TRIK, vďaka ktorému toho ZJETE menej: KRÁJAJTE a kilá pôjdu DOLE ako po MASLE!

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-23 20:00:00

Trik s červeným tanierom si u mnohých získal obľubu, no to ešte neviete o tomto! Zabráni vám zjesť toľko nezdravých potravín, čo vám pomôže v chudnutí. O čo ide?

Jednoducho si nakrájajte jedlo na malé kúsky a rozložte ich po tanieri. Výsledkom bude konzumácia menšieho množstva pokrmu a ubúdajúce kilá, ako tvrdia odborníci. Podľa vedcov totiž veľkosť porcie, nie pocit sýtosti, určuje, koľko toho ľudia zjedia, uvádza sa na dailymail.co.uk.

Koniec prejedania? 

Teória bola testovaná na niekoľkých desiatkach dobrovoľníkov, ktorým výskumníci ukázali obrázky rovnakého množstva čokolády a v rôznych rozloženiach. Čokoláda bola buď pohromade, alebo polámaná na menšie časti, oddelené medzerou. Výsledky ukázali, že väčšina účastníkov bola presvedčená o väčšom množstve sladkosti na tanieri, keď sa pozreli na viacero polámaných kúskov. 

Výskumníci z Shaanxi Normal University v Xi'ane tvrdia, že ich zistenia môžu znížiť riziko prejedania sa. Mohlo by ísť o praktický návod, ako znížiť spotrebu jedla. Funguje na podobnej logike ako známy trik s červeným tanierom, ktorý vymyslel profesor z Oxfordskej univerzity. Podľa Charlesa Spencea červené taniere spúšťajú signál, ktorý nás podvedome núti jesť menej. Odkedy sa pred desiatimi rokmi propagoval ako svojrázny tip na chudnutie, podávanie jedál na červenom tanieri sa stalo jedným z najbežnejších trikov.

Posudzovanie podľa množstva

Odborníci prijali 34 účastníkov vo veku 20 rokov do najnovšej štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise Food Quality and Preference. Účastníci si pozreli 60 obrázkov čokolády. Bolo na nich desať rôznych množstiev sladkosti v rozsahu od približne 60 g do 200 g, ale nakrájaných na iný počet kusov. Napríklad šesť obrázkov 100 g čokolády rozdelenej na deväť až 16 kusov. Účastníci potom hádali množstvo sladkosti na každom obrázku. Verili, že 16 kusov čokolády je väčšia porcia ako deväť kusov čokolády – aj keď obe vážili rovnako, teda 100 g.

"Väčší počet jednotiek, resp. kúsov, zvyšuje vnímanie celkovej veľkosti porcie," uviedol tím.

Môže to byť spôsobené teóriou, že ľudia posudzujú množstvá výlučne podľa toho, koľko ich je, a zanedbávajú iné aspekty, ako napríklad hmotnosť.

„Väčší celkový objem porcií je vnímaný vtedy, keď sú kúsky sladkosti oddelené ako pokope,“ potvrdil tím.

Môže to byť spôsobené fenoménom nazývaným „integrácia obrysu“, ktorý spôsobuje, že ľudia začleňujú biele miesto na tanieri v medzerách v čokoláde ako súčasť sladkosti. 

Zrátané a podčiarknuté. Jedlo budete mať viac pod kontrolou vtedy, ak si ho rozdelíte na menšie kúsky. Zmocní sa vás pocit, že toho máte na tanieri viac. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie jedlo chudnutie

2023-02-23 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia