Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pravda, ktorá vás zaskočí: Raňajky v skutočnosti nie sú dôležité!

Raňajky nie sú najdôležitejším jedlom dňa!
Raňajky nie sú najdôležitejším jedlom dňa! (Zdroj: thinkstock.com)

Jedzte raňajky. Toto nám hovorili výživoví poradcovia a odborníci celé desaťročia. Vďaka nim vraj budeme mať rýchly metabolizmus. Taktiež sa odporúča ich nevynechávať vtedy, keď chudnete. Ide však len o mýtus!

Nová štúdia naznačuje, že „najdôležitejšie jedlo dňa“ vôbec nemusí byť také dôležité! Aspoň pre dospelých, ktorí zhadzujú kilogramy.

Pri chudnutí nie sú potrebné

Výskum, publikovaný v časopise American Journal of Clinical Nutrition, zistil, že ľudia počas chudnutia, ktorí vynechali raňajky, stratili rovnako veľkú váhu ako tí, ktorí ich jedli pravidelne každý deň. Výskumníci tak dospeli k záveru, že zatiaľ čo raňajky môžu mať niekoľko zdravotných výhod, chudnutie sem nepatrí.

Do štúdie sa zapojilo 309 dospelých vo veku 20 až 65 rokov, ktorí trpeli nadváhou alebo obezitou. Vedci z University of Alabama ich rozdelili do troch skupín. Jedna kontrolná skupina dostala USDA brožúru, kde sú opísané stravovacie návyky bez toho, že by tam bolo niečo zmienené o raňajkách. Druhá skupina bola poučená o tom, aby raňajkovali pred 10:00 hod každý deň.  Tretia skupina zase nemala nič konzumovať, okrem obyčajnej vody do 11:00.

Vedci sledovali jednotlivé skupiny po dobu 16 týždňov a zaznamenávali si ich hmotnosť. Zo všetkých účastníkov nakoniec dokončilo štúdiu 283. Výsledky ukázali, že všetky tri skupiny stratili rovnaké množstvo kilogramov. Tak sa ukázalo, že raňajky nemajú pri chudnutí významný vplyv.

Viacero faktorov nebolo zohľadnených

Na druhej strane pri výsledkoch štúdie neboli vzaté do úvahy určité faktory, ktoré môžu mať vplyv. Autori štúdie napríklad nevedeli o tom, aké chute majú účastníci výskumu, nemerali im telesný tuk alebo metabolizmus. Navyše, štúdia trvala len 16 týždňov, čo môže byť príliš krátka doba na to s istotou interpretovať tieto výsledky štúdie.

Prečo nie je dobré vynechávať jedlá?

Podľa experta na výživu Keitha Kantora je raňajkovanie stále skvelou voľbou a malo by byť súčasťou zdravého životného štýlu. Celodenné chaotické vyjedanie chladničky nie je práve najlepším riešením.

„Vynechávanie jedál a ich konzumácia v náhodných časoch počas dňa si vyžaduje viac premýšľania. Tak má človek väčší priestor na negatívne správanie, ako je vynechanie cvičenia alebo návšteva fastfoodov z dôvodu nedostatočného plánovania,“ upozorňuje Keith Kantor.

Zdravé raňajky by mali byť z vysoko kvalitných bielkovín a zdravých tukov.

Budúci výskum by mohol byť o tom, aké druhy potravín by sme mali konzumovať na raňajky, ako rýchlo po prebudení by sme si mali dať prvé jedlo dňa a vôbec, koľko toho by sme mali zjesť. Určite by to mnohí privítali.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9