CHYBA, ktorou si pritiahnete BAKTÉRIE a PLESNE: Ako často treba VYMIEŇAŤ dosku na krájanie!

Zdroj: gettyimages.com
2023-05-18 06:00:00

O nože sa staráte ich ostrením, no robíte tak aj v prípade dosiek na krájanie? Aj čo sa týka tejto pomôcky, bez ktorej sa nezaobíde žiadna kuchyňa, treba dbať na starostlivosť. Inak si to môže odniesť vaše zdravie.

Takmer každý má svoju obľúbenú dosku na krájanie, ktorú vyťahuje zakaždým, keď potrebuje pokrájať nejakú potravinu. Má ideálnu veľkosť a ľahko sa čistí. Treba však myslieť na to, že nevydrží donekonečna. Kedy je čas na novú dosku? 

Signál na výmenu plastovej dosky

Všetky dosky na krájanie sa nakoniec opotrebujú, ako tvrdí Ministerstvo poľnohospodárstva USA (USDA). Agentúra upozorňuje, že akonáhle vykazujú známky opotrebovania alebo majú ryhy a škrabance, ktoré sa ťažko čistia, už by sa nemali používať, píše sa na thespruceeats.com.

„Plastové dosky na krájanie sú úplne bezpečné, pokiaľ sú správne dezinfikované,“ hovorí Zahra Mohammadová, Ph.D., expertka na mikrobiológiu a bezpečnosť potravín z University of Houston a American Society for Microbiology.

Odborníčka viedla niekoľko výskumných projektov o možnosti šírenia mikroorganizmov z rúk, kuchynského náradia a potravín na dosky na krájanie a naopak. V priebehu týchto štúdií sa zistilo, že prenos salmonely, E. coli, listérie a stafylokokov v kuchyni je ohromujúcich 30 % alebo viac!

„Časom sa na doskách môžu objaviť škrabance a tie sa ťažko čistia,“ potvrdzuje Mohammadová. „Môžu sa v nich ukrývať baktérie a plesne, ktoré sa potom rozšíria do jedla. Ak zbadáte, že sa vaša doska ťažko čistí, treba ju vymeniť."

Jednoducho povedané: keď sú stopy po reze na plastovej doske stále tmavé a špinavé, aj napriek dobrému umytiu, je čas investovať do novej.

Výber a používanie

Hoci všetky dosky na krájanie môžu obsahovať baktérie, plastové sú lepšie ako drevené, pretože sú neporézne. Vďaka tomu sú bezpečnejšie, čo sa týka hlavne ich použitia na krájanie surového mäsa. Ak si potrpíte na dôkladnú hygienu, mali by ste mať v kuchyni niekoľko samostatných dosiek na krájanie rôznych potravín. 

USDA navrhuje používať jednu pre čerstvé produkty a chlieb a inú dosku pre surové mäso, hydinu a morské plody. To môže pomôcť zabrániť šíreniu baktérií zo surového mäsa na jedlo, ktoré sa nemusí variť. Zadováženie rôznych farebných dosiek vám môže pomôcť zapamätať si, ktorá je určená na akú potravinu, napr. zelená patrí zelenine a červená mäsu.

Ako ich umývať? 

Dosky na krájanie treba umývať horúcou mydlovou vodou po každom použití. Oplachujte ich dovtedy, kým nebude voda čistá, a potom vysušte na vzduchu alebo použite papierové utierky. Plastové dosky na krájanie je možné umývať aj v umývačke riadu.

Ak bola doska na krájanie použitá na tepelne neupravené ryby, mäso alebo hydinu, Americký inštitút čistenia odporúča vydezinfikovať ju bieliacim roztokom. Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu neparfumovaného tekutého chlórového bielidla na 1 galón vody. Zalejte povrch dosky, nechajte tekutinu niekoľko minút pôsobiť a potom opláchnite a vysušte.

Hoci dôkladné čistenie môže pomôcť predĺžiť životnosť plastových dosiek, aj tak ich musíte pravidelne vymieňať. Jessica Eková, hovorkyňa Amerického inštitútu čistenia, hovorí, že by mali vydržať minimálne rok a možno až päť rokov, v závislosti od toho, ako často ich používate.

Fotogaléria


Tagy:
baktérie doska na krájanie zdravie prevencia

2023-05-18 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia