SLADKOSŤ, ktorú si môžete dať bez výčitiek pred SPANÍM: Maškrtenie v NOČNÝCH hodinách

Zdroj: gettyimages.com
2022-10-01 14:00:00

Zase počítate hodiny, ktoré vám ešte zostávajú, kým nevstanete? Netrápte sa zbytočne a siahnite po ananáse. Ide o správne ovocie pre túto krízovú situáciu z viacerých dôvodov.

Ananás (Ananas comosus) je tropické ovocie pochádzajúce z Južnej Ameriky. Kedysi bol považovaný za symbol pohostinnosti pre domorodé kmene tohto kontinentu, dnes je cenený ako liečivá potravina pre svoje mnohé vlastnosti. Napriek tomu je dôležité mať na pamäti, že nejde o zázračnú potravinu, a že jeho účinky sa prejavia pri konzumácii v rámci zdravej a vyváženej stravy.

Čítajte tiež: PLODNEJŠÍ po tomto NÁPOJI? Pozitívny vplyv na SPERMIE, muži by naň nemali zabúdať!

Žltý kúsok exotiky vyniká nielen svojou chuťou a všestrannosťou, ale aj obsahom základných živín vrátane vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov, ako sa píše na steptohealth.com. Vďaka svojmu zloženiu je už roky zdrojom viacerých výskumov, ktoré sa zameriavajú na jeho súvis s prevenciou chorôb.

Občerstvenie v nočných hodinách

Snažíte sa upokojiť nočnú túžbu po jedle? Ananás môže byť dobrou voľbou! Ide o nízkokalorické ovocie, ktoré poskytuje vitamíny C a B, minerály ako draslík a horčík, ako aj antioxidanty, vlákninu a ľahké dávky bielkovín. Okrem toho je šťavnaté a má sladkú chuť. Aj preto ovocie možno považovať za skvelý výber na upokojenie hladu v noci. Porcia ananásu by však mala byť mierna. 

V rámci zdravej a pestrej stravy môže konzumácia žltej pochúťky prispieť k zníženiu hmotnosti bez ohľadu na čas jeho konzumácie. Jednou z jeho výhod je totiž nízky energetický príjem, keďže každý plátok poskytuje len 42 kalórií a dostatok vody.

Okrem toho obsahuje enzým zvaný bromelaín, ktorého asimilácia je spojená s metabolickými výhodami. V štúdii publikovanej v Food Science and Biotechnology pomohol regulovať hladiny leptínu a inzulínu v sére u myší, kŕmených stravou s vysokým obsahom tukov, čo podporilo chudnutie.

Ananás je tiež známy pre svoj obsah vlákniny, čo je živina spojená s chudnutím, keďže podporuje sýtosť. Obsahuje aj mangán, minerál, ktorý je kľúčom k zníženiu rizika metabolického syndrómu.

Lepší spánok

Okrem zdravého občerstvenia na noc môže byť ananás dobrým výberom spomedzi iných potravín, keďže zlepšuje kvalitu spánku. Ako je podrobne uvedené v publikácii v Journal of Pineal Research, pomáha zvyšovať hladiny melatonínu v tele, hormónu, ktorý hrá hlavnú úlohu pri regulácii oscilácie medzi spánkom a bdením.

Konzumácia melatonínu môže zvýšiť koncentráciu melatonínu vo vašej krvi. Melatonín vo vás magicky nespôsobuje pocit ospalosti, ale môže pomôcť obnoviť váš cirkadiánny rytmus, známy aj ako 24-hodinový cyklus spánku a bdenia. Zvýšená koncentrácia melatonínu signalizuje vášmu telu, že je čas na spánok.

Zaujme vás: Skorší PRÍZNAK demencie sa prejaví v NOCI: Varovné ZNAMENIE, o ktorom by ste to nepovedali

Pre koho nie je ananás?

Ak máte problémy s trávením, ako je Crohnova choroba alebo syndróm dráždivého čreva, pred spaním radšej na ovocie zabudnite. Môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti, ktoré by vás mohli zobudiť. To isté platí v prípade refluxu kyseliny alebo fruktózovej malabsorpcie. Tí, ktorí majú nadváhu a obezitu by si obzvlášť mali dávať pozor na konzumáciu väčšieho množstva žltého ovocia. 

Fotogaléria


Tagy:
noc ovocie zdravie spánok ananás

2022-10-01 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia