Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

4 NÁVYKY, ktorým starší ľudia vďačia za svoj pokročilý VEK: Úplne BEŽNÉ veci, mnohí však na ne zabúdajú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prísny denný režim? Omyl! K tomu, aby ste žili ešte dlhé roky netreba robiť nič špeciálne. Je to jednoduchšie, ako sa na prvý pohľad zdá.

Ľudia, ktorí oslávili 100 rokov tvrdia, že za ich dlhovekosťou stojí zdravá strava, správne zvolený životný štýl, málo stresu a tiež trochu šťastia. Ako sa píše na eatthis.com, zaujímavosťou je, že žijú v takzvaných modrých zónach. Ide o krajiny ako je Kalifornia, Grécko, Okinawa, Japonsko, Kostarika, Sardínia, či Taliansko. Hoci je ľahké uviaznuť v tých istých koľajach, pretože zmena nemusí byť vždy príjemná, verte, že vás môže pozitívne nakopnúť. A aký je najlepší spôsob na predĺženie rokov života, než sa inšpirovať tými, ktorí to sami dosiahli?  

1. Začnite výživnými raňajkami

Ak si na raňajky doprajete misku ovsených vločiek, bude to prvý krok k vyššiemu veku. Podľa odborníka na dlhovekosť a oceňovaného novinára Dana Buettnera by ste ich mali jesť najmä počas chladných mesiacov.

„Najradšej ich varím spolu s mandľami. Keď zmäknú, pridám trochu ovseného mlieka, lyžičku javorového sirupu a trochu škorice,“ opisuje svoj obľúbený recept.

Práve posledná ingrediencia dodá pokrmu antibakteriálne vlastnosti a zvýrazní sladkosť bez pridania ďalšieho cukru. Okrem toho toto jedlo má nízky glykemický index, obsahuje komplexné sacharidy a dostatok vlákniny.

4 NÁVYKY, ktorým starší
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Strávte čas s blízkymi

Rána môžu byť rušné, ale predtým, ako si sadnete za svoj laptop, vyhraďte si čas na chvíle s partnerom a rodinou. Rodina na prvom mieste je niečo, čoho sa jednotlivci v modrých zónach držia na 100 percent. Tvrdia, že čas so svojimi blízkymi im "vyživuje dušu".

„Uprednostňujú rodinu pred prácou a koníčkami,“ tvrdí Buettner.

3. Pite ráno kávu

Ak je teplá šálka kávového moku súčasťou vášho ranného rituálu, máte šťastie, pretože tento zvyk praktizujú aj ľudia v modrých zónach. Väčšina z nich začína ráno šálkou kávy, ktorá je len trochu osladená a neobsahuje smotanu ani mlieko. Navyše, vedecké dôkazy dokazujú, že jej popíjanie je skvelý spôsob, ako si spríjemniť ráno a celý deň. Káva obsahuje antioxidanty, zlepšuje náladu, znižuje zápal, stres a dokáže bojovať s depresiou.

4. Stanovte si ciele dňa

Výskum tiež ukazuje, že starší jedinci, ktorí majú jasné ciele, žijú dlhšie ako tí, ktorí to nerobia. Stanovenie si predsavzatí každý deň je šikovný ranný zvyk, ktorý vám môže predĺžiť život. V mnohých modrých zónach je myšlienka mať nejaký cieľ motiváciou, ako ráno vstať z postele.

„Hovoria tomu plán života,“ poznamenal Buettner.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaDlhovekosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9