Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Akú vodu by sme v skutočnosti mali piť? Situácie, kedy je lepšia studená a teplá voda!

Pozor na to, kedy pijete studenú a teplú vodu!
Pozor na to, kedy pijete studenú a teplú vodu! (Zdroj: thinkstockhphotos.com)

Každý pozná ten pocit, keď pohárom vody uhasí šialený smäd. Dať však prednosť studenej alebo teplej vode? Aká teplota vody je pre hydratáciu najideálnejšia? Niektorí odborníci zdôrazňujú, že existujú situácie, kedy je najlepšie napiť sa studenej a inokedy zase teplej tekutiny!


Podľa portálu Healthyandnaturalworld.com by sme nemali piť studenú a teplú vodu v týchto situáciách:

Kedy piť studenú vodu?

Počas cvičenia

Keď cvičíte, telesná teplota ľudského tela sa zvyšuje. Pri potení strácame veľa vody a elektrolyty, ktoré je potrebné doplniť. Popíjanie studenej vody počas tréningu pomáha schladiť telo a doplniť stratenú tekutinu..

Štúdia, ktorú zrealizoval International Society of Sports Nutrition, na základe porovnávania pitia vody o izbovej teplote s pitím studenej vody zistil, že tí, ktorí pili počas športovania studenú vodu, boli schopní udržať si nižšiu teplotu až o 50% dlhšie. Ostatní, ktorí konzumovali vodu s vyššou teplotou, nebolo toho schopní.

Keď máte horúčku

Keď máme horúčku je potrebné, aby bol organizmus dobre zásobený vodou, keďže sa telo snaží potením vylúčiť škodlivé látky. Počas horúčky je telo prehriate, preto môže byť pitie studenej vody veľkou úľavou. Najideálnejšie je popíjanie studenej vody, do ktorej si vytlačte čerstvý citrón a pridajte štipku soli. Okrem hydratácii svoje telo doplníte o dôležíte elektrolyty. Buďte však opatrní, čo sa týka teploty vody. Pri horúčke určite nepite príliš ľadovú vodu!

Ak chcete schudnúť

Studená voda zvyšuje činnosť metabolizmu a pomáha spáľovať kalórie. Môžete tak spáliť o 70 kalórií denne viac! Nejde síce o recept, ako získať štíhle telo či zbaviť sa obezity, no ak vezmeme do úvahy, že človek, ktorý má 70 kilogramov spáli počas 15 minútovej chôdze približne 70 kalórií, studená voda už znie ako jednoduchý a účinný spôsob pre spotrebovanie niekoľkých kalórií.

Komplex 5 účinných látok v tablete Imunit 5PreveMax stimuluje slizničnú imunitu v ústnej dutine a krku, čím dochádza k povzbudeniu imunitného systému už do 5 minút od užitia!

Kedy piť teplú vodu?

Keď chcete pomôcť tráveniu

Teplejšia voda sa odporúča uprednostniť vtedy, ak chcete podporiť trávenie. Pitie teplej vody ráno ho totiž pomáha stimulovať. Nie nadarmo väčšina ľudí ráno si pochutnávajú na teplých nápojoch. Ajurvédska medicína už dávno vie, že teplý nápoj pomáha s trávením. Studenej vode sa v tomto prípade radšej vyhnite, čo zdôrazňuje aj Susan E. Brown, PhD. V opačnom prípade očakávajte nepriaznivé účinky na tráviace procesy. Telo vtedy potrebuje viac energie, aby zahrialo studenú tekutinu i stravu v žalúdku. Samotné trávenie tak potrvá dlhšie.

Pri detoxikácii tela

Pokiaľ ide o očistu tela, pitie dostatočného množstva vody je nesmierne dôležité. Potvrdzuje to aj Dr. Mark Hyman MD, ktorý odporúča pitie vody izbovej teploty s citrónom. Citrón pomáha stimulovať trávenie a odplavuje toxíny. S teplejšom vodou nemá potom telo toľko práce a vyžaduje si menej energie na spracovanie.

Ak túžite po úľave od bolesti

Trápia vás bolesti hlavy alebo enjaký zápal? Naordinujte si "liečbu" teplou alebo horúcou vodou! Pomáha stimulovať krvný obeh, čo z nej robí výborný liek aj pri menštruačných kŕčoch.

Pri zápche

Hlavnou príčinou zápchy býva zväčša dehydratácia a preto je dôležité prijímať väčšie množstvo tekutín. Teplá voda pomáha stimulovať krvný tok a má upokojujúci účinok aj na črevá.

Niektorí preferujú vodu s kockami ľadu, iní najlepšie uhasia smäd tekutinou o pár stupňou teplejšou. Nezabúdajte na to, že existujú situácie, kedy by ste mali studenú vodu radšej vynechať a dať prednosť teplej a naopak. V každom prípade, najdôležitejší je dostatočný prísun tekutín a hydratácia tela.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9