Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

REŠTART tela vďaka 3-dňovej OČISTE šťavami: VÝSLEDOK experimentu mladej ženy, takto dopadla

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Téma "detox" patrí medzi tie kontroverznejšie, keďže sa stále vedú polemiky okolo toho. Vplýva priaznivo na organizmus alebo neprospieva kvôli nedostatočnému prísunu dôležitých látok?

Reportérka objasnila, ako to s tou očistou tela je po trojdňovej skúsenosti s pitím štiav. V spolupráci so zdravotníkmi spozorovala na sebe zmeny, ku ktorým došlo po detoxikácii organizmu, ako sa píše na thehealthy.com

Cieľom nebolo schudnúť

Mladá žena sa dala na tento experiment po tom, čo si viac a viac začala uvedomovať svoju lásku k sladkostiam. Chuť na sladké zdedila po svojej babičke. Akonáhle dostane chuť na cukor, veľmi ťažko to dokáže zastaviť. Začiatok nového roka je zakaždým obdobím, kedy začne mať dosť presladených jedál a kofeínu a pociťuje potrebu resetu. 

Hoci niektoré očisty tela môžu viesť k nežiaducim vedľajším účinkom, mladá žena sa stala veľkým fanúšikom užívania výživných štiav a smoothies, ktoré jej mali pomôcť prehodnotiť nezdravé návyky.  Cieľom džúsovej očisty však nemalo byť chudnutie. Chcela sa cítiť dobre vo svojej koži, mať ľahšie telo a trávenie a trochu dať do poriadku svoje nezdravé návyky. Nasledujúce 3 dni teda mala v poháre naliate rôzne ovocné a zeleninové džúsy.

Žena však priznáva, že urobiť si šťavu z čerstvých kúskov zeleniny či ovocia v zimnom období je veľmi ťažké. Obzvlášť pre niekoho, kto žije na severe ako ona. Ak sa chce zásobiť čerstvým miestnym ovocím a zeleninou, je to doslova nadľudský výkon. Tak sa spoliehala na odborníkov z jednej spoločnosti, ktorí jej pravidelne dodávali hotové očistné džúsy z ovocia a zeleniny. Dostala k tomu i "výdatnejšie" rastlinné koktejly bohaté na bielkoviny, ktoré obsahovali zdravé tuky a ďalšie živiny, ktoré inak z čistej šťavy nezískate. 

REŠTART tela vďaka 3-dňovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výsledky po 3-dňovej očiste:

Lepší spánok

Prvý deň bez kávy bol pre ňu katastrofálny. Našťastie to vykompenzovala aspoň sčasti zeleným čajom. Pomohol jej udržať na uzde obávanú bolesť hlavy z odvykania od kofeínu. Mnoho faktorov modernej doby narúša náš spánok, pričom vynníkom je kalorická strava, ktorá núti telo pracovať rýchlejšie a tým pádom je odpočinok narušený. 

„Keď robíte očistu šťavou, toxíny sa z vášho tela vyplavujú, zatiaľ čo sa doň nalievajú skutočné živiny,“ vysvetľuje Lisa Testaová, MS, nutričná špecialistka. „Tieto živiny sú v super ľahko stráviteľnej forme, pretože sú odšťavené. Vyžaduje sa len malé množstvo tráviacej aktivity, čo dáva vášmu tráviacemu systému väčší oddych. Spolu s nedostatkom cukrov a chemikálií je to dôvod, prečo očista zlepšuje kvalitu a taktiež kvantitu vášho spánku.

Väčšia energia

Dať telu prestávku od trávenia typickej kalorickej stravy a zaliať ho šťavami bohatými na živiny je mimoriadne energizujúce.

„Konzumácia potravín bohatých na živiny pomáha nášmu telu pracovať optimálne, udržuje nás nasýtených, energizujúcich a chráni náš imunitný systém,“ vysvetľuje Cindy Kasindorfová, certifikovaná výživová poradkyňa.

Lepšia mentalita, sústredenosť a koncentrácia

Spolu s energiou sa u repotérky dostavila duševná jasnosť. Jednoducho povedané, mala zrazu iný pohľad na niektoré veci, ktoré ju trápili a mala väčšiu trpezlivosť a toleranciu. Nebol za tým len lepší spánok. Svojmu telu dodáte základné živiny, vitamíny, minerály a fytochemikálie a tiež odstránite zápalové potraviny, ktoré spôsobujú mozgovú hmlu. Budete viac sústredení a koncentrovaní. 

REŠTART tela vďaka 3-dňovej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Žiadny hlad

Ťazko uveriť tomu, že zatiaľ čo počas prvých dvoch dní na šťavách pociťujete hlad, na tretí deň zmizne! Existuje chemický dôvod, prečo sa to deje.

„Keď jete normálne jedlo, je plné excitotoxínov, ktoré sa pridávajú do väčšiny spracovaných potravín. Tie spôsobujú, že sa naše chuťové poháriky rozšíria do neprirodzenej veľkosti, čím sa zvýši chuťový zážitok s jedlom,“ vysvetľuje Testaová. "Excitotoxíny väčšine ľudí ničia chute prírodných potravín, takže je ťažké uprednostniť jablko pred čokoládou."

Spolu so závislosťou, ktorá sprevádza príjem rafinovaného cukru, sú excitotoxíny hlavným dôvodom, prečo ľudia majú intenzívne chute, ktoré sa nedajú ľahko zahnať. Hlad pociťujete na začiatku očisty z toho dôvodu, že vášmu telu chýbajú návykové látky. Po dvoch dňoch poskytovania skutočnej, ľahko vstrebateľnej výživy si telo začne uvedomovať, že už nemá nutričný deficit.

Zdravšie rozhodnutia

Dá sa povedať, že tieto tri dni ju nakopli k zdravšiemu životnému štýlu. Viac času sa venovala sama sebe, chodievala na pokojné prechádzky do lesa, viac meditovala a sústredila sa na strečing. Začala viac relaxovať vo vani, používala telové peelingy a pleťové masky a pripomenula si tak, ako sa dobre cíti, keď sa stará o svoje telo. 

Hoci experiment skončil, dnes už siaha viac po jablku ako po čokoláde. Ide to pomaly, no už teraz vie, že je to sľubný začiatok pevného zdravia a nového tela. 

Viac o téme: ZdravieDetoxOvocné šťavy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9