Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FÓBIA, v ktorej hrá hlavnú úlohu VODA: Nebezpečný STRACH ohrozí telo i psychiku!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Stretli ste niekoho, kto zapácha a preto sa mu vyhýbate oblúkom? Neodsudzujte ho. V skutočnosti za tým môže byť strach. Choroba, ktorá v ňom vyvoláva záchvaty paniky z sprchovania či kúpania.

Ťažko tomu uveriť, no skutočne ide o vážny stav s veľkým dopadom na kvalitu života. Tak človeka ochromí, že nie je schopný normálne fungovať, izoluje sa, trpí depresiami a častokrát to vedie k užívaniu dlkoholu a drog. 

Vážny problém

Ako mnoho činností a vecí, z ktorých má človek strach, ani kúpanie nie je výnimkou. Ide o tzv. ablutofóbiu, ktorá u človeka vyvoláva pocity ako panika, strach či úzkosť z tak obyčajnej a bežnej veci, akou je kúpanie alebo sprchovanie, píše sa na steptohealth.com. Rovnako sa pacienti dokážu báť už len pohľadu na mydlá, špongie alebo iné veci súvisiace s kúpaním. Predstavuje vážny problém, keďže ide o základ hygienickej starostlivosti. Odmietanie hygieny spôsobuje rôzne infekčné ochorenia a kožné poškodenia.

Fóbia sa zvyčajne vyskytuje u tých, ktorí zažili tramatický zážitok týkajúci sa kúpania alebo sprchovania. "Prsty" v tom môže mať aj genetika alebo zmeny vo fungovaní mozgu, ktoré spôsobilo nejaké zranenie alebo starnutie. 

Čo vyvoláva?

Ak je pacient vystavený vode a má sa ísť umyť, zmocní sa ho strach, pričom sa spustí sympatický nervový systém. 

Symptómy, ktoré sprevádzajú strach:

FÓBIA, v ktorej hrá
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • potenie
  • bolesti hlavy
  • tachykardia - zvýšená tepová frekvencia
  • zrýchlené dýchanie
  • vysoký krvný tlak
  • záchvaty paniky u niektorých ľudí

Okrem toho, že telo "protestuje" a človek sa cíti fyzicky zle, fóbia prináša aj iné komplikácie počas života. Častokrát sú na sociálnej úrovni, spoločnosť sa takým ľuďom vyhýba, a oni sa kvôli tomu cítia psychicky zle a osamelo. Samozrejme, hlavne ich fyzické zdravie je ohrozené - hrozí vyšší výskyt baktérií, vírusov a mikroorganizmov, ktoré spôsobujú choroby. Okrem toho sa môžu vyskytnúť aj kožné ochorenia, dýchacie problémy a dokonca aj problémy s vlasmi.

Ako sa lieči? 

Väčšina ľudí si neuvedomuje, že má čo dočinenia s nejakou fóbiou. Zvyčajne to riešia tak, že sa izolujú od ostatných a vyhýbajú sa hľadaniu spôsobu riešenia alebo si nepriznajú, že sa vôbec niečo deje. V tomto prípade pomáha psyhoterapia, ktorá sa ukázala ako výborný nástroj na pomoc ľuďom s touto fóbiou. Účinná je napr. systematická desenzibilizácia, ktorá funguje na báze postupnej expozície fobickým stimulom alebo predmetom. Ak sa nájde zdroj fóbie, pacient môže čeliť vlastnému strachu pomocou nástrojov na jeho prekonanie. Následne sa riešia kognitívne predsudky a psychika. 

Treba si uvedomiť, kedy máte len strach z niečoho a kedy je to už fóbia. Taktiež, do akej miery vás obmedzuje. Strach sa opisuje ako emócia, ktorá nám umožňuje únik z nepríjemných situácií. Ak ho však nedokážeme ovládať a berieme to ako niečo iracionálne, vtedy ide o fóbiu.

Viac o téme: KúpanieFóbiaAblutofóbia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9