Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Príznak srdcového zlyhávania: Ráno je nebadateľný, zhorší sa počas dňa!

(Zdroj: GettyImages)

Srdcové zlyhávanie je mimoriadne závažné ochorenie, ktoré môže byť často smrteľné. Je preto dôležité všímať si príznaky, pričom jeden z nich si môžete všimnúť počas dňa. Žiaľ, mnohí pacienti ho prehliadajú.

K srdcovému zlyhávaniu môže prísť, keď srdce už nie je schopné pumpovať krv do celého tela, čo znamená, že nedostávate dostatok kyslíka. Zvyčajne k tomu dochádza, keď srdce zoslabne - neznamená to však, že vaše srdce prestalo pracovať, ako sa mnohí často domnievajú.

Môže to byť spôsobené srdcovým infarktom alebo ochorením nazývaným kardiomyopatia, ale väčšiemu riziku vás môže vystaviť aj vysoký krvný tlak.

Jeden konkrétny varovný príznak, ktorý mnoho ľudí prehliada, je aj opuch členkov a nôh. Ráno je tento problém takmer nebadateľný a postupom dňa sa zhoršuje.

Treba však pripomenúť, že opuch nôh nemusí hneď znamenať, že ide o problém so srdcom a môže to byť prejavom miernejšieho ochorenia. Opuch môže vzniknúť aj pri dlhom státí, sedení, vyskytuje sa tiež často pri nadváhe a tehotenstve. Práve preto je dôležité tento príznak nezanedbať a navštíviť lekára, ktorý vás vyšetrí a zistí, v čom je problém.

Príznaky srdcového zlyhávania sa môžu u jednotlivých osôb líšiť a môžu sa začať náhle alebo sa vyvíjať postupne v priebehu týždňov alebo dokonca mesiacov. Okrem opuchu nôh by ste mali zbystrieť pri týchto prejavoch:

  • Dýchavičnosť -  môže sa objaviť po aktivite alebo počas odpočinku.
  • Únava
  • Mdloby
  • Môžu sa vyskytnúť aj menej časté príznaky, ako je depresia, úzkosť a strata chuti do jedla.
Viac o téme: SrdceZlyhanie srdcaSrdcove zlyhavanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9