Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mária Terézia ako ju nepoznáte: Nazrite do jedálnička veľkej maškrtníčky!

Mária Terézia bola veľkou milovníčkou čokolády.
Mária Terézia bola veľkou milovníčkou čokolády. (Zdroj: profimedia.sk)

Máriu Teréziu poznáme ako cisárovnú Svätej ríše rímskej nemeckého národa, kráľovnú Uhorska, Česka, Chorvátska a Slavónska. Málokto však vie, že vojvodkyňa bola nielen matkou 16 detí, ale aj maškrtnou panovníčkou!

Cisárovná milovala nielen sladké jedlá, ale aj sladučké vína. Svedčia o tom záznamy, z ktorých sa zistilo, čo sa podávalo panovníčke počas návštevy mesta Vác v roku 1764. Mária Terézia si pochutnávala na polievke z kapúna, grilovaných rybách so zeleninou a nesmelo chýbať ani škoricové pečené jablko s medom a muškátové víno. Prišla na chuť aj čokoláde, sušenému a kandizovanému ovociu a taktiež tokajskému vínu. Milovala hlavne čokoládu! Dokonca prehlásila, že je jej najväčšou vášňou.

Ktovie, s akými zdravotnými problémami zápasila cisárovná. Lekár Paracelsus jej totiž predpísal konzumáciu drahého hroznového moku. V lekárňach sa vtedy predával pod názvom „VINUM TOKAIENSE PASSUM“ a bol to liek proti zimnici, zápalu, chudokrvnosti a nechutenstvu.

Čokoládová polievka Márie Terézie

Panovníčka trávila veľa času na zámku Schloss Hof spolu so svojim manželom, cisárom František Štefan. Rada si tam pochutnávala na delikatese – čokoládovej polievke. Ak si chcete pripraviť túto špecialitu doma, prinášame vám recept:

Potrebujete: varená alebo horká čokoláda , hladká múka, mlieko, škorica, cukor a maslo.

Postup prípravy: Opražte  múku v hrnci do hneda a potom vo väčšom hrnci s troškou studeného mlieka. Zalejte potom horúcim mliekom v množstve, koľko má byť polievky a priveďte do varu. Pridajte škoricu a čokoládu a premiešajte. Podľa chuti môžete pridať cukor a čerstvé maslo. Ak chcete zdravšiu polievku, môžete si spraviť škoricovú polievku, ekdy namiesto čokolády pridáte škoricu.

Prubeven s obsahom glukozamín sulfátu je liek, ktorý uľavuje od príznakov artrózy ako je stuhnutosť alebo bolesť kĺbov. Je účinný na zmiernenie príznakov miernej až stredne ťažkej artrózy, bolesť kĺbov a stuhnutosť kĺbov.

Zástankyňa očkovania

Mária Terézia si síce neodopierala kvalitnú čokoládu, no to ešte neznamená, že by jej bolo zdravie ľahostajné. Aspoň čo sa týka obyvateľstva – starala sa o ich zdravie tým, že zriadila tzv. zdravotné komisie. Tie chránili obyvateľstvo pred nákazlivými chorobami. Bojovali proti šíreniu moru a kontrolovali zdravotnícke zariadenia. Radili obyvateľom, aby si radšej stavali murované domy ako drevené.

Po roku 1767 dokonca panovníčka dokonca nariadila očkovanie proti chorobám. Urobila tak po tom, čo Viedeň zasiahla ťažká epidémia čiernych kiahní. Táto choroba psotihla dokonca aj jej šestnásťročnú dcéru, ktorá na ňu zomrela. Hlavným organizátorom tejto reformy bol osobný lekár Gerhard van Swieten, ktorý sa považuje za priekopníka očkovania. Vďaka Márie Terézie sa zriaďovali lekárske fakulty, ktoré vyučovali lekárov a iných zdravotníkov. Výsledok? Zlepšovanie zdravotného stavu obyvateľstva!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9