: Olej ZNÍŽI poškodenie PEČENE

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-31 13:00:00

Používa sa v tradičnej medicíne pre svoje analgetické, protizápalové a antimikrobiálne vlastnosti. Dokonca pôsobí ako afrodiziakum. Počuli ste už o éterickom oleji copaiba?

Skrýva sa za tým strom, ktorý pochádza z povodia Amazonky a dosahuje výšku 20 metrov. Prirodzene produkuje olej a živicu, ktorá sa od stredoveku používala na liečebné účely. Ľudia verili, že pomáha zmierniť bolesť, predchádza infekciám a zlepšuje proces hojenia, ako sa píše steptohealth.com.

Získava sa zo živice stromov, ktoré majú rovnaký názov. Podľa historických údajov ako prví využívali jeho zdravotné výhody kmene žijúce v celom povodí Amazonky. Do Európy sa dostal v 17. storočí. Dnes je súčasťou mnohých produktov starostlivosti o pleť, nájdeme ho aj v prírodných farmaceutických prípravkoch ako sú diuretiká a lieky proti kašľu. V ľudovom liečiteľstve sa využival aj ako afrodiziakum.

Použitie a výhody oleja copaiba:

1. Má protizápalové účinky

Chronický zápal je príčinou viacerých ochorení. Výhodou oleja z copaiby je, že vykazuje protizápalové účinky. U hlodavcoch so sklerózou multiplex pomohol znížiť produkciu molekúl spojených so zápalom. Znížil tiež tvorbu voľných radikálov, ktoré sa spájajú s oxidačným stresom.

2. Vyniká antimikrobiálnymi účinkami

Výskum v International Journal of Pharmaceutical Compounding ukázal, že aj pri nízkych koncentráciách môže olej znížiť rast baktérií. Gél z tohto oleja dokáže bojovať proti všetkým druhom streptokokových baktérií prítomných na zuboch.

3. Má analgetický účinok

Štúdia ukázala, že masáž s olejom copaiba v kombinácii s ďalším esenciálnym olejom môže byť účinnejšia pri znižovaní bolesti spôsobenej artritídou, ako masáž s kokosovým olejom. Môže tiež zvýšiť silu a obratnosť prstov.

4. Pomáha v boji s leishmaniózou

Leishmanióza je infekcia spôsobená parazitom Leishmania, ktorý sa prenáša uhryznutím infikovanej muchy piesočnej. Výskum na hlodavcoch s kožnou leishmaniózou však ukázal, že orálna a lokálna liečba olejom z copaiby znižuje kožné lézie. Odborníci sa domnievajú, že napáda bunkové membrány parazita Leishmania.

5. Prispieva k zlepšeniu aknóznej pleti

Vďaka svojim protizápalovým a antimikrobiálnym vlastnostiam je tento olej skvelým bojovníkom proti akné. Pomáha tiež zosvetliť pokožku. Stačí pridať kvapku esenciálneho oleja do pleťového krému alebo tonika.

6. Stará sa o zdravie pečene

Podľa štúdie, ktorá bola zverejnená v Acta Cirúrgica Brasileira, olej z copaiby môže znížiť poškodenie pečene spôsobenej bežne používanými liekmi proti bolesti. Výskumníci zistili, že zaberá vtedy, keď ho užijete pred podaním analgetika. Ak si ho dáte po, jeho účinky nie sú také priaznivé.

7. Funguje ako liek proti stresu

Jedno z tradičných použití tohto prírodného produktu súvisí s odbúravaním stresu. Pripisujú sa mu najmä upokojujúce vlastnosti, najmä pri masáži. Je ideálny na relax po únavnom dni alebo pred spaním.

Možné riziká

Odborníci považujú olej copaiba za bezpečný, pokiaľ sa používa v nízkych dávkach. Väčšie množstvo môže spôsobiť tráviace problémy, ako je nevoľnosť, vracanie a hnačka. Esenciálne oleje je potrebné riediť, nemali by ste ich prehltnúť samostatne a mali by ste byť opatrní aj pri aplikácii na pokožku. Pred použitím by ste mali otestovať možné reakcie. Naneste trochu zriedeného oleja na kúsok kože a nechajte pôsobiť aspoň 24 hodín. Ak nedôjde k žiadnej reakcii, môžete ho považovať za bezpečný.

Ako sa používa?

Olej copaiba sa pridáva v malých množstvách do potravín a nápojov, aby sa zmenila ich vôňa. Používa sa na lokálnu liečbu, zníženie zápalu, bolesti a hojenie jaziev. Stačí zmiešať 3 až 5 kvapiek copaiba s avokádovým, mandľovým, alebo kokosovým olejom a potom zmes aplikovať ako obklad, masáž, krém alebo pleťovú vodu.

Fotogaléria


Tagy:
olej zdravie prevencia copaiba

2022-10-31 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia