Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Odborník upozorňuje na FENOMÉN, ktorý zrejme zažívate aj vy: Veľká potreba ako PROBLÉM!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Je to prirodzené ako dýchanie a iné funkcie tela. Nie však u každého. Obzvlášť, ak prídu víkendy. Vtedy vás to na veľkú potrebu až tak neťahá ako počas pracovných dní. Ako je to možné?

Zatiaľ čo niektoré veci najradšej robíte cez víkendy, vrátane dlhšieho vylihovania v posteli, sú aj také, ktorým by ste sa vyhli. Tušíte však, že to opäť nastane. Predsa len, sú voľné dni, vstávate neskôr ako zvyčajne, váš denný rozvrh je iný ako počas pracovných dní, no týka sa to i "rozvrhu" pohybov vašich čriev. 

Ako tvrdí gastroenterológ David Poppers, treba rátať s tráviacimi zmenami, ktoré sú úplne bežné, píše sa na livestrong.com. Od pondelka do piatku vaše dni zvyčajne vyzerajú úplne inak ako v sobotu a nedeľu. Aj preto je ťažšie ísť na veľkú potrebu a zažiť ten úžasný pocit odľahčenia, ktorý máte každý jeden pracovný deň. 

Dôvody, prečo nemôžete ísť na veľkú potrebu cez víkend: 

Narušenie denného harmonogramu

Keďže počas týždňa zvyčajne vstávame v rovnakom čase, cez víkend nám tendencia spať dlhšie narúša návyky a rutinu. Tým pádom spánok výrazne ovplyvňuje čas veľkej potreby a nadobúdame pocit nepokoja. Počas víkendov nemáte pevne stanovený harmonogram. Vaše telo sa pritom do určitej miery prispôsobuje vzorcom, ktoré ste si nastavili. 

Odborník upozorňuje na FENOMÉN,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Veľkým faktorom je aj spánok. Váš spánok a veľká potreba sú prepojené, preto väčšina z vás pociťuje nutkanie íšť na záchod hneď po prebudení. Ak sa zobúdzate každý pracovný deň v rovnakom čase, ale cez víkendy si pospíte, nepravidelný spánkový režim môže byť zodpovedný za vaše nepravidelné vyprázdňovanie.

Jete rôzne jedlá

S jedlom je to rovnaké ako so spánkom. Každý má určité stravovacie vzorce, podľa ktorých si poskladá jedálniček. Avšak, víkend býva viac voľný, a tak si doprajeme iné jedlá, čím sa naše BMI (body mass index) mení. Doktor Poppers preto pripomína jesť veľa vlákniny, ktorá pomáha k lepšiemu tráveniu.

Stres

„Relaxácia dokáže ovplyvniť motilitu potravy a odpadových látok v črevnom systéme. Ak trpíte syndrómom dráždivého čreva, tak si viete všimnúť, že ju pociťujete rôzne v závislosti od pracovných dní alebo víkendu,“ vysvetľuje Poppers.

Inak povedané, stres môže ovplyvniť to, čo sa deje na záchode. Príznaky syndrómu dráždivého čreva zahŕňajú zmeny v pohybe čriev, môžete trpieť hnačkou, zápchou, nadúvaním, neúplnými pohybmi čriev a belavým hlienom v stolici. 

Odborník upozorňuje na FENOMÉN,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nehydratujete svoje telo

Ak počas týždňa pravidelne prijímate tekutiny, vaše pohyby čriev budú fungovať správne. Víkendové „ticho“ s vodou môže pôsobiť ako brzda veľkej potreby. Majte fľašu s vodou neustále na stole. Adekvátny príjem tekutín má lubrikačný účinok, ktorý pomáha udržiavať veci v pohybe cez váš gastrointestinálny rakt.

Iná fyzická aktivita

Pohyb je najlepším spúšťačom aktivity v črevách. Ak sa viac hýbete počas týždňa a cez víkend uprednostňujete časté sedenie, tiež to môže byť dôvod prerušenia stolice.

Ide o zápchu?

Zápcha je definovaná ako menej ako tri pohyby čriev za týždeň, podľa Národného inštitútu pre diabetes a choroby tráviaceho traktu a obličiek (NIDDK). Ak teda chodievate na veľkú potrebu len cez víkendy, môžete mať zápchu. Zahrňte do svojho jedálnička väčšie množstvo potravín s vysokým obsahom vlákniny (s cieľom 22 až 34 gramov vlákniny denne), pitie dostatočného množstva vody a pravidelnú fyzickú aktivitu.

Kedy navštíviť lekára?

Návšteva lekára zvyčajne nie je nutná, avšak, ak zbadáte jeden z nasledovných príznakov, určite to nepodceňujte:

  • Krv v stolici alebo z konečníka
  • Horúčka
  • Zvracanie
  • Bolesť brucha
  • Bolesť dolnej časti chrbta
  • Neúmyselná strata hmotnosti
Viac o téme: ZdraviePrevenciaTrávenieČreváVeľká potreba
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9