Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Hnedé alebo biele VAJCIA? Odborníci vyšli s PRAVDOU von, ktoré sú LEPŠIE!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimage.com)

Ste zmätení farbou vajíčok, po ktorých ste siahli v obchode? Zakaždým sa rozhodujete, či dať prednosť hnedým, alebo si zvoliť biele? Uľahčia vám to odborníci, ktorí odhalia pravdu, skrývajúcu sa za farbou vajíčok.

Ryža, chlieb, múka... Niektoré potraviny sa zdajú byť výživnejšie, keď sú hnedé. Platí však toto pravidlo aj pre vajcia? Mnoho ľudí si myslí, že hnedé sú lepšie ako ich náprotivky s bielou škrupinou, no v skutočnosti to nie je pravda. Výber kartónu hnedých vajec pred cenovo výhodnejšími bielymi závisí od osobných preferencií. Farba škrupiny neovplyvňuje chuť, štruktúru alebo výživu vajec, ako sa uvádza na eatthis.com. Aký je teda medzi nimi rozdiel? Odborníci na výživu prinášajú viac svetla do tejto záhady. 

Rozdiel medzi hnedými a bielymi vajcami

Jediný skutočný rozdiel je v ich farbe.

"Hnedé vajcia znášajú plemená kurčiat s červeným alebo hnedým perím, zatiaľ čo biele zase plemená kurčiat s bielym perím," vysvetľuje registrovaná dietologička Crystal Scottová, MS, RD. "Plemeno kurčaťa určuje farbu vaječnej škrupiny. Takže všetko závisí od druhu kurčaťa a jeho genetiky."

Farba vajec sa môže pohybovať od bielej cez hnedú až po škvrnitú a niektoré sliepky znášajú dokonca aj iné farby, ako je bledomodrá alebo svetlomodrozelená, pridáva sa ďalšia odborníčka Megan Hilbertová, MS, RDN. Podľa Texas A&M AgriLife Extension Service znášajú sliepky z plemena Leghorn biele vajcia, zatiaľ čo Orpington zase hnedé. 

Pohľad na ušné laloky kurčiat taktiež naznačí, akú farbu vajec budú mať. Tie so svetlými ušnými lalokmi zvyčajne znášajú biele, zatiaľ čo kurčatá s tmavšími hnedé vajcia, podľa služby Texas A&M AgriLife Extension Service. Na druhej strane, pohľad na perie je predsa len oveľa jednoduchší, ako sa snažiť nájsť ušné laloky u sliepky.

Omyl o farbe

Niektorí si myslia, že hnedé vajcia sú čerstvejšie alebo „prirodzenejšie“ ako biele. Niektorí dokonca predpokladajú, že biele sú bielené, teda chemicky upravené. Ide však len o mýty.  Bez ohľadu na farbu škrupiny sú všetky vajcia podľa Amerického ministerstva poľnohospodárstva (USDA) zdrojom bielkovín, selénu, vitamínu A a vitamínov B, ako aj cholínu, ktorý podporuje mozog. Ak je teda vaším cieľom kúpiť si najzdravšie vajcia, nemali by ste sledovať vonkajšie faktory.

Hnedé alebo biele VAJCIA?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Strava a životné podmienky sliepok vám povedia oveľa viac o výžive vajec ako farba škrupiny," radí Scottová.

Prečo stoja viac?

Napriek tomu, že farba nerozhoduje, hnedé vajcia sú zvyčajne drahšie ako biele. Je za tým plemeno kurčiat, ktoré majú tendenciu byť väčšie, vyžadujú viac potravy, priestoru a starostlivosti ako plemená, ktoré znášajú biele vajcia. Navyše, sliepky s hnedými vajciami, znášajú o niečo väčšie vajcia, pričom to trvá dlhšie. 

"Je to preto, že počas tvorby vajec je potrebný ďalší proces, aby bola škrupina "potiahnutá" hnedou vonkajšou vrstvou," hovorí Hilbertová.

Aby toho nebolo málo, sliepky, ktoré znášajú hnedé vajcia, zvyčajne vyprodukujú celkovo menej vajec. Všetky tieto faktory môžu predražiť chov hnedých kurčiat, čo sa odráža na cene vajec.

Ktoré sú zdravšie? 

Pokiaľ ide o zdravotnú nezávadnosť, medzi hnedými a bielymi vajcami nie je výrazný rozdiel. Oba typy vajec obsahujú podobné množstvo bielkovín, tukov a ďalších živín. Výživový obsah vajec je do značnej miery určený stravou a životnými podmienkami kurčaťa - preto je dôležité vybrať vajcia, ktoré produkujú zdravé a dobre opatrované kurčatá, bez ohľadu na ich farbu. Najlepším typom vajec sú tie od sliepok, chovaných na pastve.

"Výskum zistil, že vajcia od sliepok chovaných na pastve, obsahujú viac omega-3 tuku, vitamínu D a beta-karoténu (vitamín A) ako tie, ktoré sú na tradičnom krmive," objasňuje Hilbertová. "Keďže majú prirodzenejšiu stravu, tieto sliepky sú šťastnejšie a zdravšie."

Viac o téme: FarbaZdraviePrevenciaVajcia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9