Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

HORŠIA ako obezita: ŠTÍHLOSŤ môže upozorniť na Alzheimerovu chorobu vyše 10 rokov pred vznikom!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Na prvý pohľad zdraví, no v ich tele sa deje veľký boj! Tuk obklopujúci vnútorné orgány v bruchu je schopný ohrozenia zdravia do takej miery, že vás môže vystaviť vzniku Alzheimerovej choroby.

Aj štíhlosť môže zabíjať. Presnejšie povedané, fenomén zvaný "štíhla obezita". Postava ako lusk, no v tele šarapatí viscelárny tuk. Týka sa to hlavne dospelých v strednom veku. Podľa výskumu by tukové usadeniny mohli spustiť zmeny v mozgu, ktoré súvisia s týmto neurodegeneratívnym ochorením až 15 rokov pred tým, než sa objavia symptómy a to už vo veku 50 rokov. Zistenia zatiaľ neboli publikované v recenzovanom časopise, ako informuje medicalnewstoday.com.

Podrobnosti zo štúdie

Vo svojej štúdii sa vedci snažili identifikovať asociácie medzi amyloidnými a tau proteínmi, o ktorých je známe, že interferujú s bunkovou komunikáciou v mozgu, s vysokým skóre indexu telesnej hmotnosti (BMI), obezitou, inzulínovou rezistenciou a tukovým brušným tkanivom u jedincov stredného veku, ktorí nemali žiadne známky kognitívnych problémov.

Výskumníci pod vedením Dr. Mahsa Dolatshahiho, postdoktorandského výskumného pracovníka z Mallinckrodtovho rádiologického inštitútu (MIR) na Lekárskej fakulte Washingtonskej univerzity odhalili prítomnosť amyloidov v precuneus cortexe, v oblasti mozgu, o ktorej je známe, že je včasne postihnutá amyloidnou patológiou pri Alzheimerovej chorobe. Vyššie hladiny viscerálneho tuku boli tiež spojené so zvýšeným zápalom v mozgu, ako uviedli títo vedci. V novej štúdii sa dokonca zistilo, že vzťah medzi brušným tukom a Alzheimerovou chorobou je silnejší u mužov ako u žien.

HORŠIA ako obezita: ŠTÍHLOSŤ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Aj keď existujú ďalšie štúdie spájajúce BMI s atrofiou mozgu alebo dokonca vyšším rizikom demencie, žiadny predchádzajúci výskum nespájal špecifický typ tuku so skutočným proteínom Alzheimerovej choroby u kognitívne normálnych ľudí," uviedol Dolatshahi v tlačovom vyhlásení. "Podobné štúdie neskúmali rozdielnu úlohu viscerálneho a podkožného tuku, najmä pokiaľ ide o Alzheimerovu amyloidovú patológiu v strednom veku."

O viscelárnom tuku je známe, že sa spája s niekoľkými zlými zdravotnými následkami vrátane zdravia srdca. Preto dáva zmysel, že by mohol súvisieť s horším zdravím mozgu. Treba len nájsť viac dôkazov. 

Ako k tomu dochádza? 

Dolatshahi prízvukuje, že zápalové vylučovanie viscerálneho tuku „môže viesť k zápalu v mozgu, čo je jeden z hlavných mechanizmov prispievajúcich k Alzheimerovej chorobe“.

HORŠIA ako obezita: ŠTÍHLOSŤ
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Nevieme, či je to príčina alebo následok. Možno je za tým nezdravý životný štýl, ktorý súvisí s väčším množstvom viscerálneho tuku, úlohu zohráva i horšie zdravie mozgu," povedala Dr. Mary Ellen Koranová z Vanderbilt University Medical Center & School of Medicine v Tennessee, ktorej expertíza zahŕňa identifikáciu Alzheimerovej choroby pomocou rádiológie. "To si vyžaduje ďalší výskum v tomto smere pred tým, ako sa budeme môcť klinicky posunúť."

Zároveň dodala, že taktiež nie je úplne jednoznačné, čo predstavuje "normálne" množstvo viscelárneho tuku. V každom prípade podľa výskumníkov by tieto zistenia mohli ukázať cestu k skoršiemu odhaleniu Alzheimerovej choroby medzi rizikovou populáciou.

„Prekročením indexu telesnej hmotnosti (BMI) sme teraz lepšie pochopili, prečo tento faktor môže zvýšiť riziko Alzheimerovej choroby,“ povedal Dr. Cyrus Raji, vedúci štúdie, autor a docent rádiológie a neurológie a riaditeľ neuromagnetickej rezonancie na MIR.

Pohyb nadovšetko

Problém s BMI je však v tom, že neberie do úvahy jednotlivcov s vysokým množstvom svalovej hmoty. Podobne obvod pása ako meradla nerozlišuje medzi viscerálnym a podkožným tukom. Jedno je isté. Pravidelný pohyb vrátane aeróbneho cvičenia ako je beh, plávanie, bicyklovanie a tanec, zrýchlia srdcový tep a zvýšia prietok kyslíka v tele. Zbaví vás nielen tuku ako takého, ale aj toho neviditeľného, ktorý ničí vnútorné orgány v tele. 

Viac o téme: ObezitaAlzheimerova chorobaViscelárny tukŠtíhla obezita
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9