Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Mávli ste rukou nad NECITLIVÝM jazykom? CHYBA, kedy ide o niečo VÁŽNEJŠIE!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

Po konzumácii určitých potravín alebo liekov sa môže stať, že vám znecitlivie jazyk. Väčšinou nie je dôvod na obavy. Ako to však často býva, sú aj situácie, v ktorých ide o prejav niečoho vážnejšieho.

Odbornejší názov tohto stavu je parestézia jazyka. Niekedy trvá pár minút, inokedy aj pár dní. Ak je sprevádzaná inými príznakmi, človek by mal navštíviť lekára, píše sa na steptohealth.com. Aké sú najčastejšie dôvody znecitlivenia jazyka? 

1. Fajčenie

Časté fajčenie môže viesť k znecitliveniu jazyka. Ide o biochemický účinok, ktorý sám o sebe nenaznačuje ochorenie v ústach. Takúto reakciu vyvoláva aj konzumácia niektorých drog, ako je kokaín alebo iné stimulanty.

2. Ústne vody

Nadmerné používanie ústnych vôd spôsobuje podráždenie lingválnej, bukálnej a faryngálnej sliznice. Mení rovnováhu baktérií v ústach a spôsobuje znecitlivenie jazyka. Jeho čistenie a takisto pravidelné umývanie zubov sa považujú za zdravé návyky, nie používanie ústnej vody.

Mávli ste rukou nad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Anestetiká

Používanie anestetík je jednou z najčastejších príčin znecitlivenia jazyka. K tomu zvyčajne dochádza vtedy, keď osoba podstupuje zubné ošetrenie a aplikuje sa lokálna anestézia. Rovnaký účinok môžu spôsobiť spreje alebo tekutiny na bolesť hrdla alebo zubov.

4. Nedostatok vitamínu B

Nedostatok živín spôsobuje zlý obeh, čo môže viesť k znecitliveniu tváre, jazyka a iných častí tela. Najčastejšie je za tým nízka hladina vitamínu B, ktorá spôsobuje najmä brnenie v ústach a na jazyku.

5. Popáleniny

Popálenie môže viesť k znecitliveniu. Staťí, ak prehltnete niečo veľmi horúce a dôjde k zraneniu v ústnej dutine. Môže to trvať niekoľko hodín alebo dokonca dní.

6. Migrény

Jedným z bežných účinkov migrény je necitlivosť a pocit mravčenia v rôznych častiach tela vrátane jazyka. Tento pocit sa môže objaviť ešte pred začiatkom záchvatu a môže pretrvávať až do konca nepríjemnej epizódy.

Mávli ste rukou nad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

7. Alergie

Jedným z častých prejavov alergických reakcií je znecitlivenie jazyka. Môže za to podráždenie sliznice, ktoré je zvyčajne sprevádzané opuchom celých úst, kožnými príznakmi ako svrbenie a začervenanie. Je preto dôležité identifikovať látku spôsobujúcu alergiu.

8. Hypokalciémia

Hypokalciémia je abnormálny pokles hladín vápnika v krvi. Zvyčajne nespôsobuje žiadne príznaky, ale ak je množstvo tohto minerálu veľmi nízke, môže sa to prejaviť znecitlivením jazyka a mravčením v ústach a rukách. Závažné nedostatky môžu dokonca viesť k zmätku a záchvatom.

9. Stres

Stres a úzkosť majú za následok množstvo fyzických symptómov. Niekedy môže byť v jazyku mierna necitlivosť spojená s inými prejavmi ako sú:

  • suché ústa
  • svalové napätie
  • bolesť v bruchu
  • neustály pocit strachu
  • nespavosť

Mávli ste rukou nad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

10. Hypoglykémia

Hypoglykémia je abnormálne zníženie hladiny cukru v krvi. Bez správneho množstva tejto zložky nemôže telo správne fungovať. Keď sú hladiny príliš nízke, často sa objavuje znecitlivený jazyk, rozmazané videnie, tras, bledosť a slabosť.

11. Ochrnutie tváre

Paralýza tváre je stav, ktorý nastáva, keď je postihnutý tvárový nerv. Je tiež známy ako Bellova obrna a je charakterizované stratou kontroly nad svalmi na jednej strane tváre. Okrem znecitlivenia jazyka to spôsobuje ťažkosti s pohybom a rečou. Ústa sa môžu dokonca javiť ako krivé.

12. Abnormálny krvný tlak

Necitlivý jazyk môže byť tiež dôsledkom prudkého nárastu vysokého alebo nízkeho krvného tlaku. V takýchto prípadoch je zásobovanie krvou narušené a ovplyvňuje sval jazyka. Časté sú aj pocity mravčenia v iných častiach tela a príznaky ako nevoľnosť alebo bolesť hlavy.

Mávli ste rukou nad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

13. Cukrovka

Jedným z mnohých prejavov cukrovky je znecitlivenie jazyka. Je to znak toho, že hladiny inzulínu v tele sú zmenené alebo ich telo nevyužíva správne.

14. Infekcia

Plesňové infekcie v ústach môžu okrem iných príznakov viesť aj k znecitliveniu. Často je to sprevádzané léziami v oblasti, ako aj vyrážkami, krvácaním alebo bolesťou v ústach.

15. Hormonálna porucha

Hormonálna a metabolická nerovnováha spôsobuje parestézie vrátane mierneho znecitlivenia jazyka. Najčastejšie sa vyskytuje u žien, ktoré dosiahli menopauzu.

16. Gastroezofageálny reflux

Gastroezofageálny reflux nastáva, keď žalúdočná šťava stúpa zo žalúdka a môže dosiahnuť hltan. Táto látka je zodpovedná za riedenie potravy a podporu trávenia. Ak sa vráti do hrdla alebo samotnej ústnej dutiny, spôsobí znecitlivenie.

Mávli ste rukou nad
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

17. Mŕtvica

Pri cerebrovaskulárnej príhode, teda mŕtvici, dochádza k prerušeniu prívodu krvi do mozgu. Ide o vážny stav, ktorý môže spočiatku spôsobiť znecitlivenie jazyka, ťažkosti s rozprávaním, necitlivosť, slabosť, závraty, zrakové problémy a silnú bolesť hlavy.

18. Iné závažné ochorenia

Existujú aj iné závažné ochorenia, ktoré majú za následok znecitlivenie v ústnej dutine. Roztrúsená skleróza alebo mozgové nádory sú schopné spôsobiť takéto príznaky. Samozrejme, v týchto prípadoch existuje mnoho ďalších zjavnejších znakov.

Kedy sa poradiť s lekárom?

Niektoré bežne používané lieky môžu tiež spôsobiť znecitlivenie jazyka. Taktiež je bežné, ak sa tento príznak objaví po operácii, pri ktorej sa použila celková anestézia. Ak je necitlivosť veľmi intenzívna, objaví sa náhle bez zjavného dôvodu, opakuje sa alebo trvá dlhší čas, je potrebné navštíviť lekára.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaJazykZnecitlivenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9