Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

POTRAVINY, ktoré rozpumpujú VÁŠEŇ nielen počas VALENTÍNSKEJ noci: Čokoláda sem nepatrí!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je jedno, či ste čerstvo zamilovaní alebo to spolu "ťaháte" už pekných pár rokov, nikdy nie je na škodu rozdúchať partnerskú vášeň. Obzvlášť o pár dní budete mať špeciálnu príležitosť!

Podľa Pharmacognosy Review je afrodiziakum akákoľvek látka – môže to byť jedlo alebo liek – ktorá zvyšuje sexuálnu túžbu. V tej istej recenzii sa uvádza, že afrodiziaká môžu hrať ktorúkoľvek z troch hlavných úloh alebo môžu spĺňať viaceré z nich: posilňujú libido a zvyšujú potešenia a/alebo zlepšujú potenciu.

Existuje veľa afrodiziakálnych potravín, o ktorých sa zistilo, že pomáhajú zvyšovať libido. Zrejme mnohých prekvapí jedna informácia: čokoláda, ktorá sa dlhé roky spájala s romantikou za dverami spálne, v zozname týchto potravín nie je, ako sa píše na eatthis.com. V skutočnosti neexistuje takmer žiadny výskum o jej skutočných afrodiziakálnych účinkoch. Štúdia, ktorá testovala čokoládu a ženské libido, prišla na to, že po úprave všetkých faktorov nebol žiadny rozdiel v libide medzi milovníkmi čokolády a nejedlíkmi tejto sladkej dobroty.

Sedem potravín, ktoré majú preukázateľný vplyv na libido: 

Ustrice

Na usrkávaní ustríc nie je nič sexi a napriek tomu sú nepochybne jedným z najznámejších afrodiziak. Podľa Lisy Youngovej, PhD, RDN, za to môže fakt, pretože „sú bohaté na minerál zinok, ktorý môže hrať úlohu pri regulácii produkcie testosterónu."

"Ustrice majú vysoký obsah omega-3, čo môže zvýšiť prietok krvi a pomôcť pri erektilnej a testikulárnej funkcii," vysvetľuje odborníčka.

POTRAVINY, ktoré rozpumpujú VÁŠEŇ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Taktiež sa zistilo, že zinok zlepšuje hladiny dopamínu v tele. Dopamín je neurotransmiter, ktorý je spojený s vašimi zmyslami pre potešenie. Štúdie odhalili, že existuje spojenie medzi dopamínom a sexom prostredníctvom zlepšenia erektilnej dysfunkcie.

Šafran

Ak ste ešte vo svojej kuchyni nepoužili šafran – korenie používané v mnohých indických a marockých jedlách – prichádzate oň z dvoch kľúčových dôvodov. Po prvé, je veľmi chutné. Navyše,  nielenže dodá vášmu jedlu vôňu a chuť, ale zistilo sa, že má tiež afrodiziakálne vlastnosti.

V jednej štúdii v časopise Phytomedicine bola skupine mužov, ktorí mali erektilnú dysfunkciu (ED), každé ráno po dobu desiatich dní podávaná 200 miligramová tableta šafranu. Po uplynutí desiatich dní sa zistilo, že šafranové tablety mali pozitívny vplyv na prípady ED. Presnejšie povedané, zvýšil sa u účastníkov počet erekcií a dĺžka trvania. 

Ďalšia štúdia, ktorá bola publikovaná v Human Psychopharmacology, odhalila, že 30 miligramov šafranu denne sa spájalo so zvýšeným vzrušením u žien, ako aj s vyššou úrovňou prirodzenej lubrikácie.

Avokádo

Podľa Youngovej by ste na valentínskom stole mali mať guacamole!

"Toto ovocie obsahuje zdravé nenasýtené tuky a zahrnutie zdravých tukov do stravy je dôležité pre zdravie hormónov," zdôrazňuje Youngová. "Avokádo tiež obsahuje B-vitamín folát, ktorý vytvára histamín, zlúčeninu, ktorá sa uvoľňuje počas orgazmov, alebo keď sa človek vzruší."

