Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pribúdajúci VEK, vyššie LIBIDO: Zbytočná panika okolo MENOPAUZY, koniec s týmito NEZMYSLAMI

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Návaly horúčavy, nepríjemné nočné potenie, znížená sexuálna túžba. To, čo počujeme o vedľajších účinkoch menopauzy, je notoricky známe. Ženy z nej už dopredu majú strach. Zbytočne.

Menopauza je definovaná ako 12 po sebe nasledujúcich mesiacov bez menštruácie. Spôsobuje v tele veľa zmien, ktoré nie sú vždy príjemné a všetok strach a hrôza okolo tejto témy určite nepomáhajú zmierniť tento životný prechod.

„Najlepšia vec, ktorú môžete urobiť na potlačenie úzkosti z menopauzy, je byť dobre informovaná a neveriť mýtom,“ tvrdí certifikovaná lekárka Stephanie Hacková.

Tá v podcaste „Lady Parts Doctor“, ktorý bol zverejnený na livestrong.com, odhalila osem bežných mýtov, ktoré sú len nezmyslami.

Mýtus 1: Menopauza sa automaticky začína po 50-ke

„Zatiaľ čo priemerný vek menopauzy je 51 rokov, mnohé ženy vstúpia do prechodu oveľa skôr, ale aj neskôr,“ konštatovala doktorka Hacková.

V skutočnosti existuje oveľa širší vekový rozsah pre menopauzu, než si väčšina z nás uvedomuje. Väčšina žien začína postupne prechádzať do menopauzy v určitom bode medzi 40. a 58. rokom života, niekto začína trápiť už vo veku 30 rokov.

Pribúdajúci VEK, vyššie LIBIDO:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mýtus 2: Spôsobuje iba návaly tepla

Pojem „nával tepla“ je prakticky synonymom menopauzy. Nie je to však úplný obraz tohto stavu. Okrem návalov horúčavy sa prejavuje tiež vaginálnou suchosťou, narušeným spánkom, bolestivým sexom, zmenou nálad a zhoršenou pamäťou. Všetko je to však spôsobené kolísaním hormónov.

Mýtus 3: Na zmiernenie príznakov nemôžete urobiť nič

Mnoho žien v menopauze sa mylne domnieva, že návaly horúčavy a iné nepríjemné symptómy sú samozrejmosťou a treba ich znášať bez akejkoľvek úľavy. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ktorý s vami môže prediskutovať rôzne možnosti liečby.

„Hormonálna terapia, ako aj niektoré antidepresíva, môžu zlepšiť symptómy súvisiace s menopauzou,“ tvrdí Hacková.

Podľa jednej štúdie z roku 2016 aj prírodné liečivá, napríklad doplnky obsahujúce rastlinnú zlúčeninu zvanú fytoestrogén, znižujú frekvenciu návalov horúčavy a vaginálnu suchosť. Prospieva aj zmena životného štýlu.

Mýtus 4: Menopauza ničí vašu sexuálnu túžbu

Bojíte sa, že počas menopauzy stratíte libido? Netrápte sa. Sexuálny záujem po menopauze je ovplyvnený komplexným súborom faktorov vrátane psychickej pohody, stavu vášho vzťahu a toho, ako človek vníma sex, starnutie a ženskosť. Podľa The University of Vermont Health Network sa u niektorých ľudí s pribúdajúcim vekom, práve naopak, zvyšuje libido a cítia ešte väčšie sexuálne uspokojenie.

Mýtus 5: Priberaniu počas menopauzy sa nedá vyhnúť

Väčšina ľudí má mylnú predstavu, že menopauza je zaručenou bránou k priberaniu. Ale prírastok hmotnosti v strednom veku súvisí viac so starnutím ako s menopauzou.

„S vekom ubúda svalová hmota a pribúda tuk,“ konštatovala doktorka Hacková.

Pribúdajúci VEK, vyššie LIBIDO:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Aj keď menopauza sama o sebe nepridáva na kilách, pokles hladín estrogénu po menopauze môže presunúť zásoby tuku z bokov a stehien do žalúdka.

Čo treba robiť:

  • Zaraďte silový tréning do svojho cvičebného režimu na udržanie svalovej hmoty
  • Jedzte viac sýtej zeleniny bohatej na vlákninu a zdravé tuky
  • Obmedzte alkohol, kofeín, cukor a spracované potraviny, aby ste zlepšili svoju dennú energiu a kvalitu spánku

Mýtus 6: Nemôžete otehotnieť tesne pred menopauzou

Myslíte si, že je nemožné otehotnieť počas perimenopauzy? Aj keď je to zriedkavé, stáva sa to.

„Ak stále ovulujete, môžete potenciálne otehotnieť," upresnila Hacková.

Mýtus 7: Hormonálna terapia je nebezpečná

Hormonálna terapia, ktorá zahŕňa užívanie vysokých dávok estrogénu, sa považuje za jednu z najúčinnejších terapií symptómov menopauzy. Zabránením návalov horúčavy a nočného potenia sa zlepšuje spánok, únava, nálada, koncentrácia a celková kvalita života. Znižuje sa tiež vaginálna suchosť a tým aj bolestivý sex. Navyše, hormonálna terapia zachováva hustotu kostí, čím sa znižuje pravdepodobnosť osteoporózy a vznik zlomenín.

Mýtus 8: Menopauza je rovnaká u všetkých

„Každá sme iná,“ hovorí Hacková. Zatiaľ čo niektoré symptómy sú rovnaké, na každú ženu vplývajú inak. Frekvencia a závažnosť vedľajších účinkov, ktoré sa môžu vyskytnúť, sa líši od človeka k človeku. Napríklad pre niektorých môžu byť návaly horúčavy natoľko silné, že narušia každodenné fungovanie, zatiaľ čo iné ich môžu považovať len za mierne nepohodlie.

Viac o téme: ZdravieMýtyPrevenciaMenopauza
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9