Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Jedávate po TEJTO hodine večer? Ste o krok bližšie k nebezpečnej CHOROBE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Kvôli pracovnému kolotoču a iným povinnostiam na konci dňa si ani len nevšimnete, že ste nič nezjedli. Niet divu, že v nočných hodinách ste častejšie v chladničke ako v posteli. Rozhádžete si tým však fungovanie svojho tela.

Štúdia odhalila, že jedenie po 21:00 môže zdraviu spôsobiť v tele hotovú katastrofu, informuje thesun.co.uk.

Čítajte tiež: SLADKOSŤ, ktorú si môžete dať bez výčitiek pred SPANÍM: Maškrtenie v NOČNÝCH hodinách

Keď je cirkadiánny rytmus rozhodený

Vedci tvrdia, že tí, ktorí bežne jedia po tomto čase a nenechávajú si dvojhodinovú prestávku medzi jedením a spánkom, majú o 25 % vyššiu pravdepodobnosť, že ochorejú na rakovinu, než tí, ktorí odporúčanú pauzu dodržia.

Odborníci z Barcelonského inštitútu pre globálne zdravie zistili, že metabolizmus sa večer začne spomaľovať, pričom jedenie ho opäť zrýchli. To bude mať vplyv na ''vnútorné hodiny tela’‘, známe ako cirkadiánny rytmus, ktorý bude narušený, takže zvýši šance na rozvoj rakoviny prostaty a prsníka.

Predchádzajúce štúdie naznačili, že stravovanie nesynchronizované s cirkadiánnym rytmom môže zvýšiť riziko srdcových chorôb, cukrovky a nadváhy. Španielski vedci skúmali stravu a životný štýl 621 pacientov s rakovinou prostaty, 1 205 ľudí s rakovinou prsníka a 2 193 tých, ktorí rakovinu nemali. Zistili, že tí, ktorí išli spať dve a viac hodín po večeri, mali znížené riziko rakoviny o 20 %. Naopak, tí, ktorí išli spať do dvoch hodín po jedle, zvýšili riziko rakoviny až o 25 %.

Jedávate po TEJTO hodine
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Načasovanie je dôležité

Väčšina výskumov v oblasti stravovania a rakoviny sa zameriava na to, ako potraviny môžu zvýšiť alebo znížiť vaše šance na rozvoj smrteľnej choroby. Nedávno odborníci zistili, že konzumácia bežných sacharidov, ako je chlieb, môže zvýšiť riziko rakoviny prsníka o 20 %. Taktiež mnohých prekvapila informácia, že populárny korenistý olivový olej znižuje riziko rakoviny. Ľudia, ktorí mali viac ako pol polievkovej lyžice olivového oleja denne, mali o 17 % nižšie riziko úmrtia na túto chorobu.

Profesor Manolis Kogevinas, ktorý viedol štúdiu, povedal: „Ak sa tieto zistenia potvrdia, budú mať veľký vplyv na odporúčania, týkajúce sa načasovania posledného hlavného jedla cez deň. To by bolo dôležité hlavne v kultúrach v južnej Európe, kde ľudia večerajú neskoro.”

Dora Romagueraová, ktorá tiež pracovala na štúdii, dodala: „Všetko naznačuje tomu, že načasovanie spánku ovplyvňuje našu schopnosť metabolizovať jedlo.“

Zistenia sú publikované v časopise International Journal of Cancer.

Niektorí odborníci sa domnievajú, že zosúladením jedla s cirkadiánnym rytmom môžete maximalizovať stratu hmotnosti, energiu a celkové zdravie.

Ako zosúladiť svoje stravovanie s cirkadiánnym rytmom:

Jedzte so slnkom

A to doslova. Odborníci tvrdia, že by sme mali jesť len vtedy, keď svieti slnko. Niektorí vedci sa totiž domnievajú, že slnko udáva náš cirkadiánny rytmus. Jednoducho povedané, keď svieti slnko, mali by sme jesť a počas noci sa postiť. V ideálnom prípade to znamená, že medzi posledným jedlom dňa a prvým toho nasledujúceho dňa bude 12 hodín. Vyzerá to podobne ako pri prerušovanom pôste, ktorý sa ukázal ako účinný pri zhadzovaní kilogramov.

Väčšia porcia ráno než večer

Urobte z raňajok a obeda najväčšie jedlo dňa a z večere najmenšie. Do 15:00 by ste mali prijať asi 75 % svojej výživy.

Jedávate po TEJTO hodine
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Večera na raňajky či obed

Skúste si to vymeniť! Dajte si na raňajky alebo obed to, čo by ste si za iných okolností radi dopriali na večeru. Po zjedení veľkých raňajok tak budete sýtejší, čo znamená, že počas dňa budete pravdepodobne jesť menej.

Príklad jedálnička: 

Raňajky: celozrnné cestoviny so zeleninou ako brokolica alebo kel

Obed: losos so zeleninovými prílohami ako mrkva

Večera: veľký šalát s rozmanitou zeleninou, vlašskými orechmi a tekvicovými semienkami

Zaujme vás: BUDÍTE sa každú noc v ROVNAKÝ čas? ZÁHADA rozlúštená, toto vám chce telo NAZNAČIŤ

Jedna nedávna štúdia však vyvrátila myšlienku, že je metabolizmus riadený vaším cirkadiánnym rytmom. Škótski vedci zistili, že čas, kedy jete, nemá žiadny vplyv na chudnutie. Metabolizmus údajne spaľuje rovnako kalórie večer ako ráno. Jedinou výhodou zjedenia väčšieho množstva jedla ráno je, že budete počas dňa menej hladní, čo by mohlo znamenať, že celkovo toho zjete menej. 

Viac o téme: ZdravieSpánokJedloRakovina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9