Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľká Noc v ohrození: Pozor na riziko čierneho kašľa!

(Zdroj: GettyImages)

Všetci sa tešíme na pár dní voľna. Žiaľ, rozširuje sa nákaza, ktorá nám tieto voľné dni môže znepríjmniť. Odborníčka odporúča, čo v prípade nákazy robiť.

Nepríjemná nákaza sa šíri aktuálne najmä z Čiech a Veľká Noc môže byť v tomto zmysle problémom. Ľudia totiž cestujú, vracajú sa do svojich domovov, navštevujú rodiny, presúvajú sa na výlety... Šírenie nákazy čierneho kašľa sa tak môže zvýšiť. Podľa českého Státního zdravotného ústavu pribúda, a to najmä medzi stredoškolákmi vo veku 15 - 19 rokov.

Pozor na bábätká a seniorov

"Izolácia je v prípade seniorov a bábätiek odpoveďou na otázku, ako sa efektívne chrániť pred šíriacou sa hrozbou nákazy čierneho kašľa v Európe," povedala Pavla Horáková, vedúca online poradne MojaLekáreň.sk. "V praxi to znamená obmedzovanie sociálnych kontaktov na čo najužší rodinný kruh tak, ako to dobre poznáme z čias pandémie Covid19. Akýkoľvek náznak kašľa, či inej choroby, nepatrí do úzkeho kontaktu s touto skupinou ľudí."

Dôvodom je, že seniori aj bábätká majú výrazne zníženú imunitu a jej podpora prostredníctvom rozličných výživových doplnkov je prakticky nemožná. Dojčatá získavajú všetky potrebné látky z materského mlieka a seniori bývajú zas dlhodobo liečení na iné zdravotné problémy, a tak nasadzovanie prípadných iných podporných látok môže byť komplikované.

Treba stále podporovať imunitu?

"Posilňovanie imunity je aj na jar stále v hre. Ako odborníci s 25 ročnou skúsenosťou v lekárenskom poradenstve budeme stále opakovať, že prevencia je v prípade zdravia najdôležitejšia," hovorí Horáková. "Vitamín C, D, zinok a selén sú nevyhnutnými partnermi v podpore obranyschopnosti organizmu. Už pri spomínaných deťoch rodičia nič nepokazia nasadením betaglukánov, Preventanu či Imunostim. Echinacea, rakytník a hliva je kombo, ktorého sa nemusia báť dospelí."

Odborníčka tiež dodáva, že by sme nemali zabudnúť ani na očkovanie, ktoré je síce povinné, ale mnoho rodičov ho dnes odmieta. "Osveta je opodstatnená. V dospelosti je dôležité preočkovanie, pretože vakcinácia z detstva už stráca účinok," upozorňuje Pavla Horáková.

Viac o téme: ImunitaKaselOckovanieCierny kasel
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9