Preč s chémiou v polievke: RECEPT na zeleninový BUJÓN, po ktorom sa vám budú zbiehať slinky

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-26 12:00:00

Väčšina gazdiniek si uľahčuje varenie kupovanými bujónmi, ktoré dodajú jedlu charakteristickú slanú príchuť. Málokoho by však napadlo, vyrobiť si vlastné. Po tomto zistení už nebudete kvôli nim chodiť do obchodu!

Mnohé zeleninové bujóny obsahujú chemické látky, vďaka ktorým dlhšie vydržia a majú chuť. Hlavne glutamán sodný je často pridávanou látkou, ktorá sa považuje za jednu z najnebezpečnejších umelých potravinárskych prísad. Častokrát sa prirovnáva k tichému zabijakovi. Hovorí sa, že spôsobuje migrény, ničí nervové bunky a prispieva k žalúdočným vredom. 

Preto nie je na škodu vyrobiť si vlastný zeleninový bujón s čisto prírodnými zložkami!

Ako na to? 

Postup:

  • 3 mrkvy
  • 1 pór
  • 2 paštrnáky
  • 2 koreňové petržleny
  • 1 cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 kalerábu
  • 1/2 zeleru s vňaťou
  • 1 kurkumu
  • hrsť petržlenovej vňate
  • slnečnicový olej
  • 80 g soli

Postup:

Umyte mrkvu, ošúpte ju a nakrájajte na kocky. Následne odstráňte z póru koniec, rozkrojte na polovicu a nakrájajte na plátky. Pokrájanú mrkvu i pór dajte do väčšej misky, pridajte nakrájaný paštrnák, petržlen, cibuľu, cesnakové strúčiky, kaleráb, zeler a nasekanú zelerovú vňať.

Zeleninu opečte na panvici s olejom, posypte soľou a miešajte, kým nepustí šťavu. Ak sa tak stane, panvicu zakryte pokrievkou a varte približne 8 minút. Uvarenú zeleninovú zmes dajte do nádoby a rozmixujte mixérom. Hmotu dajte na plech, ktorý si vystelte papierom na pečenie. Prekryte plech fóliou a po vychladnutí vložte do mrazničky na jednu noc. 

Zamrznutú zmes nakrájajte na kocky a obaľte každú jednu v alobale. Vložte ich do plastového vrecka. 

Fotogaléria


Tagy:
polievka recept zeleninový bujón

2022-10-26 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia