CHRASTA v NOSE môže byť znakom nebezpečného stavu: Čo sa za tým SKRÝVA?

Zdroj: gettyimages.com
2023-02-07 20:00:00

Stačí náhla zmena počasia, alergia alebo viróza a citlivá pokožka v nose sa podráždi, poškodí a hrozia chrasty - v niektorých prípadoch aj krvácanie. Hoci sú bolestivé, zvyčajne sa netreba obávať. Netreba s tým však rátať zakaždým.

V niektorých prípadoch totiž môže bolesť vo vnútri nosa naznačovať vážnejší problém, ako sa píše na thesun.co.uk

Rinológ Dr Samit Unadkat vysvetľuje, čo za tým môže byť:

1. Polypy v nose

Nosové polypy sú nebolestivé mäkké výrastky vo vnútri nosa. Zvyčajne nie sú vážne, ale často sa spájajú so stratou čuchu. Môžu naďalej rásť a zablokovať nos, ak sa neliečia.

2. Rakovina nosa

Rakovina nosa a dutín je zriedkavá.

"Rakovina je spojená so slzením očí, bolesťou zubov, bolesťou tváre alebo necitlivosťou, jednostrannou stratou sluchu a krvavými chrastami kôry v nose," vysvetľuje odborník.

Vyššiemu riziku rakoviny nosa sú vystavení pacienti, ktorí pracujú s tvrdým drevom, farbiarskym priemyslom, chrómovaním a opaľovaním kože.

3. Užívanie kokaínu

Nos závislého na kokaíne môže trpieť mnohými problémami, od krvácania z nosa až po život ohrozujúce infekcie. V niektorých prípadoch sa vytvorí diera (známa ako perforácia septa).

"Charakteristickým znakom tohto typu perforácie je krvavá chrasta v nose," upozorňuje Dr Samit. "Kokaín a jeho agresívne činidlá môžu byť pre nos veľmi deštruktívne a môžu viesť k úplnému rozpadu nosnej kostry a kože."

4. Zápalové stavy

Dr Samit povedal, že chrasty v nose môžu byť skorým príznakom zápalových ochorení, vrátane granulomatózy, ktorá postihuje cievy, eozinofilnú poruchu imunity a sarkoidózu, postihujúcu pľúca. Každý z týchto závažných stavov môže postihnúť obličky a pľúca. Často vyžadujú dlhodobú imunosupresívnu liečbu, napríklad steroidmi alebo inými liekmi.

Podľa odborníka nie je liečba chrastov v nose komplikovaná. Pomôžu výplachy nosa, nosové steroidy či rôzne krémy určené na ciltlivú pokožku. Ak sa zistí, že je za tým závažnejší stav, môžu byť potrebné biopsie, operácia alebo imunosupresia. 

V mnohých prípadov je za vznikom chrastov v nose taká neškodná vec, o ktorej by ste to ani nepovedali: nadmerné užívanie nosových dekongestív. Väčšina dekongestantov je k dispozícii bez lekárskeho predpisu, takže, ak jeden z nich nadmerne používate, teda dlhšie ako jeden týždeň, môže to viesť k tvorbe chrastov v nose.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie nos

2023-02-07 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia