Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

REGULUJE zdravie vnútorných ORGÁNOV: Látka v týchto ORECHOCH zvládne i ťažké chorobné STAVY

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pochúťka a výživová bomba v jednom je stále slabým opisom mandlí. Toto populárne občerstvenie dokáže oveľa viac, dokonca vplýva na zdravie niektorých orgánov a znižuje zápaly v tele.

Ľudský mikrobióm je stále pre mnohých odborníkov záhadou, 10 až 100 biliónov mikroorganizmov žije v našom tele, predovšetkým v čreve. Výskumníci kúsok po kúsku dávajú dohromady, ako tento obrovský a zároveň malý "vesmír" funguje, a ako ovplyvňuje naše zdravie.

Dôležitý nielen pre črevá 

Zdá sa, že dôležitým hráčom v oblasti zdravia čriev je butyrát, mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorá podporuje zdravie samotného mikrobiómu, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Doktorka Alice Creedonová vysvetlila: „Butyrát je dôležitý pre zdravie čriev, pretože funguje ako primárny zdroj paliva pre bunky hrubého čreva, čo im umožňuje optimálne fungovať. Podieľa sa aj na signalizácii v čreve, aby sa začal proces vstrebávania živín. Okrem toho, butyrát produkovaný v čreve môže vstúpiť do krvného obehu, kde sa podieľa na regulácii zdravia v iných oblastiach tela, ako je pečeň, mozog a pľúca."

Dr. Creedonová je postdoktorandskou výskumníčkou na Katedre nutričných štúdií na King’s College London. Je tiež prvou autorkou novej štúdie skúmajúcej mandle ako prostriedok na podporu zásobovania butyrátu mikrobiómom. Štúdia ukazuje, že konzumácia zdravej hrste mandlí každý deň podporuje jeho produkciu. Bola zverejnená v časopise The American Journal of Clinical Nutrition

REGULUJE zdravie vnútorných ORGÁNOV:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Význam butyrátu

Výskum Dr. Creedonovej dokumentuje výhody konzumácie približne 56 gramov orechov denne, čo predstavuje približne 46 mandlí.

„Butyrát podporuje črevnú bariéru, ktorá bráni baktériám a iným mikróbom vniknúť do vašej krvi. Pritom môže pomôcť znížiť zápal, zvládnuť stavy, ako je IBS (syndróm dráždivého čreva) a znížiť gastrointestinálne nepohodlie, ako je nadúvanie,“ povedala Allison Tallmanová, registrovaná dietologička. „Butyrát sa vyrába fermentáciou vlákniny v hrubom čreve. Preto zvýšenie vlákniny v strave, napríklad v mandliach, zvyšuje hladinu butyrátu, čo má pozitívny vplyv na zdravie našich čriev,“ pokračuje.

Keď sa už hovorí o nutričnej hodnote mandlí, Tallmanová ďalej poznamenala, čo obsahujú tieto obľúbené orechy.

Mandle sú nabité rôznymi živinami v jednej porcii, ako sú 4 gramy vlákniny, 13 gramov „dobrého“ nenasýteného tuku, 1 gram nasýtených tukov a 50 % dennej hodnoty vitamínu E, a možno ich jednoducho začleniť do stravy rôznymi spôsobmi,” zdôrazňuje odborníčka. 

Konkrétne výsledky štúdie

Účastníkmi súčasnej štúdie bolo 87 zdravých dospelých žien a mužov vo veku od 18 do 45 rokov. Každý jeden z nich uviedol, že pravidelne jedáva ľahké jedlá, aspoň dve denne, a že nedrží diétu so stredným alebo vysokým obsahom tukov s viac ako odporúčanými 22 gramami tuku denne. V rámci štúdie výskumníci rozdelili účastníkov do troch skupín, ktoré sa odlíšili podľa jedla, ktorým nahradili svoje obvyklé občerstvenie.

REGULUJE zdravie vnútorných ORGÁNOV:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Jedna skupina jedla dve porcie po 28 gramov celých mandlí denne, zatiaľ čo iná mala denne dve porcie po 28 gramov mletých mandlí. Posledná kontrolná skupina jedla muffiny, ktoré dodávajú telu rovnaké množstvo energie ako mandle. Skúšobná doba bola 4 týždne. Na konci štúdie vedci zistili, že skupiny s mandľami mali výrazne vyššie hladiny butyrátu vo výkaloch ako kontrolná skupina, 24,1 mikromólov na gram namiesto 18,2 mikromólov na gram. Medzi skupinami nebol žiadny významný rozdiel v črevných symptómoch.  Okrem toho všetky tri skupiny mali podobné množstvo fekálnych bifidobaktérií, bez zjavných rozdielov v črevnej mikroflóre.

Celé mandle vs. mleté

Štúdia sledovala rozdiel medzi konzumáciou celých alebo mletých mandlí z hľadiska produkcie butyrátu. Jedinci, ktorí jedli celé mandle, mali každý týždeň o 1,5 viac stolice ako tí, ktorí jedli mleté ​​mandle.

Doktorka Creedonová špekulovala, prečo to tak môže byť: „Celé mandle sa líšia od mletých v množstve tuku, ktorý sa dostane do hrubého čreva. Keď konzumujeme celé mandle, veľká časť tuku unikne tráveniu a dostane sa do hrubého čreva. Na porovnanie, viac tuku v mletých mandliach sa trávi v hornom gastrointestinálnom trakte. Je možné, že zvýšený obsah tuku v hrubom čreve u konzumentov celých mandlí slúžil na uľahčenie prechodu stolice a zvýšenie jej hmotnosti. Oba tieto účinky môžu zvýšiť frekvenciu stolice. Po žuvaní mali mleté ​​mandle podstatne menšie častice v porovnaní s celými mandľami.“

Mleté mandle teda uvoľňujú viac tuku ako celé. 

Viac o téme: ZdravieMandleČreváMikrobióm
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9