Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

NESPRÁVNY spôsob zdravého stravovania: ZNAMENIA, že potrebujete viac SACHARIDOV

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mnohé diéty na chudnutie tvrdia, že vynechanie sacharidov vám pomôže zhodiť pár kíl. Je to skutočne pravda? Alebo telo zbytočne oberáte o dôležité látky?

Existujú štyri znaky toho, že vaše telo ‘‘kričí‘‘ po sacharidoch, informuje thesun.co.uk.

Ketonová aj Atkinsova diéta sa sústredia na konzumáciu bielkovín a tukov. To spôsobí, že má telo menej sacharidov na energiu a namiesto toho spaľuje telesný tuk. Na toto by vám však dietológ povedal, že je to nesprávny spôsob zdravého stravovania a môže byť potenciálne nebezpečný. 

Čítajte tiež: Z tejto SLADKOSTI zaručene SCHUDNETE: Bonusom je ochrana hrubého ČREVA pred chorobou!

Na čo sú nám sacharidy? 

Pri nedostatku sacharidov sa telo premiena na uložený tuk, ale tiež požiera bielkovinové tkanivo, ako je srdce alebo svaly, hovorí Britská asociácia dietológov Spojeného kráľovstva. 

Každá skupina potravín, teda sacharidy, bielkoviny a tuky, je dôležitá pre fyzické zdravie. Sacharidy poskytujú vlákninu na udržanie pohybu čriev a prevenciu chorôb a poháňajú mozog a telo. Bez sacharidov môžete mať bolesti hlavy, zápchu, zápach z úst alebo nevoľnosť. 

Škrobové potraviny, ktoré sú hlavným zdrojom sacharidov, by mali tvoriť tretinu našej dennej stravy, hovorí Národná zdravotná služba (NHS). 

Energiu získavame zo sacharidov, bielkovín, tukov a alkoholu v našej strave. Akákoľvek nadbytočná energia, ktorú prijmeme, sa premení na tuk bez ohľadu na to, aký je jej zdroj. Niekedy si ľudia myslia, že potraviny obsahujúce škrob, spôsobujú priberanie, no rovnaké množstvo sacharidov obsahuje menej ako polovicu kalórií tuku. Štúdie tiež ukázali, že sacharidy lepšie uspokojujú náš hlad.

NESPRÁVNY spôsob zdravého stravovania:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nichola Ludlam-Raineová, registrovaná dietologička, dodala, že „neexistuje žiadny dostatočný dôvod na to, aby ste úplne odstránili sacharidy zo svojej stravy“. 

"Nízkosacharidové diéty sú populárne už niekoľko rokov, dokonca aj desiatky, ale zníženie príjmu sacharidov môže priniesť nežiadúce účinky,” upozorňuje odborníčka. 

Pozrite sa na štyri signály, ktoré vás upozornia na to, že by ste mali zvýšiť príjem sacharidov: 

1. Nedostatok energie 

"Sacharidy sú hlavným zdrojom paliva pre telo. Ak ich príjem výrazne znížite, pravdepodobne si všimnete, že budete viac vyčerpaní a bez energie,'' povedala Ludlam-Raineová. 

Ako pokračuje odborníčka, naše telo môže využívať iné zdroje paliva (napríklad tuk), aj keď práve sacharidy sú schopné poskytnúť rýchlejší zdroj energie. Tak môžete optimálne fungovať kognitívne, teda psychicky, tak aj fyzicky.

2. Mozgová hmla 

Primárnym zdrojom energie v mozgu je glukóza, ktorá pochádza z konzumácie sacharidov. Môžete sa však spoľahnúť aj na ketóny. Pri keto diéte telo premieňa tuk na ketóny v pečeni, ktoré môžu zásobovať mozog. Na druhej strane, odborníčka upozorňuje, že nejde o udržateľný zdroj energie v mozgu.  

Príznaky mozgovej hmly môžu zahŕňať náladovosť, podráždenosť a problémy so sústredením. Opisuje sa ňou duševná spomalenosť či zábudlivosť. 

"Konzumácia sacharidov spolu s bielkovinami pomáha podporovať produkciu tryptofánu, ktorý sa premieňa na serotonín, známy ako hormón šťastia,” vysvetľuje odborníčka.  

3. Menej energie na cvičenie 

Telo ukladá sacharidy vo forme glykogénu v pečeni a svaloch. Glykogén je hlavným zdrojom energie pri cvičení a keď je vyčerpaný, cítite sa unavení. Niet divu, že pri diéte s nízkym obsahom sacharidov sa môžete cítiť slabo a bez energie a nevládzete cvičiť. Tréner Mikle Molloy povedal, že v najhoršom prípade vás bude bolieť hlava a svaly a budete chcieť len ležať. 

4. Neschopnosť zotaviť sa z cvičenia 

Sacharidy nie sú potrebné len pred tréningom, ale aj po ňom. 

"Akonáhle zásoby glykogénu dosiahnu dno, je potrebné ich doplniť. Odporúča sa konzumovať sacharidy spolu s bielkovinami, aby ste podporili regeneráciu a postarali sa o to, aby ste sa cítili čo najlepšie pred ďalším tréningom," povedala Ludlam-Raineová. 

Pocit bolesti, celkové spomalenie alebo nedostatok energie môže signalizovať slabé zotavenie. 

NESPRÁVNY spôsob zdravého stravovania:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zaujme vás: ZLÁ správa pre MUŽOV: Pravý DÔVOD, prečo PRIBERAJÚ počas horúčav, ŽIEN sa to NETÝKA!

Aké sacharidy? 

Zemiaky sú najlepšie pečené, roztlačené alebo uvarené, no nie vyprážané. Taktiež je skvelým zdrojom sacharidov celozrnné a hnedé pečivo, ktoré obsahuje viac vlákniny, vitamíny skupiny B, vitamín E a široké spektrum minerálov. To isté platí pre cestoviny. Vyberte si radšej ich celozrnné varianty. Obilniny, ako je kuskus, ovsené vločky, hnedá ryža a jačmeň, sú tiež dôležitými zdrojmi škrobových sacharidov. 

Je to teda jasné. Sacharidy, väčšinou prijaté z celých zŕn, ovocia a zeleniny, sú najlepšie!

Viac o téme: ZdraviePrevenciaSacharidy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9