Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odborníci odporúčali SOLIŤ čo NAJMENEJ, teraz tvrdia OPAK: Kde je PRAVDA?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prepíšu sa zdravotné príručky? Tie zvyčajne varujú pred nadmerným solením a upozorňujú, čo najviac sa vyhýbať soli. V skutočnosti si však koledujete o problémy so srdcom.

Ľudia trpiaci srdcovým zlyhaním, postihujúcim milióny dospelých na svete, ktorí obmedzujú príjem sodíka, môžu mať podľa novej štúdie zvýšené riziko úmrtia, píše sa na nypost.com. Ide o zaujímavé zistenie vzhľadom na to, že sa zvyčajne hovorí o opaku - príliš veľké množstvo sodíka sa spája s vysokým krvným tlakom, srdcovými chorobami a mozgovou príhodou. Preto Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) odporúča, aby ľudia nejedli viac ako 2,3 gramu sodíka denne. Napríklad v USA prijme dospelý človek približne 3,4 gramu denne.

Prílišné obmedzovanie bez výhod

Vyzerá to tak, že aj v tomto prípade platí "všetko s mierou". Ani veľa, ale ani príliš málo soli nie je pre ľudské telo prospešné, ako upozorňujú vedci z Creighton University School of Medicine v Omahe.

"Naše zistenia ukázali, že obmedzenie príjmu sodíka v strave na menej, ako je obvyklé odporúčanie, bolo kontraproduktívne pri zvládaní srdcového zlyhania," uviedol vo vyhlásení Dr. Anirudh Palicherla, hlavný autor štúdie a interný lekár na univerzite.

Výskumníci analyzovali deväť randomizovaných kontrolovaných štúdií, ktoré sa uskutočnili v rokoch 2008 až 2022 – okrem jednej, ktorá bola publikovaná v roku 1991 – spolu s údajmi o príjme sodíka a informáciami o úmrtiach pacientov a hospitalizáciách. Celkovo bolo do štúdie, ktorá bola prezentovaná na výročnom vedeckom zasadnutí American College of Cardiology na Svetovom kardiologickom kongrese, zahrnutých takmer 3 500 pacientov so srdcovým zlyhaním.

Vedci prišli na to, že pacienti, ktorých príjem sodíka klesol pod 2,5 gramu denne, mali o 80 % vyššiu pravdepodobnosť úmrtia ako tí, ktorí konzumovali viac, čo vedie výskumníkov k presvedčeniu, že nadmerné obmedzovanie nemá pre týchto pacientov žiadne výhody.

Odborníci odporúčali SOLIŤ čo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Obmedzenie sodíka je stále spôsob, ako pomôcť zvládnuť srdcové zlyhanie, ale jeho množstvo je stále predmetom diskusie," dodal Palicherla. "Táto štúdia ukazuje, že by sme sa mali zamerať na stanovenie bezpečnej úrovne spotreby sodíka namiesto prílišného obmedzovania soli."

Ich závery podporujú predchádzajúce tvrdenia, že soľ nie je nepriateľ.

Zdravá soľ? 

Dr. James DiNicolantonio, kardiovaskulárny výskumník a autor knihy „The Salt Fix“, už dávnejšie pre The Post povedal, že dospelí môžu skutočne skonzumovať až 6 gramov soli denne bez nepriaznivých účinkov na zdravie.

„Začíname chápať, že pred 40 rokmi sme sa pravdepodobne mýlili so soľou,“ povedal ešte v roku 2017 a tvrdil, že soľ je v skutočnosti „vstupnou bránou k zdravému stravovaniu“.

Štúdia z roku 2016 dospela k podobným záverom. Vedci z NYC uviedli, že nenašli žiadny definitívny dôkaz, že zníženie príjmu soli znižuje riziko srdcového infarktu alebo mŕtvice u pre ľudí s pevným zdravím. 

V roku 2021 FDA vyzval potravinársky priemysel, aby znížil množstvo sodíka vo svojich produktoch v nádeji, že sa tým zníži počet úmrtí súvisiacich so srdcom. Odborníci odporúčajú obmedziť príjem tejto látky konzumáciou čerstvého ovocia a zeleniny a vyhýbať sa spracovaným, baleným a konzervovaným potravinám.

Viac o téme: SrdceZdravieSoľPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9