BUDÍTE sa každú noc v ROVNAKÝ čas? ZÁHADA rozlúštená, toto vám chce telo NAZNAČIŤ

Zdroj: gettyimages.com
2022-09-27 06:00:00

Stal sa z toho rituál. Opäť ste sa zobudili v strede noci a pri pohľade na hodinky vidíte to isté číslo: 3:00 hod ráno. Ako je to možné? Prečo sa to stále deje?

Nočné prebúdzanie je celkom bežné a zvyčajne nejde o nič vážne. Niekedy však môže naznačovať závažnejšiu poruchu spánku alebo zdravotný problém. Vishesh K. Kapur, MD, MPH, profesor na oddelení pľúcnej starostlivosti a spánkovej medicíny na Washingtonskej univerzite, vysvetľuje na livestrong.com, prečo sa stále prebúdzate o 3:00 a čo možno robiť, aby ste sa opäť ponorili do ríši snov.

Čítajte tiež: Neviete pred SPANÍM "vypnúť" HLAVU? CVIKY, ktoré vás dostanú za pár SEKÚND do ríši SNOV

1. Telo si ľahko zvykne

Ľudia sú "tvory", ktoré si rýchlo na niečo zvyknú. Akonáhle sa začnete správať určitým spôsobom a pravidelne to opakujete, môže byť náročné zmeniť tento zvyk. Ak ste niekedy z nejakého dôvodu vstávali skoro ráno kvôli práci alebo starostlivosti o dieťa, vaše telo si na to jednoducho zvyklo. Hoci zatiaľ neexistuje žiadny presvedčivý výskum, ktorý by to potvrdil, Dr. Kapur priznáva, že je to možné. 

"Nie som si istý, či je za tým veda, ale myslím si, že mozog a telo si uvedomujú dôležité povinnosti a sú schopné spôsobiť bdelosť v čase, keď je to potrebné," vysvetľuje odborník.

2. V tomto čase jednoduchšie zaspíte

Počas noci človek prechádza rôznymi fázami spánku. Spontánne prebudenie je pravdepodobnejšie v závislosti od toho, v ktorej fáze sa nachádzate.

"Veľká časť spánkového dlhu je "splatená" v prvej tretine noci, keď sme v hlbokom non-REM spánku (t. j. spánku s pomalými vlnami)," hovorí doktor Kapur."

Akonáhle vaše telo dostane to, čo potrebuje, budete mať s postupom noci menej hlbokého spánku. Takže v čase, keď bude 3:00, môžete byť v ľahšom štádiu spánku. Podľa Clevelandskej kliniky má človek v REM spánku – štádiu, keď väčšinu času sníva – dokonca zvýšenú mozgovú aktivitu (podobnú úrovni bdenia), rýchlejšie dýchanie a zvýšenú srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

3. Trpíte spánkovým apnoe

Spánkové apnoe – porucha spánku charakterizovaná obdobiami prerušovaného dýchania – môže byť dôvodom vašej bdelosti nad ránom.

"Spánkové apnoe môže spôsobiť prebudenie kedykoľvek počas noci, ale pravdepodobnejšie je to v neskorších ranných hodinách, pretože spánok je vtedy ľahší," zdôrazňuje doktor Kapur. V skutočnosti je „spánkové apnoe bežnejšie, no závažnejšie“ počas REM spánku, pokračuje odborník.

Tento stav môžu sprevádzať pocity lapania po dychu alebo dusenia. Medzi ďalšie príznaky spánkového apnoe patria podľa Clevelandskej kliniky:

  • Chrápanie
  • Denná ospalosť alebo únava
  • Nepokoj počas spánku
  • Sucho v ústach alebo bolesť hrdla po prebudení
  • Kognitívne poruchy, ako sú problémy so sústredením, zábudlivosť alebo podráždenosť
  • Poruchy nálady (depresia alebo úzkosť)
  • Nočné potenie
  • Časté nočné močenie
  • Sexuálna dysfunkcia
  • Bolesti hlavy

4. Starnete

Krutá realita. To, že sa zobúdzate o tretej nad ránom, môže súvisieť s vekom. 

"S pribúdajúcim vekom máme tendenciu nespať tak dlho (alebo udržiavať spánok), " hovorí Dr. Kapur.

Je to preto, že starší ľudia trávia menej hodín hlbokým spánkom a v priemere sa tri- až štyrikrát za noc prehadzujú zo strany na stranu, uvádza Národná lekárska knižnica USA (NLM).

Čo je ešte horšie, niektoré problémy sabotujúce spánok, ako je časté močenie, nepohodlie alebo bolesť súvisiaca s chronickými zdravotnými problémami a poruchami spánku – vrátane nespavosti a syndrómu nepokojných nôh (stav, ktorý spôsobuje nekontrolovateľné nutkanie hýbať nohami) – bývajú bežnými sťažnosťami u seniorov podľa NLM.

5. Pijete príliš veľa alkoholu (alebo pijete tesne pred spaním)

Aj keď vám trochu alkoholu pred spaním môže spočiatku pomôcť k väčšiemu uvoľneniu, môže to ovplyvniť spánok a viesť k zobudeniu uprostred noci.

Keď sa alkohol metabolizuje a jeho hladina v tele klesá, spánok je narušený,“ tvrdí doktor Kapur.

Čím viac pijete, tým to je horšie. Prehľad z roku 2013 v Alcoholism: Clinical and Experimental Research dospel k záveru, že vysoké dávky alkoholu môžu prerušiť a znížiť REM spánok a narušiť spánok s pomalými vlnami.

Nejde však len o množstvo vypitého alkoholu. Dôležité je aj to, kedy pijete. Pitie alkoholu do štyroch hodín pred spaním prinieslo podľa štúdie z augusta 2019 v ​Sleep​ zvýšenie fragmentovaného spánku, inak povedané prerušovaného. 

Zaujme vás: SOĽ, ktorá prečistí ČREVÁ a ochráni pred CUKROVKOU: Bonusom je NAPNUTÁ pokožka a LESKLÉ vlasy

6. Máte poruchu cirkadiánneho rytmu

Ak bojujete s každodennými poruchami spánku nad ránom, môžete mať čo do činenia s poruchou cirkadiánneho rytmu. Podľa Národného inštitútu pre srdce, pľúca a krv (NHLBI) sa tiež nazývajú ako poruchy cyklu spánku a bdenia. Poruchy cirkadiánneho rytmu sa vyskytujú vtedy, keď sa vaše vnútorné hodiny zle zladia s vaším prostredím.

Zatiaľ čo tento typ problémov so spánkom môže byť dočasný (napr. kvôli cestovaniu a časovému posunu), za poruchami cirkadiánneho rytmu môžu byť aj chronické stavy spôsobené starnutím, genetikou alebo zdravotným problémom.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie spánok

2022-09-27 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia