Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Najlepší VEK na skoncovanie s FAJČENÍM: Kedy zahasiť poslednú cigaretu, aby ste sa VYHLI riziku SMRTI

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ľudia, ktorí prestanú s fajčením pred dovŕšením 35 rokov, majú podobnú úmrtnosť v danom období ako tí, ktorí si nikdy nezapálili ani jednu cigaretu. Ide o dôkaz, že nikdy nie je neskoro!

Stačí prestať fajčiť aj v neskoršom veku a stále uvidíte značné výhody! Na druhej strane, úmrtnosť účastníkov štúdie prevyšovala tých, ktorí zahodili cigarety pred dosiahnutím 35 rokov.

Najnovšia štúdia taktiež prišla so zistením, že tí, ktorí skončili s fajčením medzi 35. až 44. rokom života, vykazovali o 21 percent vyššiu mieru úmrtnosti z rôznych príčin ako tí, ktorí nikdy neholdovali tejto neresti. Výsledky výskumu boli zverejnené v časopise JAMA Network Open. Ak sa skoncovanie s neresťou posunulo na neskôr, teda do veku medzi 45 až 54 rokov, účastníci vykazovali o 47 percent vyššiu mieru úmrtnosti zo všetkých príčin ako nefajčiari. 

Vyzerá to tak, že 35 rokov by mohol byť optimálnym vekom, do kedy by ste mali prestať fajčiť, najmä u tých, ktorí začali ako veľmi mladí. 

Vyššia miera úmrtnosti u týchto ľudí

Vedci zbierali dáta z dotazníkového prieskumu sledovania zdravia obyvateľov USA - National Health Interview Survey a databázy záznamov o úmrtiach v krajine - National Death Index. Údaje pochádzajú zo vzorky viac ako 550 000 dospelých občanov. Dáta vypĺňali v období od januára 1997 do decembra 2018 vo veku od 25 do 84 rokov. Z National Death Index vyplynulo, že do roku 2019 zomrelo skoro 75 000 ľudí. U fajčiarov sa preukázala výrazne vyššia úmrtnosť a rovnako aj väčšia šanca na rakovinu, ochorenia srdca či pľúc, píše sa na sciencealert.com.

Najlepší VEK na skoncovanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Bieli nehispánski fajčiari mali najvyššiu mieru úmrtnosti, ktorá bola trikrát vyššia v porovnaní s nefajčiarmi. Ostatní, vrátane hispánskych aj nehispánskych ľudí, mali zase približne dvojnásobne nižšiu úmrtnosť ako abstinenti. Dôvodom môže byť menej vyfajčených cigariet denne, ako uviedli účastníci. 

„Výsledky nám pripomínajú, že zníženie intenzity fajčenia by malo byť jedným z cieľov programov na kontrolu tabaku,“ uviedol vo svojom John P. Pierce, emeritný profesor oddelenia rodinného lekárstva a verejného zdravotníctva.

Hlavne tí, ktorí prestali fajčiť vo veku 45 rokov, znížili riziko úmrtia o 90 percent. Ľudia, ktorí sa vzdali cigariet pred 35. rokom života, mali dokonca úmrtnosť veľmi podobnú nefajčiarom.

Viac o téme: ZdravieFajčeniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9