Skorší PRÍZNAK demencie sa prejaví v NOCI: Varovné ZNAMENIE, o ktorom by ste to nepovedali

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-29 06:00:00

Tretinu života strávime spánkom, pričom štvrtinu času, zatiaľ čo relaxujeme, nám v hlave prebiehajú sny. Práve tie by mohli odhaliť riziko neurodegeneratívneho ochorenia.

Stále sa vie málo o tom, prečo snívame, ako mozog vytvára sny a čo je dôležité, aký význam môžu mať naše sny pre zdravie. Najnovšia štúdia publikovaná v časopise The Lancet's eClinicalMedicine ukazuje, že naše sny môžu odhaliť prekvapivé množstvo faktov o zdraví mozgu.

Čítajte tiež: NAJLEPŠIE sladkosti, ktoré sú OCHRANNÝM štítom KĹBOV: Kľúč k LIEČBE artritídy

Presnejšie povedané, časté zlé sny a nočné mory, kvôli ktorým sa prebúdzate, v strednom alebo vyššom veku, môžu byť spojené so zvýšeným rizikom rozvoja demencie, ako sa píše na sciencealert.com.

Skúmanie kognitívneho poklesu

V štúdii sa analyzovali údaje z troch veľkých amerických štúdií o zdraví a starnutí. Medzi nimi bolo viac ako 600 ľudí vo veku od 35 do 64 rokov a 2 600 ľudí vo veku 79 rokov a starších. Všetci účastníci nemali na začiatku štúdie demenciu. Jedna skupina, kde boli ľudia v strednom veku, bola sledovaná v priemere deväť rokov a päť rokov zase tí starší v druhej skupine.  Na začiatku štúdie (2002-12) účastníci vyplnili celý rad dotazníkov, vrátane jedného, ​​ktorý sa pýtal na to, ako často majú zlé sny a nočné mory.

Vedci analyzovali údaje, aby zistili, či účastníci s vyššou frekvenciou nočných môr majú väčšiu pravdepodobnosť kognitívneho poklesu (rýchly pokles pamäte a myslenia v priebehu času) a bude im diagnostikovaná demencia.

Týka sa to hlavne mužov

Účastníci v strednom veku, ktorí zažívali nočné mory každý týždeň, mali v nasledujúcom desaťročí štvornásobne vyššiu pravdepodobnosť poklesu kognitívnych funkcií (predchodca demencie), zatiaľ čo u starších bola dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že im bude diagnostikovaná demencia.

Zaujímavé je, že spojenie medzi nočnými morami a budúcou demenciou bolo oveľa silnejšie u mužov ako u žien. Napríklad starší muži, ktorí mali nočné mory každý týždeň, mali päťkrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku demencie v porovnaní so staršími, ktorí sa prebúdzali zo zlých snov. U žien bolo zvýšené riziko len o 41 percent. Veľmi podobný vzorec bol v skupine stredného veku.

Celkovo výsledky naznačujú, že časté nočné mory môžu byť jedným z prvých príznakov demencie, ktoré môžu predchádzať rozvoju problémov s pamäťou a myslením o niekoľko rokov alebo dokonca desaťročí – najmä u mužov. Taktiež je možné, že pravidelné zlé sny a nočné mory môžu byť príčinou demencie.

Zaujme vás: SOĽ, ktorá prečistí ČREVÁ a ochráni pred CUKROVKOU: Bonusom je NAPNUTÁ pokožka a LESKLÉ vlasy

Dá sa ich zbaviť

Je tu však dobrá správa. Opakujúce nočné mory sa dajú liečiť. Už dávnejšie bolo preukázané, že liečba nočných môr znižuje hromadenie abnormálnych proteínov spojených s Alzheimerovou chorobou. Taktiež sa objavili aj predpoklady, že sa tým zlepší pamäť a myslenie. V každom prípade, ak sa budú riešiť, môže to pomôcť spomaliť kognitívny pokles a zabrániť rozvoju demencie u niektorých ľudí. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba demencia príznaky

2022-09-29 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia