Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

3 NÁPOJE, ktoré zrazia CHOLESTEROL: Menej TUKOV v krvi už za 1 MESIAC

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Život s vysokým cholesterolom nebolí. Preto nad ním zvyknú mnohí mávnuť rukou. No až dovtedy, kým sa neprejaví infarktom alebo iným zákerným spôsobom. Vtedy už treba vytiahnuť účinné zbrane v podobe určitých potravín a nápojov.

Ak vám zistia vysoký cholesterol, znamená to, že máte príliš veľa tukových látok v krvi. Ide už len o krok k upchatiu tepien a neskôr k zdravotným problémom vrátane srdcových chorôb, infarktu a mŕtvice. Zvyčajne je za tým nezdravý životný štýl, no podiel na tom má tiež genetika. Preto sa odporúča dať prednosť určitým potravinám a nápojom, ktoré prispejú k zníženiu hladín cholesterolu. 

Čo piť na cholesterol? 

Odborníčka na výživu Mays Al-Aliová chváli tri nápoje, ktoré majú silu zraziť tzv. "zlý" cholesterol, píše sa na the-sun.com.

Patria sem:

  • zelený čaj
  • yerba mate
  • ibištekový čaj

"Ukázalo sa, že zelený čaj a tiež yerba maté znižujú hladinu zlého cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteínov a zlepšujú sérové lipidy," potvrdzuje odborníčka. 

Vyberte si jeden z nich a doprajte si ho hlavne v ranných hodinách. Zelený čaj i yerba sú bohaté na kofeín, ktorý vás povzbudí na začiatku dňa a naopak, večer by narušil spánok. 

Treba však myslieť na to, že nie je dobré úplne sa zbaviť cholesterolu. Vysoké množstvá sú škodlivé, no ľudské telo potrebuje menšie množstvo tzv. "dobrého" choloesterolu, známeho ako lipoproteín s vysokou hustotou (HDL). HDL prenáša cholesterol z buniek a späť do pečene, kde sa môže rozložiť.

3 NÁPOJE, ktoré zrazia
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Maysová povedala, že ibištekový čaj môže rovnako znížiť „zlý cholesterol“ a tiež zvýšiť hladinu toho „dobrého“.

"V jednej štúdii sa tým, ktorí ho pili denne, znížili triglyceridy, lipoproteíny s nízkou hustotou a celkový cholesterol a zvýšili sa u nich lipoproteíny s vysokou hustotou (ten dobrý) už po jednom mesiaci," vysvetlila.

Predchádzajúce štúdie zase ukázali, že zelený čaj môže zlepšiť rizikové faktory, ktoré súvisia s metabolickým syndrómom. Ide o lekársky termín pre kombináciu cukrovky, vysokého krvného tlaku a obezity. Ohrození sú hlavne ľudia s nadváhou, vysokou hladinou cholesterolu, krvného tlaku a cukru v krvi. 

Čo sa týka yerba maté, niektoré výskumy spájajú pravidelnú konzumáciu so zvýšeným rizikom rakoviny. Jedna štúdia publikovaná v časopise Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention naznačila, že čaj by mohol zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny pľúc a rakoviny tráviaceho traktu, ako je rakovina pažeráka, rakovina žalúdka, rakovina čriev, rakovina pankreasu a rakovina pečene. Štúdia z roku 2022 publikovaná vydavateľstvom Oxford University Press zase uviedla, že pravidelné pitie čaju z ibišteka môže znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Ako ešte znížiť hodnoty?

Zvýšený cholesterol úzko súvisí so stravou s vysokým obsahom nasýtených tukov. Pri vyváženom stravovaní treba do jedálnička zahrnúť všetky skupiny potravín vrátane tukov, ktoré pochádzajú napr. z olivového oleja, orechov a rýb. Taktiež je dobré dávať si pozor na spôsoby varenia jedla. Namiesto pečenia alebo vyprážania zvoľte radšej grilovanie či varenie nad parou. Dajte taktiež prednosť chudým kúskom mäsa namiesto mastných. Obmedzte sladké jedlá a zacvičte si aspoň 2 a pol hodiny týždenne. Výborná je chôdza, plávanie a bicyklovanie. 

Viac o téme: ZdravieCholesterolNápojePrevencoa
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9