POTRAVINY, ktoré rozpumpujú VÁŠEŇ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pistácie

Malá výskumná štúdia publikovaná v International Journal of Impotence Research zistila, že pistáciové oriešky môžu mať vlastnosti podobné afrodiziakum. Veľkosť vzorky však pozostávala len zo 17 mužských účastníkov, takže je určite potrebný ďalší výskum.

Všetci muži, ktorí sa zúčastnili, uviedli, že mali erektilnú dysfunkciu najmenej 12 mesiacov. Každý z nich jedol 100 gramov pistácií každý deň počas troch týždňov a na konci štúdie sa ich erektilná funkcia zlepšila. Nielen to, ale LDL cholesterol ("zlý") sa znížil a HDL cholesterol ("dobrý" druh) sa zvýšil.

Maca

Hoci maca je krížová zelenina, teda patrí do skupiny spolu s kelom a brokolicou, jej najbežnejšou jedlou formou je prášok, ktorý si ľudia sypú do jedál alebo smoothies. Pre niektorých je tento prášok známy ako „viagra superpotravín“, pričom výskumy ukazujú, že na tom skutočne niečo môže byť.

V malej štúdii publikovanej v časopise First International Journal of Andrology sa skupine mužov s erektilnou dysfunkciou podávali doplnky maca alebo placebo počas 12 týždňov. Na konci 12-týždňového obdobia muži, ktorým bola podávaná maca, hlásili zvýšenie ich sexuálnej túžby a celkovej sexuálnej pohody.

POTRAVINY, ktoré rozpumpujú VÁŠEŇ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšia štúdia sa zamerala na ženy po menopauze, ktoré mali nízke libido v dôsledku užívania antidepresív. Na konci štúdie sa zistila pozitívna súvislosť medzi konzumáciou macy a zvýšeným libidom.

Červený ženšen

Červený ženšen, obyčajná koreňová rastlina, ktorá rastie v mnohých ázijských krajinách, je známy ako afrodiziakum. Tento koreň si môžete kúpiť v celých kusoch, ako kapsulu, extrakt alebo vo forme prášku. Niektoré čaje môžu obsahovať aj červený ženšen ako hlavnú zložku. Výskum zistil, že táto rastlina má celý rad možných zdravotných výhod, od kardiovaskulárnej ochrany, zvýšenej imunity, antioxidačných vlastností a áno, dokonca aj schopnosti zvýšiť libido.

Jedna štúdia publikovaná v Journal of Sexual Medicine podávala ženám v menopauze buď 3 kapsule červeného ženšenu denne alebo placebo a výsledky ukázali, že ženšen u nich zvýšil sexuálne vzrušenie. Aj v iných štúdiách sa ukázalo, že červený ženšen zlepšuje erektilnú dysfunkciu a spomaľuje predčasnú ejakuláciu.

Bobule

Podľa Youngovej sú bobule ďalšou potravinou, ktorá patrí na afrodiziakálny tanier – najmä černice.

POTRAVINY, ktoré rozpumpujú VÁŠEŇ
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Sú celkovo zdravé a môžu tiež pomôcť mužom udržať erekciu, pretože potraviny bohaté na flavonoidy (černice sú ich obzvlášť plné) sú spojené s nižším rizikom erektilnej dysfunkcie," hovorí Youngová.

Výskum z Pharmacognosy Review tiež zistil, že flavonoidy môžu mať schopnosť zlepšiť kvalitu spermií u mužov.

Či už teda plánujete romantický valentínsky večer, alebo len hľadáte extra vzpruhu v spálni, tieto potraviny vám môžu pomôcť. Ak však máte opakujúce sa problémy súvisiace s libidom, porozprávajte sa so svojím lekárom alebo iným odborníkom a porozprávajte sa o ďalších krokoch.

Viac o téme: PotravinyZdravieSexAfrodiziakumValentín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9