Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

S akými PROBLÉMAMI sa spája vaša krvná SKUPINA? Pozor na mŕtvicu, u KOHO je vyššie RIZIKO!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mŕtvica nie je žiadna sranda. Poškodzuje mozgové tkanivo a môže ovplyvniť fungovanie zvyšku tela. Údajne od krvnej skupiny záleží, či máte väčší nábeh na tento chorobný stav.

Nedávna štúdia, publikovaná v Neurology, zistila, že ľudia s krvnou skupinou A mali vyššie riziko mŕtvice pred dosiahnutím veku 60 rokov v porovnaní s ľuďmi s krvnou skupinou O, píše sa na medicalnewstoday.com. Netreba však panikáriť. Šanca na vznik tohto stavu sa dá znížiť kontrolou určitých rizikových faktorov, ako je vysoký krvný tlak a srdcové choroby. Zdravý životný štýl tomu tiež napomôže!

Čítajte tiež: Prírodný ZMIZÍK na VRÁSKY priamo z chladničky: RECEPT ako na VÝROBU nočného krému!

Ischemická mozgová príhoda nastáva vtedy, keď napr. krvná zrazenina zablokuje prívod krvi do mozgu. Bez dostatočného prísunu krvi nemôže mozog získať kyslík, ktorý potrebuje, a mozgové bunky odumierajú kvôli jeho nedostatku. Poškodenie mozgu môže spôsobiť dlhodobé následky. Ľudia môžu napr. po mozgovej príhode zaznamenať stratu pamäti, slepotu alebo problémy s komunikáciou. Hrozí tiež paralýza na opačnej strane tela.

Ktorí ľudia sú na tom najhoršie a najlepšie? 

Je známe, že niektoré faktory zvyšujú riziko mŕtvice. Stále však existujú také, o ktorých vedci ešte nevedia, resp. neboli ešte identifikované. Patria medzi ne krvné skupiny, ktoré by mohli mať vplyv na riziko vzniku tohto nebezpečného stavu. 

S akými PROBLÉMAMI sa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odborníci sa zamerali na krvnú skupinu a súvisiace riziko skorého nástupu ischemickej cievnej mozgovej príhody (EOS). Ranné mŕtvice sú mŕtvice, ktoré sa vyskytujú u ľudí pred šesťdesiatkou. Výskumníci vykonali metaanalýzu celogenómových asociačných štúdií. Súčasťou bol výskum zo 48 štúdií, ktoré analyzovali údaje zo 16 730 prípadov mŕtvice a 599 237 účastníkov bez mŕtvice.

Výsledky ukázali najväčšiu súvislosť s rizikom mŕtvice, ktorá sa týkala krvných skupín A a 0. Ľudia s mozgovou príhodou mali tiež väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať krv typu B v porovnaní s kontrolnou skupinou. Naopak, tí s krvnou skupinou 0 mali znížené riziko mozgovej príhody, vrátane skorého nástupu tohto stavu. Riziko mŕtvice by mohlo súvisieť so zvýšeným rizikom tvorby krvných zrazenín u ľudí s krvnou skupinou A.

Dr. Braxton D. Mitchell, autor štúdie a profesor na oddelení medicíny a epidemiológie a verejného zdravia z University of Maryland, poznamenal nasledujúce hlavné body štúdie:

"Porovnali sme genetické rozdiely medzi 16 730 mladými dospelými s ischemickou cievnou mozgovou príhodou a 600 000 kontrolami bez cievnej mozgovej príhody a zistili sme významné rozdiely medzi týmito dvoma skupinami vo frekvencii génových variantov, ktoré kódujú krvnú skupinu ABO. Najväčšiu pravdepodobnosť rizika mŕtvice mali ľudia s krvnou skupinou A a naopak, najlepšie na tom boli tí s krvnou skupinou 0," uvádza odborník. 

Zaujme vás: KVÍZ o BURČIAKU, ktorý už rozvoniava na trhoviskách: Spoznáte KVALITU od napodobeniny?

S akými PROBLÉMAMI sa
Zobraziť galériu (3)

Súvislosť s trombózou

Dr. Mitchell ďalej vysvetlil, že „výsledky naznačujú, že krvné skupiny môžu znamenať zvýšenú náchylnosť k skorému nástupu mŕtvice, pravdepodobne zvýšením náchylnosti na trombózu“. Odborník pokračuje, že krvné skupiny A a O boli viac spojené so skorým nástupom v porovnaní s neskorým nástupom venózneho tromboembolizmu (VTE), čo je ďalší protrombotický stav. Naopak, genetické riziko VTE bolo tiež silnejšie spojené so skorým nástupom v porovnaní s neskorým nástupom mozgovej príhody.

Aby ste sa vyhli mŕtvici, je potrebné skoncovať s fajčením, pitím alkoholu, dať prednosť vyváženej zdravej strave a pravidelne cvičiť. 

Viac o téme: ZdravieKrvKrvná skupinaMŕtvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9