Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Sledujete svoje CHODIDLÁ? ZNAK vysokého CHOLESTEROLU, ktorý si takmer nikto VŠIMNE

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zaujímavé, ako o sebe môže dať vedieť tento nebezpečný stav. Zatiaľ čo sa mnohí spoliehajú na krvné testy, stačí byť len pozornejší. Tak odhalíte jeden znak, za ktorým sa skrýva problém.

Bolesť v nohách a nezvyčajne vyzerajúce prsty môžu byť znakom nebezpečne vysokej hladiny cholesterolu, ako sa píše na huffingtonpost.co.uk. Ide o dôkaz toho, aké je dôležité sledovať signály, ktoré nám telo dáva.

Vplyv na nohy

Hoci s vysokým cholesterolom sa stretáva množstvo ľudí na svete, väčšina z nich nevie, že v ich tele drieme tento nepriateľ. Zvyčajne sa neukáže navonok a je bez zjavných príznakov. Až krvné testy odhalia, v akom stave sú hladiny vášho cholesterolu. Presnejšie povedané, ukážu množstvo tukovej látky v krvi. Hoci to môže byť dedičné, k jeho vzniku prispievajú faktory životného štýlu, ako je konzumácia tučných jedál, nedostatočný pohyb, nadváha, fajčenie a pitie alkoholu. 

V niektorých prípadoch zistíte vysoký cholesterol niekoľkými nezvyčajnými prejavmi, ktoré signalizujú, že niečo nie je úplne v poriadku. Jeden znak, na ktorý si treba dávať pozor, súvisí s prstami na nohách.

Sledujete svoje CHODIDLÁ? ZNAK
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa doktora Samiho Firooziho, kardiológa na Harley Street Clinic, ktorý je súčasťou HCA Healthcare UK, môžu byť krehké alebo pomaly rastúce nechty na nohách jasným znakom príliš vysokého cholesterolu. Jeho vysoké hladiny môžu spôsobiť tzv. periférne artériové ochorenie (peripheral artery disease, PAD), pri ktorom nahromadenie tuku vo vašich tepnách môže obmedziť prietok krvi do nôh.

Zatiaľ čo choroba sa môže vyskytnúť v ktorejkoľvek krvnej cieve, Americké centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb hovoria, že sa najčastejšie vyskytuje v nohách. Ďalšie príznaky PAD môžu zahŕňať „stratu vlasov na nohách a chodidlách, necitlivosť alebo slabosť nôh a erektilnú dysfunkciu u mužov“, hovorí Nárovná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS).

Ako znížiť hladinu cholesterolu?

Pravidelné cvičenie a obmedzenie fajčenia sú hlavné zmeny, ktoré môžu zmierniť príznaky. Odborníci tvrdia, že je tiež nevyhnutné jesť zdravú stravu, schudnúť, ak máte nadváhu a nekonzumovať príliš veľa alkoholu.

Treba myslieť na to, že medzi potraviny s najvyšším obsahom cholesterolu patria napr. plnotučné mliečne potraviny, ako je mlieko, syry a jogurty, živočíšne tuky ako maslo, ghí a masť a tučné a spracované mäso ako párky a slanina. Cholesterol sa nachádza v potravinách, ktoré pochádzajú zo zvierat. Dbajte preto na prísun ovocia, zeleniny, obilnín, semienok, orechov, fazule, hrášku a šošovice. Slaninu si nechajte len na nedeľné rána. 

Viac o téme: ZdravieNohaCholesterolPrevenciaPalec
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9