Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

POTRAVINY, ktoré u GASTROENTEROLÓGOV neuvidíte na tanieri: Patria na ČIERNU listinu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Chutia skvelo, preto jedna porcia nikdy nestačí. V tele však spôsobia doslova šarapatu! Vedia o tom odborníci, u ktorých majú niektoré potraviny zákaz v jedálničku.

Vyvážená strava plná zeleniny, ovocia a celých zŕn je základom pevného zdravia. Nielenže tieto potraviny dodajú telu potrebné vitamíny a minerály, znižujú riziko vzniku chronických ochorení. Ich spúšťačom je často zlý jedálniček a nedostatok pohybu, píše sa to na dailymail.co.uk. Aby ste ostali zdraví, mali by ste sa podľa gastroenterológa Sarmeda Samiho oblúkom vyhnúť určitým potravinám. Ktoré to sú?

1. Spracované mäso

Ide o mäso konzervované údením - nakladaním, solením a pridávaním konzervačných látok. A hoci má výbornú chuť, nemá žiadny zdravotný prínos. Do tejto skupiny jedál patrí klobása, slanina, šunka a lahôdkové mäso. Pri nadmernej konzumácii poškodzujú zdravie, keďže obsahujú priveľa soli, ale aj dusičnanov a dusitanov, ktoré sa používajú na zachovanie farby a chuti. V čreve sa premieňajú na škodlivé chemikálie nazývané nitrozamíny, ktoré sa považujú za rizikový faktor pre rakovinu hrubého čreva a konečníka.

„Tieto potraviny majú tiež nízky obsah vlákniny, čo je živina, ktorá pomáha podporovať zdravý mikrobióm,“ konštatoval doktor Sami.

Ako dodal, spracované mäso má často vysoký obsah nasýtených tukov, ktoré môžu spôsobiť premnoženie škodlivých baktérií v čreve a spôsobiť zápal.

POTRAVINY, ktoré u GASTROENTEROLÓGOV
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

2. Mliečne jedlá s vysokým obsahom tuku

Medzi mliečne výrobky patrí mlieko, smotana a syr, ktoré telu dodajú bielkoviny a vápnik. No nie sú vhodné pre každého.

„Laktózová intolerancia je jednou z najbežnejších potravinových intolerancií,“ tvrdí doktor Sami.

Symptómy zahŕňajú nadúvanie, bolesť brucha, plynatosť a hnačku. Tieto potraviny majú zvyčajne vysoký obsah tuku, ktorý sa trávi dlhšie, zhoršuje trávenie a reflux.

„Vysoký obsah nasýteného tuku v strave môže zvýšiť produkciu žlčových kyselín v čreve a spôsobiť zmeny v mikrobióme," uviedol gastroenterológ.

3. Vyprážané jedlá

„Vyprážané jedlá spôsobujú žalúdočné problémy, pretože spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka kvôli vysokému množstvu tuku," konštatoval doktor Sami.

Nadmerné jedenie tuku môže preťažiť produkciu žlče a spôsobiť nadúvanie, nevoľnosť a kŕče. Vysoké teploty pri vyprážaní zase prispievajú k zápalu a oxidačnému stresu v tráviacom systéme.

POTRAVINY, ktoré u GASTROENTEROLÓGOV
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Sladené nápoje

Konzumácia sladených nápojov neprináša žiadne zdravotné výhody. Vysoký príjem cukru sa spája s priberaním, čo je rizikovým faktorom mnohých chorôb. Ovplyvňuje tiež zdravie črevného mikrobiómu.

Nadmerné množstvo cukru v strave môže prispieť k zápalu spôsobenému skokmi v hladine cukru v krvi,“ poznamenal doktor Sami.

Ako dodal, následne môže dôjsť k poškodeniu výstelky čreva a k spusteniu Crohnovej choroby či syndrómu dráždivého čreva. Sýtené sladené nápoje spôsobujú hromadenie plynov a následne nadúvanie, kŕče, kyslý reflux a zápchu.

5. Hotové jedlá

„Ultra-spracované potraviny často obsahujú veľa pridaného cukru, tuku, soli, ako aj mnoho ďalších chemikálií, konzervačných látok a emulgátorov, ktoré sa spájajú s metabolickými zmenami a horším zdravím,“ uviedol doktor Sami.

Väčšinou sú vyrobené zo surovín, ktoré už boli vysoko modifikované a to často mení štruktúru jedla. Sú plné vysokých hladín rafinovaných uhľohydrátov, nasýtených tukov, soli a chemických prísad. Často im chýba vláknina, dobré zdroje bielkovín a zdravé tuky.

„Ich nadmerná konzumácia sa spája s ochoreniami srdca, cukrovkou 2. typu, syndrómom dráždivého čreva, depresiou, astmou a rakovinou,“ vymenoval Sami.

Viac o téme: PotravinyZdraviePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9